Jana Lemeshenko laptopja

Posted by

k.a.
Inkább csak gesztus volt, mint érdemi segítség. A MÚOSZ külpolitikai szakosztályának egyik tagjához fordult az ukrán hírügynökség Magyarországra menekült újságírója: munkáját nálunk is szeretné folytatni, sajnos eszközei nincsenek. Kaphatna kölcsön egy laptopot? Nem kapott. A szakosztály tagjai összeadták a pénzt és tegnap Jana Lemeshenkonak a társaság vásárolt egy laptopot, hátitaskát, eszközöket, programokat. Mondhatni semmiség ez egy szörnyű háború közepén. Jana köszönő levelét azonban érdemes idézni. Különösen a levél végét. ” Újságírói kollektívánk 24 órás munkarendben dolgozik, szabadnapok nélkül. Információinkat hét idegen nyelvre fordítják. Csakis ellenőrzött információkat adunk ki. Bátran használhatják azokat munkájuk során.” A szakosztály ehhez a munkához “fegyvert” adott az ukrán újságíró kezébe. Ugyanakkor ez a gárda felfigyelhetett egy korábban talán kevéssé használt információ-forrásra.
Itt a levél magyar fordítása:

Drága Kollégáim! 
Nincs elegendő  szavam arra, hogy kifejezzem hálámat azért, hogy lehetőségét teremtettek számomra a teljes értékű munkavégzésre. Az újságírói szolidaritás mindig is élt és élni fog. Ezt különösen jól érezni a legnehezebb időkben. Mind a mai napig nem tudom elhinni, hogy Oroszország váratlanul megtámadta az én európai és békeszerető Ukrajnámat. Fáj és nagyon szomorú vagyok, hogy egyelőre nem térhetek vissza Ukrajnába, de barátoknak köszönhetően, akik otthont adtak és gondoskodnak rólam, és Önöknek, akik lehetőséget teremtettek számomra, hogy dolgozzak, nem érzem magam menekültnek az Önök országában. Egyszerűen vendégségben vagyok. Mindannyiunknak együtt és egyenként köszönetet mondok a szolidaritásért és segítségért! Mindenképpen legyőzzük ezt a hordát, minthogy velünk van a civilizált világ. 
Szeretettel:  
Jana Lemeshenko 
az Ukrinform
Ukrán Nemzeti Hírügynökség újságírója 
Utóirat: Újságírói kollektívánk 24 órás munkarendben dolgozik, szabadnapok nélkül. Információinkat hét idegen nyelvre fordítják. Csakis ellenőrzött információkat adunk ki. Bátran használhatják azokat munkájuk során. 
www.ukrinform.ru ( ez a hírügynökség orosz nyelvű oldala)
Címkép: Az ukrinfo egyik grafikája