Putyini logika – itthon

Posted by
Fóti Tamás
Anélkül, hogy túlbecsülném Orbán világpolitikai szerepét, annyit azért érdemes rögzíteni, hogy Magyarország – meglehet, nem is teljesen szándéktalanul – hozzájárult ehhez a háborúhoz.
Abban elemzők egyetértenek, hogy Putyin Ukrajna megtámadását egészen más forgatókönyvből képzelte el: az ukránok pillanatok alatt kapitulálnak, Zelenszkijt megpuccsolják, a lakosság behúzza fülét farkát, a Nyugat pedig az energiabiztonsága présében ímmel-ámmal tiltakozik majd, de a Krím lerohanása után foganatosított, inkább kozmetikázott szankciókhoz hasonlóan, most sem történik semmi. Legfőképpen azért nem, mert olyan európai bábjai vannak, mint Orbán, Salvini, a nem teljesen népszerűtlen Le Pen vagy az AfD, a szélsőbal Die Linke vezetői. Sőt, Németország szerepe különösen erősen nyomott a latban, hiszen Merkeltől Schröderig a maguk módján, de udvaroltak Putyinnak, eszük ágában nem volt beáldozni a Nord Stream 2-öt. Amikor Putyin megindult, nagyvonalúan 5000 katonai sisakot kínáltak fel…
És Orbán hozta a kötelezőt.
Magyarország ellenzi a szigorú szankciókat, amihez a rezsicsökkentéssel és az olcsóbb benzinnel keresi (és találja) a hazai támogatást. Tény, hogy Magyarország ki van szolgáltatva az orosz energiaimportnak, aminek részben az az oka – és sajnos ebben nem áll egyedül az EU-ban -, hogy föl se merült alternatíva források után nézni.
Orbán csatlakozott a Putyin-megértőkhöz, legitimnek ismerve el a kelet-ukrán területekre vagy a Krím-félszigetre vonatkozó követeléseket. Magyarország 2014 óta következetesen bírálta és ellenezte az Oroszország elleni szankciókat, és bár nem vétózta meg, különállását honorálták Moszkvában.
Orbán elintézte, hogy ne őt tüntessék ki Putyinék a Druzsba érdemérmével, politikai érzéke azt súgta, ez még visszájára fordulhat. Helyette külügyminiszterét ajánlotta Lavrovék figyelmébe, Szijjártó nem érzékelte a csapdát, büszkén vette át, a szerencsétlen balek. Most ő viszi el a balhét főnöke helyett, aki folytathatja pávatáncát, eljátszhatja a pragmatikus vezető szerepét. Szijjártóra meg rásül a druzsba.
Hogy közben a legpocsékabb nemzet lettünk – ez már a mi sarunk lesz.
Magyarország hűséges szövetségese volt Politkovszkaja gyilkosának, az idegméreggel megölt többi áldozat vagy a börtönbe juttatott Navalnij esete nem számít. Az ukrán háború ellen tiltakozó tömegek vegzálása, vagy a vágóhídra küldött szerencsétlen sorkatonák hullái sem.
Orbán elegánsan átlép rajtuk, az ő narratívája, hogy most semlegesnek kell maradni, egyenlő távolságra Moszkva és Brüsszel között.
A putyini logika ott él benne is: a hadsereg arra való, hogy háborúzzon, a vér, a szenvedés nem számít.