Veszélyes találmány

Posted by
Gellért András
>Zseni volt. Az informatika géniusza, a békés mobilizáció szerelmese. Különleges tehetség. Találmánya egyenértékű a GPS-szel. Mégsem élhette meg, hogy milliárdos váljék belőle.
Ismeretségünk hajnalán benzinkutasként dolgozott egy külvárosi töltőállomáson, de már akkor feltűnt, nem itt lenne a helye. Töltés közben mindig beszélgettünk, olyankor óvatosan célzott rá, van egy zseniális talámánya, amely forradalmasítja a közúti közlekedést. El is neveztem magamban, benzinszagú, Buddhába oltott Steve Jobbsnak. Időnként megkértem, fújjon levegőt az abroncsokba, ezt megtette, de sosem fogadott el borravalót. Azt mondta, ha egyszer tesztfázisba jut a fejlesztése, akkor próbáljam ki és véleményezzem.
Két évvel később, húsz liter 95-ös betöltése után megkérdezte, van-e most időm, mert mutatna valamit. Beültetett a kocsijába és kihajtottunk a forgalomba. Délután csúcs volt, totális őrület. Minden sávban anyázó, ökölrázó autósok, de őt ez nem zavarta, merészen cikázott a sorok között. A hirtelen sávváltások után mindig megnyomott egy gombot, majd mosolyogva kérdezte: mit szólsz?
Nem értettem a dolgot. Soha, senki nem dudált rá, nem fenyegetőzött, mutatta fel a középső ujját. Épp ellenkezőleg, a következő piros lámpánál barátságosan integettek neki és átkiabáltak, hogy zseniális vagy, haver.
És ekkor felfedte a titkot. A maga tervezte készülék leolvasta annak az autónak a rendszámát, amely elé bevágott, majd a rendszám alapján azonosította a benne ülő személy telefonszámát. A gomb megnyomásával SMS-t küldött a számra. “Bocsánat, nem akartam udvariatlan lenni. Köszönöm, hogy beengedtél magad elé. Üdvözlettel, Laci.”
Lenyűgözött a találmány. Ismerve a hazai közlekedési kultúrát, életmentőnek neveztem. Laci elmondta, vészhelyzetre, az esetleges internetes átfedettség hiányára is van megoldás. Fehér zászlót tart az anyósülésen. Megkérdeztem, egy gázpisztoly nem lenne-e hatásosabb védelmi eszköz, erre Laci csak nevetett, és megnyugtatott, hamarosan eladja a találmányát egy világhírű autógyártó konszernnek, amely minden új járművébe alapfelszerlésként beszereli majd. Gratuláltam és vártam a fejleményeket.
Nem sokkal később jött a hír, egy autós, aki elé Laci besorolt, megelőzte, büntetőfékezett, utána kiszállt a kocsijából, előbb leköpte a szélvédőjét, majd kirángatta Lacit a vezetőülésről és a Kerepesi úton agyonverte. A rendőrségi nyomozás megállapította, Laci ekkor is küldött bocsánatkérő SMS-t, de sajnos a vétkes sofőr aznap otthon felejtette a mobilját. Laci pedig a fehér zászlót.
A fotó csupán illusztráció.