A nyugati kémek aggódnak Putyin elszigeteltsége miatt 

Posted by

SL
Euronews
Az orosz elnök egy saját maga teremtette zárt világ foglya – vélik nyugati kémek, akiket aggaszt Putyin állapota. Nyugati hírszerzők évek óta igyekeznek Vlagyimir Putyin elméjébe férkőzni, hogy jobban megértsék szándékait. Úgy vélik, lelkiállapotának a megértése létfontosságú ahhoz, hogy elkerüljük a válság további súlyosbodását – írja a BBC. Voltak olyan találgatások, hogy Oroszország vezetője beteg, de sok elemző úgy véli, valójában csak elszigetelődött, és elzárkózik mindenki másnak a véleményétől.

Putyin kezdeti katonai terve pont olyan volt, mint amit egy KGB-tiszt talált ki – véli egy nyugati hírszerzési szakértő. Szűk konspiratív kör hozta létre, nagy hangsúlyt fektetve a titkosságra. Az eredmény azonban káosz lett: az orosz katonai parancsnokok nem álltak készen, és néhány katona úgy ment át a határon, hogy nem tudta, miben vesz részt.

Nyugati kémek többet tudtak ezekről a tervekről, mint sokan az orosz vezetésen belül (olyan forrásokból, amelyekről persze nem beszélhetnek). Most azonban új kihívással néznek szembe: meg kell érteniük, hogy Oroszország vezetőjének mi lesz a következő lépése. És ez nem könnyű.

A Kreml lépéseinek megértésében az a kihívás, hogy Putyin az egyetlen döntéshozó Moszkvában magyarázza John Sipher, aki korábban a CIA oroszországi műveleteinek vezetője volt. Bár az elnök nézetei gyakran nyilvánosságot kapnak, nehéz hírszerzési kihívás annak megismerése, hogy miként fog cselekedni ezek alapján – állítja a szakértő. “Egy olyan jól védett rendszerben, mint Oroszország, rendkívül nehéz jó hírszerzési információkhoz jutni arról, hogy mi történik a vezető fejében, különösen, amikor a saját emberei közül sem tudják sokan, mi történik” – mondta a BBC-nek Sir John Sawers, a brit MI6 (külföldi hírszerzés) korábbi vezetője. Nyugati hírszerzők szerint Putyin elszigetelődött, éspedig egy saját maga által létrehozott buborékban, ahová nagyon kevés külső információ jut be, különösen olyanok nem, amelyek megkérdőjelezhetik a véleményét. “Saját propagandájának áldozata abban az értelemben, hogy csak bizonyos számú emberre hallgat, és minden mást kizár. Ez furcsa képet ad neki a világról” – mondja Adrian Furnham pszichológiaprofesszor. Itt a kockázat az úgynevezett “csoportgondolkodás”, amelyben mindenki megerősíti a nézetét. “Ha a csoportgondolkodás áldozata, tudnunk kell, hogy kikből áll a csoport” – mondja Furnham professzor.

A CIA-nál külön csapat végez “vezetői elemzést” külföldi döntéshozókról, visszanyúlva arra az időszakra, amikor megpróbálták Hitlert megérteni. Titkos hírszerzési adatokra támaszkodva tanulmányozzák a hátterét, a kapcsolatait és az egészségi állapotát. Abban mindenesetre sokan egyetértenek, hogy az orosz vezető, ha nem is mentálisan beteg, láthatóan elszigetelte magát másoktól a Covid-járvány idején, és ennek pszichológiai kihatása is leh

Címkép: Az orosz elnök a biztonsági tanács videókonferenciáján a Kremlben   –   Szerzői jogok  AP/Mikhail Klimentyev, Sputniknett