Orbán-terv Ukrajna felosztásáról

Posted by

Roman Giertych
>hivatalos oldala,
>a szerző Lengyelország egykori miniszterelnök-helyettese

>11 évvel ezelőtt Schonborn bíboros által szervezett egyik Róma melleti konferencián sokáig beszéltem Orbán Viktor miniszterelnökkel. Engem Jobbikosnak tartott, és elkezdte magyarázni, hogyan szükséges újjáépíteni Európát Kína és Oroszország katonai támogatása alapján. Ő egy intelligens, művelt ember, akit fullasztott, hogy egy kis ország miniszterelnöke. Akkoriban nagyon durván fejezte ki magát Ukrajnával kapcsolatban.

Orbán volt az, aki meggyőzte Kaczynskit, hogy próbálja meg szétszedni az EU-t. Orbán egész játéka, majd pedig Kaczyński indította el azt a  háborút, amit Putyin évekig készített a Szovjetunió újjáépítésére. Putyin tervét erre a háborúra – még annak a kirobbanása előtt  – világossá tette az a feltételezés, hogy Oroszország visszaszerzi a területet. A Szovjetunió és Oroszország körül pedig bohócok létrehozása kell az oroszokhoz hozzá országokból, illetve a semleges vagy a félsemleges országokból. Tuska idejében lehetetlen volt megvalósítani azt a tervet, hogy bárkit az EU-ból belevonzanak ebbe a játékba. Egyszer Putyin megpróbálta pedzegetni az ügyet azzal, hogy egy felajánlotta viccesen Nyugat-Ukrajnát Lengyelországnak. Tusk és Sikorski még viccelődni sem volt hajlandó vele erről. Eközben Nyugat-Ukrajna problémája volt  a legfontosabb a Putyin haditerv létrehozásában. Oroszországnak nem volt több százezer katonája Ukrajna teljes megszállására. Kijev és a déli ország gyors katonai meghódítására számított Putyin, de az orosz nyelvű lakossággal nem rendelkező Nyugat-Ukrajna megszállása sosem volt lehetséges. Innentől kezdve Putyin az ukrán állam elpusztítására irányuló terveiben azt feltételezte, hogy Nyugat-Ukrajnát Lengyelország pártfogása alá kell adni, amelyre jó lehetőséget ad például egy NATO békemisszió. Innentől kezdve Orbán a tervében –  Jarosław Kaczyński  részvételének elrejtésére irányuló művelet részeként –  ezt a kifejezést használta nevetséges javaslatának előterjesztésére. Putyin számára Lengyelország még egy ok miatt volt fontos. Az ukrajnai háborúval és egy megalapozottan hosszú távú kapcsolattal szüksége volt  Lengyelországra, mint tranzitország Németországba. Ne feledjük, hogy olyan tervekről beszélünk, amelyek nem számoltak Ukrajna kemény ellenállásával, a Nyugat összefogásával, és nem számítottak arra, hogy az ukránok megnyerhetik a háborút. Lengyelország végül is, ha csupán Európából Oroszországba menő teherszállító folyosó, akkor is Orbán terve szerint viselkedik. Kb. Az Oroszországból származó export és import 55%-a Lengyelországon megy keresztül. A kormánypropaganda most is arról beszél, hogy mennyire akar szankciókat, de még a legegyszerűbbeket sem vezette be.
Orban tervének végrehajtása jó pár évet vett igénybe. Ukrajna (Lengyelország Nyugat-Ukrajna, és Magyarország Kárpát-Ukrajna) védelmének tényleges felvállalása volt a célja. És ezen keresztül növeli az állam valódi ellenőrzésének területét, így biztosítva Kaczyński és Orbán és pártjai népszerűségét és kormányzását hosszú évtizedekre. Kaczynski és Orbán összes cselekménye, minden ami ezzel összefügg: tárgyalás az Európai bírósággal, az európai ügyészség ellenutasítása, a médiapolitika, az oktatás, a katonaság, a konfliktus az EU-val, az amerikai tőke kivonása, stb. stb stb. csak akkor racionálisak, ha úgy gondolták, hogy teljes geopolitikai újjárendeződés lesz majd a világban. Végül is nem lehet józan ésszel megmagyarázni, hogy a kormány miért hozott potenciálisan százmilliókat vesztő uniós döntéseket, vagy miért akarta globalizálni Lengyelország legnagyobb amerikai beruházását.
Ha Orbán terve működne, akkor következő lenne az események sorrendje:
Oroszország megszállja Ukrajnát és elfoglalja Kijevet. Az orosz csapatok azonban nem szállják meg Nyugat-Ukrajnát, sem Kárpátalját. Nyugat-Ukrajna és Kárpátalja  helyi hatóságai az oroszokmegszállás előtt segítségért könyörögnek a NATO-nak, miközben Lengyelország és Magyarország bevonul a Putyinnal egyeztetett határokon és „gondoskodnak” Ukrajna ezen részéről, találkoznak a helyi lakosság közül hálájával. Oroszország bábkormányt hoz létre Kijevben, a keleti részeket Oroszországgal köti össze.  Ukrajnától és Oroszországtól Nyugatra fekvő országrész éa Kárpátalja pedig egy különleges, nyugatpárti entitást alkotna, amelyet Magyarország és Lengyelország gondoz. Talán Fehéroroszország is kapna valamit. A lengyel csapatok a háború előtt már keleten voltak, mivel a néhány hónappal korábban Lukashenko váratlanul migrációs válságot okopzott, s ennek részeként „véletlenül” vitték oda őket. A magyar csapatok keletre vonultak a háború első napján. Természetesen a művelet sikerének feltétele a titoktartás volt, és persze a Putyin katonai műveletének sikere. Nem sokan emlékeznek rá, de addig a pillanatig, amíg az oroszok fel nem adták a Kijev elfoglalására irányuló kísérleteket, és amíg Biden és az egységes Nyugat  nem adott segítséget Ukrajnának Lengyelországot erre a felháborodás kényszerítette nyilvánosan. Magyarországon a háború első napjaiban már az Ukrajnában élő magyarok ellátásának szükségességéről beszéltek.
Mikor zárták le a végleges tervet?
2021. december 4-én Varsóban a Proputinov International találkozója volt. Akkor fogadták Matine Le Pent, mint lehetséges államfőt. Orbán ezen a napon találkozott Kaczyńskival. Akkor már  Amerika tudott az invázió terveiről (Biden novemberben adta át ezt a szövetségeseknek).  Orbán tervénekvégleges megerősítése azonban Madridban történt 2022 január 29-én. Rögtön a Morawieckivel való találkozó után, február 5-én. Orbant személyesen fogadta Putyin. Pár nappal később Putyin kiadta az egységeknek a parancsot a háború kirobbantására. Ezek a parancsok ugyanakkor egyértelműen kihagyták Ukrajna nyugati részét   háborús műveletekből.
Lehetett volna háború enélkül a terv nélkül? Valószínűleg igen, de a PiS csendes bevonása nagyban megkönnyítette Oroszország terveit. De minden a feje tetejére állt abban a pillanatban, amikor Ukrajna nyerni kezdett, és a Nyugat egyesült.A PiS hirtelen elhagyta Orbánt, Le Pent és Salvini-t, és elkezdte  Ukrajna fővédőjét játszani. Morawiecki és Kaczynski utazása Kijevbe Szlovénia miniszterelnökével együtt, Putyinnal való együttműködésük fedezésére szolgált. Ugyanígy próbálta eltitkolni a Putyinnal való együttműködésben való részvételét, a hirtelen Przemślbe érkező Salvini. Hirtelen Ukrajna barátai lettek.
Honnan tudom mindezt?
Mi értelme találkozni az Oroszország által finanszírozott Le Pennel, amikor már tudni lehet, hogy Ukrajna inváziója megtörténik? Minek meghívni Salvinit, aki Putyin pólót viselt, ha valaki harcolniakar Putyinnal. Minek találkozni Orbannal, aki minden hónapban Moszkvában van, ha nem azért, hogy megegyezzünk a tervekben? Aki tud az invázióról és a nyugati oldalon akar lmaradni, kerülje Orbánt – Putyin barátját, mint a tüzet. Miért találkozol Madridban Putyin összes szövetségesével, ha az ellenkező oldalon akarsz állni egy hamarosan kirobbanó háborúban?
Ezek azok a dolgok, amik nyilvánvalóak! És az is nyilvánvaló, hogy Kaczyński és Morawiecki Orbannal folytatott beszélgetéséről nincsenek dokumentumok. Több probléma nincs.
A konklúzió egy: felkészültünk az évszázad árulására. És csak Ukrajna győzelme, a nyugati közvélemény felháborodása, a hősies ellenállás és az egész Nyugat egyesülésének ereje akadályozta meg ezt az árulást. Szeretném emlékeztetni, hogy Putyin terve az volt: Kijev gyors megszállása, a civil lakosság nagyon kis vesztesége és a megosztott Nyugat. Egyik sem jött össze. Ha sikeres lenne a katonai művelet, akkor Orbán terve abszolút megvalósítható lenne. Kaczyński pedig diadallal ölelné át az oroszlánokat, mint az ukránok megmentője és Lengyelország kibővítőjeként számíthat az abszolút kormányzásra.
Egyszerűen elbuktak. Hála Istennek és dicsőség Ukrajnának!

DeepL Translate fordítása