Ne hazudjatok, itt emberek vannak!

Posted by

A cinikus hazugságok, szándékvélelmek hozzátartoznak a választási taktikához. Bizonyára megfigyelték, hogy miközben az ellenzék a kampányban arról beszél, hogy ő mit fog csinálni ezután és hogy a Fidesz mit művelt eddig, a kormány úgy beszél, mintha az ellenzéknél jobban tudná, hogy az mit fog csinálni, ha megnyeri a választást. Nevezzük szándékvélelemnek, bárminek – a lényeg az, hogy hazugság. (Már az hazugság, hogy az ellenzéket sommásan baloldalnak nevezi…) A Fidesz hazugságai tulajdonképpen manipulatív fake news-ok, céljuk nem is annyira a félreinformálás, inkább a saját tábor fanatizálása és a gyűlöletkeltés.

A Fidesz = Orbán két legfelháborítóbb hazugsága az, hogy az ellenzék 1. oltásellenes, és 2. háborúba akarja sodorni Magyarországot.

Bolgár György sorozata – a Népszavában – egymagában felér egy Fekete könyvvel a kormány embereinek hazugságairól. Legfrissebb, tegnapi összeállításának (A belerángatás hete) első leleplezése:

|||Azt állította Orbán Viktor (a Kossuth téren elmondott március 15-i beszédében), hogy „a baloldal magyar katonát és magyar fegyvert akar küldeni a frontvonalba. Ezt nem fogjuk megengedni. Nem hagyjuk, hogy a baloldal belerángassa Magyarországot ebbe a háborúba”.
Ezzel szemben a tény az, hogy a baloldal (pontosabban az ellenzék) nem akar sem katonákat, sem fegyvereket küldeni Ukrajnába, és erről papírja is van. A Parlamentben ugyanis a Fidesszel együtt megszavazta azt a politikai nyilatkozatot, amely egyebek között kinyilvánítja, hogy „Magyarország nem küld katonákat az ukrán hadszíntérre, nem szállít kétoldalú alapon fegyvereket, és nem járul hozzá ahhoz, hogy a magyar–ukrán határon keresztül az élet kioltására alkalmas fegyverek szállítására kerüljön sor”. Orbán tehát vagy nem tud olvasni, vagy gyorsan felejt, vagy nem is volt ott, és az egész a háta mögött történt, vagy egyszerűen hazudik. Önök mire tippelnek? |||

Én arra tippelek, hogy hazudik – de nem egyszerűen! Hanem cinikusan, megátalkodottan, olyan tekintetnélküliséggel a tényekre, a valóságra nézve, ami kóresetre vall.

Olvassuk el figyelmesen még egyszer Bolgár György bejegyzését, és nem árt, ha elolvassuk a cikket is arról, hogy az ügyben feljelentés is született („Márki-Zay szerint a közösség elleni uszítást követ el, aki nagy nyilvánosság előtt a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletkeltésre alkalmas kijelentéseket tesz.”) A hazugság a demokrácia nagy ellensége. Akkor is, ha egyeseknek imponál, hogy hülyének nézik őket. Magyarországon ma sokszor szarral lőnek. Jó lenne felébredni a rossz álomból.