Erős hadsereg? Komikus

Posted by
Szent-Iványi István
>Ennyit az erős hadseregről és a kormány által ígért biztonságról… Horvátország a magyar légtéren akadálytalanul áthaladó és Zágráb mellett lezuhanó légijármű tanulságait levonta: a magyar fél megbízhatatlan partner, ezért Macron segítségét kérték a horvát légtér védelméhez. A képen látható francia anyahajóról biztosítják mostantól a horvát légteret.
A drón átengedésének botrányát egy újabb botránnyal tetézi a kormány. Másfél hét alatt sem adott semmiféle elfogadható magyarázatot az ország biztonságát alapvetően megkérdőjelező incidensre. Nem csak a nagyközönség nem kapott választ, de az ügyben illetékes parlamenti bizottság ülését is az utolsó pillanatban lemondták.
A kormány lapításából aggasztó következtetések vonhatók le. Vagy súlyos szakmai inkompetenciáról van szó, vagy eltitkolandó politikai döntésről. Mivel semmilyen tájékoztatást nem kaptunk, nem tudhatjuk, hogy eseti emberi mulasztásról vagy komoly rendszerhibáról van szó. A hallgatás arra utal, hogy akármi is történt, a kormány semmiféle konzekvenciát nem vont le ebből az esteből (nem hallottunk felelősségrevonásról, újabb, korszerű eszközök telepítéséről, a légtérvédelem megerősítéséről, azaz semmiről, amiről már régen beszélni kellett volna), tehát semmi biztosíték arra, hogy bármikor hasonló incidens egy bombával felszerelt drónnal nem történhet meg újra.
Úgy tűnik, hogy a kormányt ez az aggodalom nem zavarja és a problémák elhárítására nem is törekszik. Ezek után különösen komikus, amikor Orbán az erős hadseregről és Magyarország biztonságáról beszél.