Posted by
Lázár Gergő
>De visszatérve a lengyelekhez. Orbán jó ideje arról pofázik, hogy milyen nagyszerű külpolitikát folytat és mennyire kiváló kapcsolatot sikerült kiépítenie a szomszédos országokkal. Történelmi megállapodásokról és boldogságról beszélt, mivel szerinte talán még soha sem volt olyan jó a magyar kormány viszonya a szlovákokkal, lengyelekkel, románokkal és egyéb szomszédos országokkal, mint az elmúlt években. Ez olyannyira nem igaz, hogy ahhoz elég csak a mostani lengyel döntést felhozni, amelynek értelmében még a lengyel vezetés is cikinek érezte volna, ha Áder meglátogatja őket.
Ez azt jelenti, hogy már a politikai szövetségesünk, a V4-ben legfontosabb Lengyelország is úgy viszonyul hozzánk, mint egy lepráshoz.
Az egy dolog, hogy egy sor politikai döntésben támogattak minket a lengyelek és közösen vétózhattunk meg uniós javaslatokat, de amikor komoly dolgokról van szó, akkor már teljesen más a véleményük. Jó, nyilván hozzátartozik a lengyelek oroszellenességéhez az is, hogy mit műveltek velük évtizedekkel ezelőtt, de azért akkor megemlékezhetünk a szovjetekről is, akik 1956-ban leverték a szabadságharcunkat. Ezt követően pedig lényegében bábkormányt hoztak létre Magyarországon, amely egészen a Szovjetunió széthullásáig hatalmon volt. Értem én, hogy idővel megszépültek az emlékek, de azért nekünk is bőven lenne okunk arra, hogy egy szavát se higgyük el az orosz vezetésnek.
A lengyelek ezt átgondolva döntöttek úgy, hogy teljesen elhatárolódnak az oroszoktól. Most tényleg eljött annak az ideje, hogy végre mi is a jó oldalra álljunk ebben a történetben, hiszen súlyos árat fizethetünk azért, ha bármilyen értelemben az oroszok mellett állunk ki. Itt persze nem arra gondolok, hogy ne ítélnénk el a háborút, de még sok más olyan döntést hozhat a magyar kormány, amelynek hatására azt gondolhatják külföldön, hogy inkább látszat az, hogy mi annyira Putyin-ellenesek lennénk. Ennek bizonyítéka a lengyelek mostani döntése is, amelynek értelmében nem kíváncsiak Áderre. Ez diplomáciailag egy komoly, súlyos döntés, mégis úgy érezték, hogy ez az egyetlen opciójuk. Ez is jól mutatja, hogy mennyire messzire ment Orbán, és mit gondolnak róla még az egykori politikai szövetségesei is.
Tudom, nem feltétlenül kellene nekem ebbe belekevernem a választásokat, de nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy ha Orbán marad hatalmon továbbra is, akkor súlyos árat fizethetünk az ő Putyinnal kötött barátsága miatt.
Az ő leváltása kulcsfontosságú lehet az ország jövőjére nézve, hiszen amennyiben ez nem történik meg, úgy tényleg szinte bármi elképzelhető. Mert hát ki gondolta volna egyáltalán, hogy Putyin valóban le fogja rohanni az ukránokat? Állandó jelleggel becsülünk alá diktátorokat Európában, miközben a valódi árat mi fizetjük.
Nehogy azt higgye valaki, hogy nem képes sokkal súlyosabb dolgokra is Orbán.kolozsvaros.com/Facebook