Realitásérzék

Posted by

George Lazar

>Ezen sorok írója nem hisz az összeesküvés elméletekben de Roman Giertych, Lengyelország egykori miniszterelnök-helyettese (2006-2007) azt írja hogy lengyel és magyar vezetők olyan tervet vitattak meg amely szerint ismét lett volna közös lengyel-magyar határ ugyanúgy mint Hitler-barát Horthy Miklós kormányzósága alatt több mint 80 évvel ezelőtt – akkor arra érdemes felfigyelni. Giertych szerint Orbán Viktor is elfoglalta volna Kárpátalját.
Orbán gyakran beszél arról hogy Ukrajnában békét kell teremteni és kormánya békepárti. Ezt úgy is lehet értelmezni hogy magyar “békefenntartók” vonulnának be Kárpátaljára. Talán ez is magyarázza a magyar hadsereg szokatlan felsorakozását az ukrán határnál annak céljából “hogy a békét védjék.”
A magyar szélsőjobb már korábban terjesztett térképeket az ország új határairól és több orosz politikus, köztük Vlagyimir Zsirinovszkij, már 2014-ben javasolta Ukrajna hasonló felosztását.
Az Orbán-kormány az USA-ban is nyílt Ukrajna ellenes propagandát folytatott és ebben partnerre talált az Orbánék által kreált un. Diaszpóra Tanácsban, amelyet Andrea Lauer-Rice vezet.
Egyre inkább úgy tűnik hogy a magyar vezetés elveszítette a realitásérzékét, ugyanúgy mint az amerikai magyar Diaszpóra Tanácshoz köthető republikánus körök is. Minden jel arra mutat hogy az árkok mind a magyar politikában, mind a magyar származású amerikaiak között mélyülni fognak és valamiféle konfliktushoz vezetnek majd.
Néhány évvel ezelőtt a határok átrendezése a Kárpát-medencében tabu témának számított. Ma már nem az, Budapest retorikája egyre gyakrabban „elszakított területekről” beszél, ami a konfliktus árnyékát vetíti elő…
Címkép: A szélsőjobboldal térképe Kárpátaljával