Ő nem Miriam

Posted by
Egy Malinka nevő cigány származású kislány, aki úgy éli túl Auschwitzot, hogy felveszi egy halott zsidó kislány, csillaggal ellátott ruháját. Túléli zsidó kislányként, és élni fog továbbra is, a kölcsönvett zsidó kislány bőrébe bújva: annak rokonainál. Majd 85 évesen úgy dönt, hogy feltárja a titkát, elárulja igazi identitását unokáinak.
Majgull Axelsson világhírú svéd írónő regényét Péterfy Gergely adaptálta színpadra, amely alapján a vígszínházi változatot a rendező Kincses Réka, Igó Éva és Vörös Róbert írták. Címe:  “Nem vagyok Miriam”.
Lehet-e elfelejteni a múltunkat – feszegeti az írónő és vele együtt az előadás is. Bizonyára meg lehet próbálni, jók is vagyunk benne, de meddig lehet halogatni a vele való szembenézést? A regény és az előadás kényelmetlenül mutat rá az emberi természet elfedett, szunnyadó jellegzetességére: még a haláltáborba tartó marhavagonokon is él a rasszizmus, ütik-verik egymást az emberek a származásuk miatt.
Mint Bedő J. István írta kritikájában:
„Nagyon jó, hogy a sokszereplős regény­folyamból ökonomikus, jól mondható szövegű darab született, amely erősen épít a nézőre mint alkotótársra.”
„Az igazi, rejtett dráma maga a folyamat, hogy annyi megaláztatás és fizikai-szellemi rabság után hogyan lehet, vagy lehet-e megélni a szabadságot. Ez a folyamat az előadás egy pontján sajátos megoldással jelenik meg: a visszaemlékező Igó és az eseményeket éppen átélő Antóci ugyanazt a szöveget mondja – hátborzongatóan.”
Az előadás legközelebb március 21-én látható a Vigszínházban, a Házi Színpadon.

Színlap és jegyvásárlás ➡ https://www.vigszinhaz.hu/program.php…