Mennyibe kerül egy háború?

Posted by
Brandl Gábor
>Azt tudjuk, hogy az afganisztáni háború a Szovjetunió végéhez jelentősen hozzájárult, akkora anyagi és emberveszteséggel járt. Az afgán háborúban meghalt 27 ezer szovjet katona, az ukrán háborúban minden bizonnyal 10 ezer körül járnak 3 hét alatt. (Nem beszélve a háromszor annyi sebesültről.)
– Azt tudjuk, hogy a 20 éves afganisztáni jelenlét az USA-nak 10.000 milliárd dollárjába került, ez felfoghatatlan pénz. Ha ezt a pénzt az USA, a lecsúszott emberek iskoláztatására, szociális, egészségügyi ellátására költötte volna, nem jött volna Trump, és nem közeledne Kína.
– Nemrégen vásárolt Magyarország is rakétákat 300 milliárd forintért. Darabja 1 millió $ (~320 millió Ft). Az orosz rakéták nyilván olcsóbbak, ha féláron számítjuk őket, az eddig kilőtt cirka 500 rakéta, belekerül úgy 250 millió $-ba, ( 80 milliárd Ft). Ez viszonylag nem sok, de a kilövésükhöz többnyire repülőgépek kellenek.
– Egy modern orosz repülőgép árát számolhatjuk nagyjából 50 millió $-nak, (16 milliárd Ft). Ebből az ukránok már minimum 20-at lelőttek = 320 milliárd Ft. Legalább ennyibe számolhatjuk a lelőtt helikopterek számát.
– A legtöbb pénzt azonban a gépek üzembe tartása emészti fel, pont úgy, ahogyan látjuk az autóknál. Egy MIG 29 repülőgép 2 óra alatt elhasznál 4300 liter kerozint. Ennyiből egy átlagos autó évekig mehet. Egy repülőgép hadi üzemben tartása többe kerül, mint az újkori ára.
– Azután itt vannak a tankok. Nemrégiben Leopard tankokat vett Magyarország, darabját 10 millió $-ért, (3,2 milliárd Ft). Az orosz tankokat százával lövik ki az ukránok.
– Egy több százezer főből álló hadsereg felvonultatása legalább ugyanannyiba kerül, mint a leamortizált technika.
– Ha csak a 21 nap alatt elpazarolt pénzeket vesszük, az orosz társadalmat ebből felemelhette volna Putyin, akár a magyar, vagy cseh életszínvonalra.
– Ugyanígy beszélhetünk a magyar elpazarolt pénzekről. Szerencsére mi nem egy háborúra pazaroltuk el, hanem stadionokra.