Jelentések Ukrajnából

Posted by

Oroszország kegyetlen módszereket alkalmaz

CNN Radina Gigova in Atlanta

US Defense Secretary Lloyd Austin and Bulgaria's Prime Minister Kiril Petkov in Sofia, Bulgaria on March 19.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Kiril Petkov bolgár miniszterelnök Szófiában, Bulgáriában március 19-én. (Vassil Donev/EPA-EFE/Shutterstock)

“Ami az oroszok déli előrehaladását illeti, azt mondanám, hogy továbbra is fokozatosan nyomulnak előre. Azt is mondhatnám, hogy brutális, kegyetlen technikákat alkalmaznak a civil lakosság elleni ” – mondta Austin a Kiril Petkov bolgár miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón Szófiában.“És ismét reméljük, hogy ők [Oroszország] más utat választanak” – tette hozzá Austin. A civilek által elszenvedett fájdalmat “nehéz volt végignézni” – mondta.Austin azt is mondta, hogy Európa “generációk óta a legnagyobb biztonsági kihívással” néz szembe, és hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök “választási háborúja” Ukrajna ellen “tragikus”. “Oroszország agressziója mozgósította az ukrán népet, a NATO-t és a szabad világot” – mondta Austin. “Az 5. cikkely iránti elkötelezettségünk vasszigorú”. “Bulgária katonai felkészítésének és NATO-interoperabilitásának javítása ma még inkább létfontosságú” – mondta Austin, hozzátéve, hogy “az Egyesült Államok továbbra is erősen kiáll Bulgária és más NATO-szövetségeseink mellett”. Austin elítélte Oroszország “vakmerő és kíméletlen agresszióját egy békés szomszéd ellen”, és dicsérte Bulgáriát az ukrán civilek megsegítéséért. Austin a héten Bulgáriába és Szlovákiába utazott a NATO-szövetségesek megerősítését célzó útja keretében.

További részletek: Mason Clark, az Institute for the Study of War vezető Oroszország-elemzője péntek este a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy a csapatok az ország déli részén “a szíriai forgatókönyvbő kiragadott” taktikával haladtak előre. Ezek közé tartozik va “konkrét környékenkénti célzás”, a kevésbé precíz fegyverek, amelyek brutálisabb áldozatokat szednek, és a civil infrastruktúrára mért csapások – mondta.

 

 

Zelenszkij haladéktalan tárgyalásra szólít fel

CNN/Radina Gigova

Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks during a video message early Saturday morning March 19.
Zelenszkij legújabb videóüzenetében “haladéktalan” béketárgyalásokra szólít fel.

Radina Gigova, a CNN munkatársa
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök “haladéktalan” béketárgyalásokra szólított fel, és figyelmeztetett, hogy ellenkező esetben Oroszország veszteségei “óriásiak” lesznek. Szombaton Zelenszkij legutóbbi videoüzenetében azt mondta, hogy “értelmes, tisztességes és késedelem nélküli tárgyalásokra van szükség a békéről, a biztonságról számunkra, Ukrajna számára . Ugyanakkor ez az egyetlen esély Oroszország számára, hogy csökkentse a saját hibáiból eredő károkat”. “Mi mindig is ragaszkodtunk a tárgyalásokhoz. Mindig párbeszédet ajánlottunk, megoldásokat ajánlottunk a békéért” – mondta. “És azt akarom, hogy most mindenki meghallgasson, különösen Moszkvában. Itt az ideje, hogy találkozzunk. Ideje beszélgetni. Itt az ideje, hogy helyreállítsuk Ukrajna területi integritását és az igazságosságot”. “Ellenkező esetben Oroszország veszteségei olyan hatalmasak lesznek, hogy több generáció nem lesz elég a helyreállításhoz” – tette hozzá Zelenszkij.

Putyin megpróbálta a háborút igazolni, tévéhiba megszakította az adást

Russian President Vladimir Putin gives a speech at a concert marking the eighth anniversary of Russia's annexation of Crimea on March 18 in Moscow.
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a Krím oroszországi annektálásának nyolcadik évfordulója alkalmából rendezett koncerten március 18-án Moszkvában.. (Alexander Vilf/Pool/AFP/Getty Images)

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken egy moszkvai nagygyűlésen indokolta Ukrajna lerohanását, amikor  a beszédét közvetítő az állami televízió adása hirtelen megszakadt, amit a Kreml technikai hibának minősített. Több tízezer ember lengette az orosz zászlót a nemzeti stadionban, miközben részt vettek a Krím Oroszország általi elcsatolásának nyolcadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken – amelyet az ukrán kormány illegálisnak tart, és amelyet a Nyugat nem ismer el. A színpadról egy “Egy nácizmus nélküli világért” feliratú transzparens előtt felszólalva Putyin kijelentette, hogy Oroszország “minden tervünket határozottan meg fogja valósítani” Ukrajnában.

Oroszországot meglepte az ukrán ellenállás erőssége

From CNN’s Radina Gigova

Civilians practice moving in groups at a military training exercise in Ivano-Frankivsk, Ukraine on March 11.
Civilek gyakorolják a csoportos akciót egy katonai gyakorlaton az ukrajnai Ivano-Frankivszkban március 11-én. (Alexey Furman/Bloomberg/Getty Images)

Oroszországot eddig “meglepte az ukrán ellenállás mértéke és hevessége”, és “kénytelen volt megváltoztatni operatív megközelítését” – közölte a brit védelmi minisztérium szombaton kiadott legfrissebb hírszerzési jelentésében. “A Kremlnek eddig nem sikerült elérnie eredeti céljait”, és “most a kimerülés stratégiáját követi” – közölte a minisztérium. “Ez valószínűleg a tűzerő válogatás nélküli alkalmazását vonja maga után, ami a polgári áldozatok számának növekedését, az ukrán infrastruktúra lerombolását és a humanitárius válság fokozódását eredményezi”.

A médiában: Az invázió közepette Vlagyimir Putyin orosz elnök megerősítette az ország médiája feletti ellenőrzését – közölte a minisztérium. “A Kreml megpróbálja irányítani a narratívát, elterelni a figyelmet a műveleti problémákról és eltitkolni a magas orosz áldozatok számát az orosz nép elől” – mondta a minisztérium.

Reggel van Kijevben, ezt kell tudni

Several residential buildings are destroyed by Russian military shelling in Kyiv, Ukraine on March 18, 2022. 
Több lakóépületet lerombolt az orosz hadsereg ágyúzása az ukrajnai Kijevben 2022. március 18-án.  (Andre Alves/Anadolu Agency/Getty Images)

Egyre több a civil áldozat, miközben Oroszország folytatja támadását Ukrajna több kulcsfontosságú városa ellen. Az alábbiakat kell tudni:

Valószínűleg még mindig százak vannak a romok alatt: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken közölte, hogy eddig 130 embert mentettek ki egy lebombázott színházból Mariupol városában. A színházban civilek százai kerestek menedéket, amikor szerdán lebombázták. Zelenszkij elmondta, hogy a mentési munkálatok folytatódnak a helyszínen, és valószínűleg még több száz ember van a romok alatt. Mariupolt az elmúlt napokban folyamatos bombázások érték, Emmanuel Macron francia elnök pénteken aggodalmát fejezte ki a helyzet miatt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.
Zelenszkij üzenete: “Itt az ideje beszélni” – mondta Zelenszkij szombat kora reggel videoüzenetben Oroszországnak. “Azt akarom, hogy most mindenki meghallgasson, különösen azt akarom, hogy Moszkvában meghallgassanak” – mondta. “Itt az ideje találkozni, itt az ideje beszélni, itt az ideje helyreállítani Ukrajna területi integritását és az igazságosságot, különben Oroszország olyan veszteségekkel fog szembenézni, hogy több generáció nem lesz elég ahhoz, hogy újra felemelkedjen”.”
Eltűnt amerikai repülőgép: Egy amerikai katonai repülőgép négy emberrel a fedélzetén eltűnt pénteken a NATO norvégiai hadgyakorlatai során. A mentőcsapatok pénteken késő este jelentették, hogy “felfedezéseket tettek” a keresés során, a földi csapatok a helyszínre tartanak. Az amerikai tengerészgyalogság csak annyit közölt, hogy az eset “baleset” volt, és az okot vizsgálják.
Ellentámadás Kijevben: Műholdfelvételeken látszik, hogy az orosz hadsereg beássa magát, és védő földsáncokat épít katonai felszerelései köré Kijevtől északnyugatra. NATO-tisztviselők szerint Oroszország offenzívája a főváros elfoglalására nagyrészt elakadt. Az ukrán hadsereg szerint Oroszország két fő támadási útvonala Kijev ellen elzáródott, és Ukrajna csütörtökön ellentámadást indított, amelynek célja a város külvárosai feletti döntő ellenőrzés megszerzése.
Más kulcsfontosságú városok: Lviv és Kramatorszk is orosz támadásokat szenvedett pénteken az ukrán hatóságok szerint.
Biden és Xi tárgyalt: Joe Biden amerikai elnök pénteken Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott 110 perces videohívásban ismertette, milyen következményekkel járna, ha Kína segítené Oroszországot az ukrajnai invázióban. Xi azt mondta, hogy mindkét országnak felelőssége van a béke biztosításában. Biden ezt követően azt mondta, hogy a hívás “jól ment” – de a Fehér Ház közölte, hogy továbbra is aggályai vannak amiatt, hogy Kína támogatást nyújthat Oroszországnak.

Lezuhant egy amerikai katonai gép Norvégiában

From CNN’s Jonny Hallam

Norvég mentőcsapatok pénteken késő este jelentették, hogy “felfedezéseket tettek” a NATO hadgyakorlatok során eltűnt amerikai katonai repülőgép keresése során. A gép fedélzetén négy ember tartózkodott. “21:27-kor (16:27 ET) a levegőből a Beiarnban lévő Gråtådalenben (Gråtådalen) felfedezéseket tettek” – áll a norvég közös mentési koordinációs központ (JRCC) közleményében. “Az időjárási körülmények miatt a helyszínen nem lehet leszállni. A térségben az időjárási körülmények komoly kihívást jelentenek, és várhatóan tovább romlanak”.

Az MV-22B Osprey repülőgép, amely a II. tengerészgyalogos expedíciós erők (MEF) norvégiai amerikai katonai egységéhez tartozott, “pénteken kiképzési küldetésen volt az észak-norvégiai Nordland megyében” – közölte a norvég fegyveres erők. A JRCC közleménye szerint a repülőgép “eltűnését 18:26-kor (13:26 ET) jelentették Bodø-től délre. A repülőgép észak felé tartott Bodø felé. Az utolsó ismert pozíciója Saltfjelletnél volt”.

Beássák magukat az oroszok Kijev környékén

From CNN’s Paul P. Murphy

Protective berms are seen around Russian military equipment near Ozera on March 17.

Beássák az oroszok a katonai felszerelést Ozera közelében március 17-én. (Műholdfelvétel ©2022 Maxar Technologies)

 

Az orosz hadsereg a szó szoros értelmében beássa magát, földsáncokat épít katonai felszerelései köré az ukrán fővárostól, Kijevtől északnyugatra – derül ki a Maxar Technologies elemzéséből és műholdfelvételekből. Az új műholdképeken az orosz katonai berendezések körüli védőbástyák láthatók Ozera és az Antonov légibázis közelében. Hasonló bunkerek láthatók a távolabb, északnyugatra fekvő Zdvyzhivka és Berestyanka falvaknál.

Hosszú autósor hagyja el a lebombázott Mariupoltew satellite

From CNN’s Paul P. Murphy

(Satellite image ©2022 Maxar Technologies)
(Satellite image ©2022 Maxar Technologies)

A Maxar Technologies új műholdfelvételei azt mutatják, hogy Mariupol városában több körzetis elpusztult az orosz és az ukrán hadsereg közötti intenzív tűzharcokban. Az egyik képen, amely Mariupol nyugati részén készült, lakóházak láthatók égve, körülöttük pedig szétszóródott törmelék. Az egyik előtt több busz is látható, amelyek közül néhány elégett.

Mariupol északi részén két iskolát körülvevő lakóházak megrongálódtak.

Mariupoltól délnyugatra autók sora látható az autópályán Berdjanszk felé haladva.