Orosz veszteségek – az ukránok szerint

Posted by
Schmidt András
>Mottó: Zelenszkij elnök színházi műveltsége elsöpörte Putyin elnök KGB-s műveltségét
1./ Orosz veszteségek az ukrán hírforrások szerint. (A hitelességüket onnan lehet lemérni, hogy mit nyilatkoznak az orosz hadifoglyok, hogy legalább 10 napja megállt a teljes fronton az orosz előre nyomulás, hogy alapvetően az oroszok védekező állásokat foglalnak el a frontvonalakon, állóháború folyik, bár vannak villongások, de onnan is le lehet lemérni, hogy Oroszország semmilyen veszteséglistát sem tesz közre, Ukrajnának pedig a legnagyobb fegyvere a honvédő háborújában az orosz propagandával szembeni az igazmondás.):
– Megölt orosz katona: cca. 14.000 fő (ez eléri a 10 éves afgán háborúban elhunyt szovjet katonák létszámát, meghaladja a két csecsen háborúban elhunyt orosz katonák létszámát) (A mi történelmünkből: tizenötezer magyar halt meg Mohácsnál).
– Hadifogoly: cca. 1.000 fő
– Lelőtt repülőgép: 88 db
– lelőtt helikopter: 108 db
– Kilőtt harckocsi: 485 db
– Kilőtt páncélozott harcijármű: 1495 db
– Megsemmisített tüzérségi rendszer: 212 db
– Megsemmisített légvédelmi berendezés: 43 db
– PC30-as rakéta sorozatkilövő (katyusa szerű): 74 db
– Üzemanyag tartálykocsi: 60 db
– Drón: 11 db
– Tengeri naszád: 3 db
– Katonákat szállító teherautó: 909 db
2./ „Néhány napig, vagy esetleg másfél hétig is eltarthat az Oroszországgal folytatott békeszerződés megkötésére irányuló tárgyalások vitás kérdéseinek egyeztetése, majd megkezdődik az ukrán és orosz elnök esetleges találkozójának előkészítése.” – nyilatkozta ma Mihail Podoljak, az ukrán elnöki tanácsadó a WP Wiadomościnak adott interjújában – írja az Evropeiska Pravda. Podoljak azt mondta, hogy Ukrajna nem csak aláírja a szerződést, hanem egy konkrét mechanizmust is ki akar dolgozni, amely garantálja biztonságát a jövőben. “Mostanáig az orosz és az ukrán delegáció is kitart álláspontja mellett. A vitás pontok egyeztetése több naptól másfél hétig is eltarthat. Ez idő alatt közelebb kell kerülnünk a békeszerződés megkötéséhez” – mondta. Podoljak megjegyezte, hogy amint a megállapodással kapcsolatos munka befejeződik, megkezdődik az ukrán és az orosz elnök találkozójának megszervezése. “Ez a következő hetekben fog megtörténni. A helyszín azonban nem számít számunkra. Bárhol lehet, kivéve Oroszországot” – mondta. Podolják szerint a békeszerződés elsősorban az orosz invázió miatt óriási veszteségeket elszenvedett Ukrajna érdekeit veszi majd figyelembe. Ami a békemegállapodás megkötése utáni jövőbeni kapcsolatokat illeti az Orosz Föderációval, Podoljak megjegyezte, hogy lehetetlen lenne visszatérni a múltba, és “testvéri népekről” beszélni a továbbiakban. “A hidakat felrobbantották. Erős határt fogunk létrehozni, és olyan hidegen kezeljük Oroszországot, mint azt az országot, amely betört az otthonunkba, hogy meggyilkoljon minket” – mondta.
3./ Hogy mennyire lehet megalapozott ez a kijelentés, azt valószínűleg alátámasztja Putyin tegnap esti TV nyilatkozata, mikor is egy kétségbeesett és dühös diktátor beszédét tartotta meg. Már szó sem volt Ukrajnáról, szigorúan belpolitikai kirohanásnak lehettek az emberek a tanúi:
Putyin “nemzetárulónak” nevezte azokat, akiket a nyugati életforma vezérel. Szerinte a Nyugat az ilyen állampolgárokra támaszkodik, és megpróbál ártani Oroszországnak. Ugyanakkor azokhoz, akik egyszerűen csak külföldön költik el a pénzüket, nincs kérdése. E közben Putyin a régiók társadalmi és gazdasági támogatásáról szóló tanácskozásán ismét bírálta a nyugati országokat, mondván, hogy megpróbálják “eltörölni” Oroszországot. Szerinte megpróbálják „körön kívülre küldeni az országot”, „gyengévé, függővé tenni”, és „a számukra legjobb módon” feldarabolni. (????) Ugyanakkor, szerinte a nyugati országok az “ötödik hadoszlopra” fognak támaszkodni (Az ukránok szélsőségesnek kikiáltott csoportját nevezik így). Putyin szerint a Nyugat megpróbálja megosztani az orosz társadalmat, “az úgynevezett ötödik hadoszlopra, a nemzetárulókra, azaz azokra támaszkodva, akik itt, nálunk keresnek pénzt, de ott élnek, és még csak nem is “élnek” a szó földrajzi értelmében, hanem gondolataik szerint, azaz szolgai tudatuk szerint.
“Egyáltalán nem ítélem el azokat, akiknek villájuk van Miamiban vagy a Francia Riviérán, akik nem nélkülözhetik a libamájat, az osztrigát, vagy az úgynevezett gender szabadságjogokat. De a probléma abszolút nem ebben van, hanem abban, hogy ezek közül sokan, lényegüket tekintve, mentálisan pontosan oda helyezkedtek el, és nem ide, nem a mi népünk részeként, nem Oroszországgal” – mondta az elnök. Putyin szerint az orosz nép “mindig meg tudja majd különböztetni az igazi hazafiakat a söpredéktől és az árulóktól”, az utóbbiakat pedig egyszerűen “kiköpik, mint a legyet, amely véletlenül a szájukba repült”.
Az elnök szerint a társadalom ilyen “természetes és szükséges öntisztulása” megerősíti az országot. Mint az orosz államfő hangsúlyozta, sok ország beletörődött abba, hogy “behajlított gerinccel éljen, és szolgailag elfogadja szuverénje (???) minden döntését”, de Oroszország soha nem lesz “ilyen nyomorult és megalázott állapotban”(???). “A harc, amit vívunk, a szuverenitásunkért, országunk és gyermekeink jövőjéért vívott küzdelem. Harcolni fogunk a jogunkért ahhoz, hogy Oroszország legyünk és maradjunk” – mondta (???).
4./ Az Oroszországban a lakosság pánikszerű élelmiszer felvásárlásba kezdett. Első célpontjuk a legolcsóbb, a legtartósabb és legegyszerűbb ételek: elsősorban a cukor, másodsorban a gabonapelyhek. Ezért hirtelen hiánycikkek lettek ezek a termékek. Vannak városok ahol már teherautóról árulják ezeket a termékeket a tereken, mert a boltba már be sem viszik. Természetesen rohamosan növekszik az áruk. Az Állami Duma egyes pártjai állami monopóliumot kívánnak a cukor gyártására és forgalmazására.
5./ Az Ukrzaliznicja március 17-re közzétette a kiürítési vonatok menetrendjét. Ebből is látszik, hogy az oroszok a nagyvárosokat képtelenek bekeríteni. A vasúti pályák alapvetően szabadok.
Forrás: Ukrzaliznicja
Részletek: március 17-én különösen a következő további evakuációs járatok vannak betervezve:
Harkov:
– 8:00 – Intercity + Kharkiv – Lviv;
– 9:40 – №229/230 Kharkiv – Ungvár;
– 13:00 – №239/240 Kharkiv – Lviv;
– 14:00 – Intercity + Kharkiv – Lviv.
Dnyipro:
– 8:00 – Intercity + Dnyipro – Lviv;
– 10:30 – No. 903/904 Dnepr – Drohobych.
Kramatorszk:
– 13:00 – №273/274 Kramatorsk – Lviv;
– 16:00 – №275/276 Kramatorsk – Lviv.
Krivoy Rog:
– 11:00 – No. 219/220 Krivoy Rog – Ungvár.
Zaporozsje:
– 10:00 – No. 902/901 Zaporozhye – Chelm;
– 16:05 – №225/226 Zaporozhye – Kovel;
– 18:00 – №234/233 Zaporozhye – Ungvár.
Odesszából Ungvárra 22:32-kor, Kijevből Chelmbe 19:13-kor további járatok is indulnak.
Az Intercity+ vonatok a Darnitsa állomásról 8:00 és 17:00 órakor, Harkovba pedig 1:00 és 7:00 órakor indulnak.
6./ A Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze, Karim Khan hivatalos kérelmet küldött Oroszországnak egy találkozóra és az ukrajnai helyzet megvitatására.
Forrás: Radio Liberty Khan nyilatkozatára hivatkozva
Khan nyilatkozata: “Az ügyészség az ukrajnai helyzettel kapcsolatos munkáját mindig a Római Charta alapelveivel összhangban végzi. Munkánkat függetlenül, pártatlanul és jóhiszeműen végezzük. Hangsúlyozom, hogy szeretnék lépjen kapcsolatba a konfliktusban részt vevő összes féllel.” Hozzátette: fontos, hogy “az Orosz Föderáció aktívan részt vegyen ebben a vizsgálatban, és készen állok találkozni velük”. Ukrajna nem tagja a szervezetnek, de két kérelmet nyújtott be már, elismerve a bíróság joghatóságát az ország területén 2013. november 21. óta elkövetett esetleges bűncselekmények ügyében. Tekintettel a konfliktus kiszélesedésére, Khan február 28-án bejelentette azon szándékát, hogy a nyomozási folyamatba új, a Nemzetközi Büntetőbíróság fennhatósága alá tartozó bűncselekményeket is bevonjon. A Kreml kategorikusan visszautasította Khan nyilatkozatát.
7./ A lett külügyminiszter javasolja, hogy a Nürnbergi Perhez hasonló háborús bűncselekményeket vizsgáló Nemzetközi Büntetőbíróság tárgyalását Harkovban és Mariupolban tartsák meg az orosz-ukrán háború kapcsán.
8./ Moszkvában letartóztatták a Roszgvargyija (elnöki testőrség) parancsnokhelyettesét. Nincs információ az okáról, de sejteni lehet.
9./ Kína nehéz helyzetben van. ANnyugat azzal vádolja, hogy pontosan tudott előre az orosz támadásról és semmit sem tett meg azért, hogy ez ne történjen meg. A nyugat szankciók alá helyezésével fenyegette meg azon kínai cégeket, akik együttműködnek Oroszországgal.
10./ Harkov, Mariupol, Bucsi, Kijev bombázása és rakétatámadása folyamatos. Az orosz hadsereg most elsősorban Donyeck és Luganszk megye határáig szeretne eljutni, Oda koncentrálja katonai erejét. Az ukránokkal ebben a térségben állóháború folyik. Herszon elfoglalásán kívül mind a mai napig egyetlen nagyvárost sem tudtak az oroszok elfoglalni. Herszonban folyamatosan több ezres tüntetések folynak az orosz megszállók ellen.
11./ Az orosz lapok már csak a következő katonai sikerekről beszélnek: Lásd pl. Novyje Izvestija:
– Az orosz hadsereg őrposztokat állított fel Kíjev körül (???).
– Kadirov csecsen elnök eldicsekedett az orosz speciális haderő kimentéséről a „banditák gyűrűjéből” Mariupol mellett (???).
– Bolsonaro brazil elnök kéréssel fordult Putyinhoz , hogy segítesen a braziloknak az atommeghatású tengeralattjáró megépítésében

Címkép: Ukrán drón orosz helikoptereket robbant fel.