Az ellenzék győzelme a rejtőzködő szavazókon múlik

Posted by

Azonnali
>A kampányhajrá kezdetén újabb közvélemény-kutatással jelentkezett az IDEA Intézet, amely még március 2. és március 11. között mérte fel a pártok támogatottságát.  A kutatásról szóló jelentés röviden megállapította, az orosz invázió kezdete óta mindkét nagy politikai tömb elkönyvelhetett némi növekedést.  Ez azt jelenti, hogy a teljes népesség vonatkozásában a Fidesz-KDNP listája 2, míg az ellenzéké 3 százalékponttal emelkedett, ami miatt az intézet úgy látja, „újra nyílttá vált a küzdelem” a két nagyobb párt között. A szavazók a kisebb pártoktól, illetve az ismeretlen listapreferenciájúak közül vándoroltak át a két tömbhöz.
A Fidesz-KDNP a hónapok óta tartó lassú, de folyamatos növekedése továbbra is folytatódott, míg az ellenzék túljutott a támogatottsági mélypontján. A teljes népesség körében jelenleg a Fidesz-KDNP 40, míg az összefogott ellenzék 37 százalékon áll, azaz e két szövetség az elmúlt hónaphoz képest 5 százaléknyi szavazót tudott magához vonzani, miközben a kisebb pártok szavazókat vesztettek el. A teljes népesség körében a Mi Hazánk már csak 3, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2 százalékponton áll, azaz jelenleg a kormányzó pártokon és az ellenzéki összefogáson kívül egyik párt sem ugorja meg az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Ezenkívül a kutatás megjegyzi, 2019 januárja óta most a legalacsonyabb az ismeretlen preferenciájúak aránya, akik a teljes népesség 23 százalékát teszik ki. Ebbe a csoportba azok tartoznak, akik nem tudják, melyik pártra szavaznának, vagy nem mondják meg, vagy semmiképp sem mennek el szavazni.
Az egyesült ellenzék reménye a győzelemre az lehet, ha ezek a rejtőzködő szavazók hirtelen megjelennek a szavazókörökben és a “megfelelő kockába húzzák az X-et”. Ebből akár komoly meglepetés is lehetne.