Az árvízi hajós

Posted by

Kovács Zoltán

>”Néhány napja lezuhant Horvátországban a Jarun-tó környékén egy repülő vagy drón: hírek szerint egy, az ukrajnai háborúban is bevetett Tu–141 Sztrizs felderítő roncsait találták meg. A horvát kormány megerősítette, hogy a gép keleti irányból érkezhetett, és Magyarország légterén is keresztülrepülhetett. A magyar honvédelem magas rangú tisztségviselői, valamint a magyar külügy még magasabb szintű vezetői arról tájékoztattak másnap, hogy a hazai légvédelem már berepüléskor is „észlelte az objektumot”, majd később is látta. Hogy miért nem tájékoztatták a horvát határ felé tartó gépről a horvát szerveket, arról mind a mai napig nem adtak ki közleményt.
A horvát kormányfő ezért levelet küldött uniós kollégáinak és Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak az incidens miatt. A test tizennégy méter hosszú és több mint hat tonna súlyú volt, még nem sikerült kiemelni a kráterből, amelyet a lezuhanásakor hagyott maga után.
Plenković nyilván elhitte, amit néhány napja a magyar honvédség parancsnoka száraz hangon jelentett be: „A honvédség felkészült arra, hogy ha bármi történik körülöttünk, megvédje a magyar embereket.” Nem tudjuk pontosan, mire célzott, és hogy a honvédség mennyire felkészült, de ezt talán érzékelteti a hír, miszerint nem is olyan régen „száz autó katalizátorát lopták el tolvajok a Magyar Honvédség tápiószecsői telephelyéről”. A tolvajok a kerítésen átmászva jutottak be a honvédségi területre, ahol a parkoló autókhoz mentek, kivágták és ellopták a katalizátorokat. „Ezzel a módszerrel több mint 120 darab kocsit tettek üzemképtelenné, és 8 650 000 forintos kárt okoztak.” Magyarázat erre sincs, ha jól fürkésztem át az idevágó nyilatkozatokat.
A helyzet azonban ennél rosszabb: a horvát miniszterelnök szerint Orbán Viktor tőle tudta meg, hogy Magyarországon átrepült egy hattonnás drón. Ez olyan, mint ami a nyolcvanhatos zalai árvízkor történt: a helyi lakosok riasztották a helyszínre telepített speciális árvízvédelmi hatóságot, keljenek föl, mert már térdig ér a víz.
Miközben ezt írom, Kijevbe ért a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő a háború eddigi eseményeinek és a tűzszüneti lehetőségeknek az értékelésére. Mint látható, Közép-Európa több kormánya jelen van, de Orbánnak már nem osztottak lapot: az ukrán fővárosba ért Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Janša szlovén kormányfő, valamint Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes – derül ki Morawiecki kedd esti Face­book-bejegyzéséből.
És miközben ezt írom, diákok tüntetnek a Kossuth téren, és zajlik a tanárok engedetlenségi akciója. „Ha nincs tanár, nincs jövő!”, „Fizessétek ki a tanárainkat!”, „A sztrájk alapjog!” Ezek a követelések.
Miközben Kijevben a háborúról tárgyalnak Orbán egykori barátai, néhány ezer kilométerrel odébb Orbán azon töri a fejét, hogyan lehetne nyerni még négy évet. A világ meg robog el mellettünk a háborújával, a menekültjeivel, az összes szenvedéssel és az összes értelmes szándékkal. Meg az összes reménnyel.”

Megjelent az ÉS-ben

Címkép: A gödör Zágráb mellett