Ukrajnai háború, számíts a kiszámíthatatlanra

Posted by

Thomas L. Friedman

Minden háború tartogat meglepetéseket, de Vlagyimir Putyin Ukrajna – és közvetve az egész demokratikus Nyugat – elleni háborújában az a legszembetűnőbb, hogy az eddigi kellemetlen meglepetések közül mennyi volt Putyin számára, és mennyi kellemes meglepetés érte Ukrajnát és szövetségeseit világszerte.

Hogyan? Nos, eléggé biztos vagyok benne, hogy amikor Putyin ezt a háborút tervezgette, azt feltételezte, hogy három hét múlva már győzelmi beszédet fog mondani az ukrán parlamentben, és üdvözölni fogja az országot anyaorosz kebelében. Valószínűleg azt is feltételezte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök száműzetésben lesz egy lengyel Airbnb-ben, az orosz csapatok pedig folyamatosan szedegetik le  a virágokat a tankjaikról, amelyeket az üdvözlő ukránok dobáltak nekik, Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök pedig pacsiznak majd egymással, amiért megmutatták a NATO-nak és Álmos Joe-nak, hogy ki fogja meghatározni a nemzetközi rendszer szabályait a jövőben.

Ehelyett az ukránok oktatták az oroszokat, hogyan kell harcolni és meghalni a szabadságért és az önrendelkezésért. Úgy tűnik, Putyin bezárkózott a saját baktériummentes elszigetelt kamrájába, és valószínűleg attól tart, hogy bármelyik orosz katonatiszt, aki a közelébe kerül, fegyvert fog rá. Zelenszkij  az amerikai kongresszus előtt szólal fel. És ahelyett, hogy a globalizációnak vége lenne, az egyének szerte a világon a globális hálózatok segítségével teljesen váratlan módon figyelik és befolyásolják a háborút. Néhány kattintással pénzt küldenek az ukránok támogatására, és néhány további billentyűleütéssel a McDonald’s-tól a Goldman Sachsig mindenkinek megmondják, hogy ki kell vonulniuk Oroszországból, amíg az orosz katonák ki nem vonulnak Ukrajnából.
És itt egy újabb meglepetés, amire kevesen számítottak – különösen Kína és Oroszország. Kína saját vakcináira támaszkodott a Covid-19 elleni küzdelemben, valamint a zéró tolerancia és az azonnali karantén politikájára, hogy megakadályozza a koronavírus terjedését. Sajnos úgy tűnik, hogy a kínai vakcinák kevésbé hatékonyak, mint más Covid-vakcinák. És mivel Kína karanténstratégiája miatt a korábbi fertőzésekkel szemben kevés immunitás maradt, a vírus most futótűzként terjed. Amint arról a The Times kedden beszámolt: “A kínai tartományok és városok – köztük Peking, Sanghaj és Sencsen – több tízmillió lakosát zárlat alá helyezték a koronavírus Omicron változatának kitörése miatt. A városok közötti utazást leállították, a gyártósorokat leállították, a bevásárlóközpontokat bezárták”.

Quarantine workers Monday outside a Shanghai neighborhood under lockdown due to Covid-19 cases.
Karantén felügyelők hétfőn egy Covid-19-es megbetegedések miatt lezárt sanghaji negyed előtt. Fotó:.Qilai Shen a The New York Times számára
A video grab showing Marina Ovsyannikova protesting the Russian invasion of Ukraine live on Russia’s most-watched news program.
Az AFP képe. Állítsátok meg a háborút, hazudnak nektek”

 

 

 

 

 

 

 

 

Marina Ovszjannikova – emlékezz a nevére. Meg merte mondani a cárnak, hogy nincs ruhája. Micsoda bátorság.

És végül, a háborúk során is felfedezhetőek a rendkívüli jótettek. Ebben a háborúban néhány spontán módon és egy olyan platformot kihasználva, amelyre senki sem számított – az Airbnb szobamegosztó oldalt. Az Airbnb vezetői azt mondják, hogy március elején lényegében arra ébredtek, hogy közösségük tagjai spontán módon, újszerű módon használják a platformjukat – a foglalási technológiát házilag, emberek közötti, külföldi segélyezési rendszerré alakítva. A vállalat szerint az elmúlt két hétben 165 országból több mint 430 000 ember foglalt le éjszakát ukrán otthonokban az Airbnb-n úgy, hogy nem állt szándékukban használni a szobákat – egyszerűen csak azért, hogy pénzt adományozzanak ezeknek az ukrán házigazdáknak, akikről a legtöbbjükről még csak nem is hallottak. Az Airbnb ideiglenesen eltekintett minden vendég- és vendéglátói díjtól az ukrajnai foglalások esetében, így ezek a foglalások 17 millió dollárt jelentettek, amely közvetlenül a házigazdákhoz került. Az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és Kanadából érkező vendégek a legnagyobb foglalók. Ausztrália, Németország és számos más európai ország egészíti ki a top 10-et. Emellett vasárnapig 160 országból mintegy 36 ezren jelentkeztek az Airbnb nonprofit leányvállalatán, az Airbnb.org-on keresztül, hogy az Ukrajnából menekülő menekülteket befogadják otthonukban.

Kizárt, hogy Amerika óriási Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége, az USAID ilyen gyorsan ilyen hatást tudott volna elérni. Az ukrán vendéglátók közül sokan, akik megkapták ezeket a foglalási adományokat, visszaírtak az adományozóknak, új barátságokat kötve, és lehetővé téve a külföldiek számára, hogy sokkal mélyebben megértsék ennek a háborúnak a hatásait. Nincs is jobb, mint személyesen kommunikálni olyan ukrán emberekkel, akik a pincéjükben rejtőzködnek, miközben elmagyarázod, hogy miért örülsz, hogy bérelheted azt a pincét, de miért nem használod soha. Ez a kedvesség közösségét teremti meg, amely önmagában nem képes legyőzni Putyin tankjait, de segíthet megerősíteni azokat, akik elszántan ellenállnak nekik, emlékeztetve őket arra, hogy nincsenek egyedül. Putyin az, aki egyedül van. Nem találom mindezt meglepőnek. Mindig is azt állítottam, hogy a globalizáció nem csak a kereskedelemről szól. Arról szól, hogy az országok, a vállalatok és most már egyre inkább az egyének is képesek globálisan összekapcsolódni és cselekedni. Az embereket arra programozták, hogy kapcsolatokat akarnak teremteni, és a mai világban ezt az elektronika napról napra könnyebbé és olcsóbbá teszi számukra. A háború kellemes meglepetései azért olyan meglepőek, mert azok az emberek számára voltak meglepetések. Azért figyelmeztetek. Lesznek még meglepetések – és nem mindegyik lesz kellemes.