Szembejött velünk a kormányzati  propagandagyár  legutóbbi gyöngyszeme

Posted by

Magyar Ügyvéd

>Álhír, miszerint az orosz-ukrán háború miatt felfüggesztette az Európai Unió a jogállamisági mechanizmus alkalmazását Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. Megint csak azzal találkoztunk, hogy félrevezetik a közvéleményt.

Az Európai Unió az orosz-ukrán háború miatt késleltetheti a jogállamisági mechanizmus alkalmazását Magyarországgal és Lengyelországgal szemben – értesült a Bloomberg hírügynökség. A meg nem nevezett informátoruk szerint a mostani viszonyok között a gazdasági nehézségek és a menekülthullám miatt még fontosabb lehet az Unió egysége. A jelenlegi helyzetben, amikor az emelkedő energiaárak és az orosz-ukrán háború gazdasági következményei mellett az Ukrajnából érkező menekülthullám is sújtja Európát, kockázatos lenne a büntetőintézkedések élesítése a magyarokkal és a lengyelekkel szemben – mondta a Bloombergnek egy névtelenséget kérő diplomáciai forrás. Ha Brüsszel életbe léptetné a mechanizmust, akkor Lengyelország akár 130 milliárd eurót is veszíthetne a következő hétéves költségvetésből, míg Magyarország 40 milliárd eurót kockáztat.

A döntés halasztását lehet itthon akár sikerként is kommunikálni, csakhogy az egészből egy szó sem igaz.

A büntetőintézkedések hatályba lépéséről az Európai Unió állam- és kormányfőket tömörítő tanácsának kellene határoznia, de a jogállamisági mechanizmus életbe léptetésének elhalasztásáról forrásaink szerint nem született semmilyen állásfoglalás. Nem létezik olyan határozat, amely ezt tartalmazná, s aki ennek ellenkezőjét állítja, hazudik. Mi több, az Európai Bizottság ragaszkodik saját korábbi álláspontjához, amely szerint az uniós források kifizetését változatlanul a jogállamisági kritériumok teljesítéséhez kötik.

Meggyőződésünk, hogy nem lehet sikeres Orbán Viktor azon törekvése, hogy egyenlő távolságot tartson Brüsszeltől és Moszkvától.