Putyin elvtárs a civilek ellen

Posted by
Schmidt András
>Mottó: Elbíztad magad, így el is b@szt@d magad, Putyin elvtárs!
1. Az orosz hadsereget a civil lakosság ellen szeretné Putyin és csapata fordítani. Nem tudják a sikertelenség dühét másképp levezetni: Mariupolból Zaporozsje felé menő civilekkel teli kocsioszlopra Sztyepnogorszkaja körzetében az oroszok tüzérséggel lőtték. Sok a sebesült. Tüzérséggel lőtték a harkovi piacot. Ugye nem gondolja senki, hogy ez egy katonai objektum? Vannak civil áldozatok, számukat pontosítják. egyebekben az orosz támadást az ukrán erők Harkov térségében teljes egészében visszaverték. A háború kezdetétől számítva több mint 50 rakéta- és bombatámadás érte Harkovot, volt köztük vákumbomba és kazettás bomba is.
2. Az ENSZ büntetőjogi bírósága (International Criminal Court) Oroszországot a katonai műveletek azonnali beszüntetésére szólította fel határozatában.
3. Mivel az ukrán gazdaságnak működni kell, Zelenszkij elnök legalizálta a kriptovaluták piacát, sokfajta adót eltörölt, 2%-os (kettő %) ÁFÁ-t vetett ki minden egyes ügyletre.
4. Az orosz elnök új kitalált indokkal állt elő, miért kellene Ukrajnát megszállni: Putyin március 16-án, szerdán azzal indokolta az Ukrajna elleni háború megkezdését, hogy ha az orosz csapatok csak a Donbaszban lépnek fel, az nem vezetett volna a fenyegetés megszüntetéséhez, és ott új arcvonal lett volna kialakítva. “Nem volt más lehetőségünk Oroszország biztonságának biztosítására” – mondta. Azt is megismételte, hogy Oroszországnak nem célja Ukrajna megszállása (???). “Az orosz csapatok Kijev vagy Ukrajna más városai közelében való megjelenése nem függ össze az ország megszállásának szándékával. Nincs ilyen célunk. Ami katonai műveletek taktikáját illeti, teljes mértékben igazolták magukat” (???) Putyin ismét azt állította, hogy Ukrajna atomfegyverek létrehozására készül. „Belátható időn belül a kijevi nácibarát rezsim atomfegyverhez juthat, a célpont Oroszország lenne” – mondta. Putyin azt is elmondta, hogy az ukrán hatóságokat különböző csatornákon keresztül arra kérték, hogy vonják ki csapataikat a Donaszból, de az ukránok nem akarták.(???) Kijelentette, hogy az orosz védelmi minisztérium taktikája az ukrajnai háborúban “teljesen igazolta magát” – mindent megtesznek annak érdekében, hogy elkerüljék a polgári lakosság veszteségeit (????) Emellett Putyin ismét azt mondta, hogy a Nyugat háborúba taszítja Ukrajnát, fegyvereket és “zsoldosokat” szállít.(????) “Nem engedjük, hogy Ukrajna ugródeszkaként szolgáljon az Oroszország elleni agresszív akciókhoz” (???)…..És láss csodát, az oroszok jó része ezeket a blődségeket el is hiszi.
5. Az amerikai szenátus tegnap határozatot fogadott el, amely háborús bűnösként ítéli el Putyint.
6. Az ukrán erők csendben, partizánharci módszerekkel elkezdték Donbasszban szétlőni az orosz harci járműveket. Az elkapott orosz katonák egymás közötti telefonbeszélgetések alapján, a katonák nem értik miért nem nekik nyújt támogatást az orosz légierő (mert, ugyebár, az most a lakott területeket támadja). A katona panasza alapján, ha nincs légi támogatás a nehézfegyverzetű gépeket az ukránok a bokrok mögül a vállról indítható gránátokkal szépen szétlövik. A katona azt mondta, hogy az ezredéből 2 nap alatt alig maradt valami. annyi hullát és örök életre invalidussá tett katonatársat ő még nem látott maga körül soha, mint amennyit egy ukrán váratlan támadás után látott. Természetesen a beszélgetés alatt előjött a kérdés, hogy mi értelme van itt háborúzni, amire nincs válasz, miért kell sorkatonaként harcolni, amire nincs válasz.
7. Közreadok magyar fordításban néhány kivonatot az orosz internetes lapok mai számából, hogy érthető legyen mennyire nagyképűen magabiztosak voltak az oroszok Ukrajna sikeres megszállásában. A pofára esést, hogyan próbálják magyarázni a közvéleménynek. Ugyanakkor a nagyképűség milyen dilettáns előkészítéshez vezetett:
8. Kommerszant: Egy ukrajnai hadművelet megkezdésének legkisebb késése is nagy tragédiába torkollott volna – mondja Szergej Nariskin, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (CBP) igazgatója. Szerinte Vlagyimir Putyin döntése az ellenségeskedés megkezdéséről “a történelmi minták mélyreható elemzésén” és a világ helyzetének “rendkívül pontos, reális” értékelésén alapult.
9. Nyezaviszimaja Gazeta: Nyikolaj Patrusev, az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának titkára március 15-én csak a legáltalánosabb szavakkal beszélt Ukrajna jövőjéről. „Érdekeltek vagyunk, és mindent megteszünk Ukrajna gazdasági fejlődésének és a testvéri nép életének normalizálásának elősegítése érdekében” – mondta az észak-kaukázusi szövetségi körzet nemzetbiztonsága kapcsán Groznijban tartott találkozón. Patrusev egyébként Csecsenföld vezetőjével, Ramzan Kadirovval is tárgyalt az ukrán helyzetről, aki a közelmúltban szinte az orosz hatóságok hivatalos szóvivője lett, nem is annyira a különleges hadművelet biztonsági vonatkozásai, hanem annak politikai, társadalmi, ill. ideológiai okai és következményei kapcsán….
….a hatóságok inkább nem beszélnek Ukrajna jövőjéről. Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének sajtótitkára például kitérően válaszolt Alekszej Aresztovics, az ukrán elnök tanácsadója által a folyamatban lévő tárgyalások időkeretére vonatkozó előrejelzésre, miszerint egy-két héten belül, de legkésőbb május elejéig megszülethet a megállapodás Ukrajna és Oroszország között. Peszkov erre megjegyezte, hogy az orosz hatóságok “nem szívesen kapkodnának előrejelzésekkel”….
……(ukrán oldalon) állítólag még a kijevi rezsim leglelkesebb ellenfelei sem működnek együtt most az orosz katonasággal – és nem annyira azért, mert féltik az életüket, hanem azért, mert megértették, hogy árulónak fogja a lakosság őket tekinteni, ami azt jelenti, hogy nem lesznek képesek bármit is elérni…..
…A Kreml pedig önként vagy önkéntelenül megerősíti félelmeiket, már csak azzal is, hogy maga sem hajlandó Ukrajna jövőjéről beszélni, és úgy tűnik, általában megtiltja ennek a diskurzusnak a társadalmi kiterjesztését. Erről például a napokban személyesen is meggyőződött Denis Parfjonov, az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának Állami Duma képviselője. Részt vett egy politikai talkshow-ban az egyik szövetségi tévécsatornán, de azonnal kirúgták onnan, miután felvetette a szerinte alapvető fontosságú kérdést Oroszország és Ukrajna lakosai számára: „Milyen jövőképet kínálhatuk nekik?” A kommunista elkezdte magyarázni, hogy ennek a jövőnek nem oligarchikusnak, hanem szocialistának kell lennie, – ezért a megjegyzéséért párt PR-al vádolták meg….

…Olekszij Muhin, a Politikai Információs Központ vezérigazgatója megjegyezte, hogy személyesen folyamatosan beszél a tévében Ukrajna jövőjéről alkotott képről. „Két lehetőség van az események fejlesztésére. A különleges hadművelet kezdete óta az első lehetőség felé hajlok: egy demilitarizált és denacifikált független Ukrajna mint szuverén állam, amelyhez talán még a Donbasz is visszatérhet – akár autonóm területként, akár szerves részeként. Ugyanakkor az országnak teljesen semlegesnek kell lennie, mint egy tranzit területnek az Orosz Föderáció és Európa között. De úgy tűnik, ez már nem lehetséges. Én most egy alapvetően más képet látok, vagyis a kettes számú lehetőséget. Ez Ukrajna pufferzónákra való felosztása: déli, keleti és közép régióra – az Orosz Föderáció befolyása alatt, valamint Nyugat-Ukrajna régióra, amely az egyesített Nyugat befolyása alatt lenne. Egyfajta kvázi állami képződmények az NDK és az NSZK képében és hasonlatosságában” – fogalmazott a szakértő. Muhin hangsúlyozta, hogy Oroszország most nem törődik a Nyugat és a világközösség reakciójával, de leszögezte, hogy a különleges hadművelet befejezése után végül is “Ukrajna népe maga dönt a sorsáról”. Elmondta, miért nem folyik most politikai munka: „A felszabadított területeken a humanitárius missziót a védelmi minisztérium, a rendkívüli helyzetek minisztériuma végzi, önkéntesek és minden oroszbarát aktivista oroszországi területén tartózkodik. Ukrajnában most nincs ott a mi politikai kontingensünk, ott a nép egyik része fél, a másik harcol; Oroszországnak eddig két lehetősége van az ukrán lakossággal – vagy kézen fogva kivezetjük őket, vagy harcolunk ellenük. Túl korai még a politikai munkát elkezdeni, ahogy most Ukrajna jövőjéről is beszélni, ez egy hamis kezdet lenne. De az biztos, hogy az Orosz Föderáció mindenesetre eléri Ukrajnától a külső, vagyis a nyugati befolyástól való függetlenség garanciáinak rendszerét. Oroszország eléri azt, hogy az ukránok hagyjanak fel az egymás között harcokban ukrán területekért. És ha sikerül megtisztítani az egész országot vagy legalább egy részét a náciktól, akkor lehet oroszbarát vagy semleges politikust állítani a megtisztított területre, – de ez nem fog működni a megtisztítatlan területen.”

Címkép: Mariopol, utca