Kenyérért álltak sorban, megölték őket

Posted by
Tíz ember meghalt a nyugat-ukrajnai Csernigovban. Kenyérért álltak sorban, mikor az oroszok közéjük lőttek.

Zelenszkij fegyvert kért a kongresszustól

Cinemagraph
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök több segítséget kért az amerikai törvényhozóktól országa védelmében a brutális orosz inváziótól. Keményen fogalmazott: “Felszólítom önöket, hogy tegyenek többet”. Zöld pólót viselve és egy ukrán zászló mellett ülve Zelenszkij úr az amerikaiakhoz és azokhoz, akik őket képviselik, intézte mondandóját, Dr. Martin Luther King Jr. egyik mondatát kölcsönözve – “Van egy álmom” -, amikor repüléstilalmi zónát kért országa felett. “Szükségem van rá”, hogy megvédjem az eget – mondta.Ennek a kérésnek kevés esélye volt a jóváhagyásra, mivel az amerikai pilótákat közvetlen konfrontációba sodorná az oroszokkal, ezért Zelenszkij úr gyorsan áttért arra, amire a republikánusok és a demokraták sokkal fogékonyabbak voltak: több fegyvert kért, hogy népe saját maga is folytathassa a harcot. Arra is kérte a törvényhozókat, hogy államuk és körzetük vállalatai küldjenek közvetlenül Ukrajnának segélyt, ha tudnak.Zelenszkij18 perces beszédét egy grafikus és megrázó videóval zárta, amely a háború sújtotta országról készült képeket mutatott, többek között az Ukrajna környéki városokban felrobbanó bombákat, valamint az orosz támadások által vérbe fagyott és megölt civileket. Végezetül angolul szólalt meg és felszólította az Egyesült Államokat, hogy vállalja fel azt a kötelezettséget, amelyet a világ színpadán elfoglalt helyére való tekintettel kötelességének tekintett, hogy beavatkozzon a konfliktusba. “A világ vezetőjének lenni azt jelenti, hogy a béke vezetőjének lenni” – mondta, miközben a kongresszus tagjai láthatóan elérzékenyültek. Néhányan jegyzeteket firkáltak, idézeteket jegyeztek le a beszédéből, és sokan könnyeket törölgették. “Kollektívan visszatartottuk a lélegzetünket” – mondtaa Maine állambeli független Angus King szenátor.
Biden elnök,  a Fehér Ház tisztviselői szerint további 800 millió dolláros támogatást nyújt Ukrajnának Zelenszkij úr kongresszusi beszéde után. Ukrajna kérései között szerepel több légvédelmi üteg, amelyek lehetővé tennék az ukrán hadsereg számára az orosz teherszállító repülőgépek és vadászgépek zaklatását és lelövését. 

Nem pilóta dobott bombát a Mariupoli Színházra, rakéta volt

CNN James Frater

The Donetsk Regional Theatre of Drama in Mariupol, Ukraine, is seen from above in this satellite image from March 14.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter csütörtökön kijelentette, hogy “szörnyeteg” az az orosz, aki az ostromlott Mariupol városában lebombázott egy civil menedékhelyként használt színházat.  Reznyikov videokapcsolaton keresztül közölte az Európai Parlamenttel, hogy a pilóta annak ellenére dobta le a bombát, hogy az épület két oldalán nagy betűkkel a “gyerekek” szó volt felírva. Nem világos, hányan élték túl a támadást. A donyecki régió volt vezetőjének Facebookon közzétett rövid közleménye szerint csütörtökön az emberek élve kerültek ki az óvóhelyről. “Valószínűleg már hallották, hogy ez a színház, amelyet rakéták találtak el, egy színház, ahol 1200 nő és gyermek rejtőzött” – tette hozzá Reznyikov az Európai Parlamenthez.  “És láthatják a térképeken, a drónokon, hogy e színház körül nagy betűkkel “gyerekek” voltak felírva, hogy a bombákat dobó repülőgép pilótája láthassa a “gyerekeket”, és ennek ellenére ez a szörnyeteg mégis lebombázta a színházat”. Órákkal később kiderült,  nem lelketlen pilóta dobott bombát, hanem az épületet rakétatalálat érte. Persze azt is indította valaki.

Élve jöttek ki emberek a lerombolt színház romjai alól

CNN Victoria Butenko/Lviv

The Donetsk Regional Theatre of Drama after an airstrike in Mariupol, Ukraine, in this handout picture from March 16.

A Donyecki Regionális Drámai Színház egy légicsapás után az ukrajnai Mariupolban, ezen a március 16-i kézi felvételen. (A Donyecki Regionális Polgári-Katonai Adminisztráció Sajtószolgálata/Reuters)

Élve kerülnek elő a Mariupolban egy szerdán orosz bombatalálatot kapott színházban menedéket kereső emberek – derül ki a donyecki régió volt vezetőjének csütörtökön a Facebookon közzétett rövid közleményéből. “Egy szörnyű éjszaka után, amikor nem tudtuk, végre jó híreket kaptunk Mariupolból a háború 22. napjának reggelén. A bombabiztos óvóhely [a színház] képes volt kitartani. A romokat kezdik eltakarítani. Az emberek élve jönnek ki” – írta Szergej Taruta. Egyelőre nem világos, hogy ez azt jelenti-e, hogy az épületben tartózkodók mindannyian túlélték. A feltételezések szerint több százan kerestek menedéket a színházban.

Oroszország csapatainak ukrajnai előrenyomulása nagyrészt megtorpant – mondják a britek

  CNN/ Irene Nasser

A destroyed Russian army multiple rocket launcher on the outskirts of Kharkiv, Ukraine, on March 16.

 

Az orosz hadsereg megsemmisített rakéta-sorozatvetője az ukrajnai Harkiv külvárosában március 16-án. (Sergey Bobok/AFP/Getty Images)

Az ukrajnai orosz invázió nagyrészt minden fronton megtorpant – közölte csütörtökön a brit védelmi minisztérium hivatalos Twitter-fiókján.

“Az orosz erők az elmúlt napokban minimális haladást értek el szárazföldön, tengeren vagy levegőben”, és továbbra is súlyos veszteségeket szenvednek – közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy az ukrán ellenállás továbbra is erős.
“Az ukrán terület túlnyomó többsége, beleértve az összes nagyvárost, továbbra is ukrán kézben van”. A minisztérium egy korábbi hírszerzési jelentése szerint Oroszország régebbi, kevésbé precíz fegyverek használatához folyamodik, amelyek katonai szempontból kevésbé hatékonyak, és nagyobb valószínűséggel okoznak civil áldozatokat.

A brit védelmi minisztérium hírszerzési frissítése szerint a “céljaik elérésének késedelmei és az ukrán légtér ellenőrzésének kudarca” miatt Oroszország valószínűleg “az eredetileg tervezettnél jóval több, a levegőből indított távolsági fegyverzetet használt fel”, ami arra késztette őket, hogy katonailag kevésbé hatékony fegyverekhez folyamodjanak.

Némi kontextus: Nem ez az első jelentés, amely arra utal, hogy Oroszország előrenyomulása lassul Ukrajnában. Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő hasonló megfogalmazást használt hétfőn egy újságíróknak tartott háttér-tájékoztató során, leírva, hogy “szinte minden” orosz előrenyomulás “továbbra is megrekedt”. A Kijev felé haladó erők, beleértve a hírhedt északi konvojt is, nem haladtak érzékelhetően előre a hétvégén – mondta a tisztviselő -, bár az USA azt látta, hogy Oroszország megpróbál “új erőket bevetni a Kijevtől északra haladó előrenyomuló egységek mögé”.

Könnygázt vetette be az oroszok a tüntető ukránok ellen

 CNN Paul P. Murphyés Josh Pennington

Ukrainian protesters in the Russian-occupied city of Skadovsk, Ukraine, on March 16.

Ukrán tüntetők az oroszok által megszállt Szkadovszk városában március 16-án. (a CNN által készített felvétel)

Az orosz erők könnygázt vetettek be ukrán tüntetők ellen az Oroszország által megszállt Szkadovszk városában szerdán, amikor azok a polgármester és két másik tisztviselő őrizetbe vétele ellen tüntettek – közölte egy biztonsági okokból meg nem nevezett állampolgár. Az orosz csapatok szerda reggel őrizetbe vették Alekszandr Jakolev polgármestert, helyettesét, Alekszandr Griscsenkót és a városi tanács titkárát, Jurij Paljukát – mondta a polgár. A fekete-tengeri kikötőváros több tucat lakosa gyűlt össze ezután dél körül a kormány épülete előtt, ahol a három személyt fogva tartották. Az incidensről készült videó és a polgár szerint az orosz katonák könnygázt vetettek be a tüntetőkre, akik békésen demonstráltak, énekeltek és skandáltak, és megpróbáltak közvetíteni a három tisztviselő szabadon bocsátásáért. Jakoljovot a Telegramra feltöltött videó szerint szabadon engedték, de helyettesének és a városi tanács titkárának sorsa nem ismert.

Néhány összefüggés: Ez az első ismert eset, hogy az orosz hadsereg könnygázt vetett be ukránok ellen a megszállt területeken az invázió három héttel ezelőtti kezdete óta. Az orosz csapatok gyakran próbálták a tüntetőket lövésekkel szétoszlatni, a fejük fölött lőttek. Március 5-én a keleti Novopszkov városában legalább egy tüntetőt lábon lőttek ilyen esetben.

 Olga Szmirnova sztárbalerina a háború ellen tiltakozik, és elhagyja a Bolsojt

From CNN’s Oscar Holland

Olga Smirnova as Odette/Odile and Semyon Chudin as Prince Siegfried in The Bolshoi Ballet's production of Swan Lake at The Royal Opera House on August 2, 2019, in London, England.

Olga Smirnova mint Odette/Odile és Szemjon Csudin mint Siegfried herceg a Bolsoj Balett Hattyúk tava produkciójában a The Royal Opera House-ban 2019. augusztus 2-án, Londonban, Angliában. (Robbie Jack/Corbis/Getty Images)

A moszkvai Bolsoj Balett egyik sztárja, Olga Szmirnova kilépett a társulatból Oroszország ukrajnai inváziója miatt, és helyette a Holland Nemzeti Balett táncosa lesz Amszterdamban. Szmirnova, akinek nagyapja ukrán származású, a Telegramban azt írta, hogy “lelkem minden szálával a háború ellen van”. “Soha nem gondoltam volna, hogy szégyellni fogom magam Oroszország miatt” – írta a nyilatkozatban, amelyet később a Holland Nemzeti Balett újra közzétett. “Mindig is büszke voltam a tehetséges orosz népre, kulturális és sportteljesítményeinkre. De most úgy érzem, hogy meghúztak egy vonalat, amely elválasztja az előtte és az utánait.
“Fáj, hogy emberek halnak meg, hogy az emberek elveszítik a tetőt a fejük felett, vagy kénytelenek elhagyni az otthonukat. És ki gondolta volna néhány héttel ezelőtt, hogy mindez megtörténik? Lehet, hogy nem mi vagyunk a katonai konfliktus epicentrumában, de nem maradhatunk közömbösek ezzel a globális katasztrófával szemben.”

Smirnova 2011-ben csatlakozott a tekintélyes Bolsoj Baletthez, majd többek között a “Hattyúk tava” és a “Giselle” című előadásokban vállalt főszerepet. Azóta a társulattal nemzetközi turnékon vett részt, és vendégszerepelt az American Ballet Theatre és a Bécsi Állami Balett előadásában is. A bejelentés alig több mint egy héttel azután történt, hogy a Bolsoj két másik tagja – David Motta Soares brazil szólista és Jacopo Tissi olasz szólótáncos – bejelentette, hogy lemond. Tissi az Instagramon keresztül magyarázta döntését, és azt mondta, hogy Oroszország akciói miatt “képtelen folytatni a karrieremet Moszkvában”, hozzátéve, hogy “semmilyen háborút nem lehet igazolni”.

 

Oroszország árulóinak nevezte Putyin a Nyugat híveit

From CNN’s Seán Federico-O’Murchú and Sarah Dean

An image on a computer screen of Vladimir Putin holding a meeting on measures to provide social and economic support to the regions. Most of his speeches concerned Ukraine and the "fifth column" inside Russia.

Kép a számítógép képernyőjén Vlagyimir Putyinról, amint a régiók szociális és gazdasági támogatását célzó intézkedésekről tart előadást. Beszédeinek többsége Ukrajnáról és az Oroszországon belüli “ötödik oszlopról” szólt. (Igor Golovniov/SOPA Images/Sipa USA/AP)

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki az ukrajnai invázió óta minden másként gondolkodó ellenzékire lecsapott, szerdán egy televíziós beszédben “nemzetárulóknak” nevezve a nyugatbarát oroszokat, szidta őket. “A Nyugat megpróbál az úgynevezett ötödik oszlopra támaszkodni, a nemzeti árulókra, azokra, akik itt keresnek pénzt nálunk, de ott élnek. És úgy értem, hogy “ott élnek”, még csak nem is a szó földrajzi értelmében, hanem a gondolataik, a rabszolga tudatuk szerint” – mondta Putyin. Ezek az emberek “nem tudnak osztriga és nemi szabadság nélkül élni” – tette hozzá.

Az “ötödik oszlop” kifejezés általában ellenséges szimpatizánsokra utal, és a spanyol polgárháború idején keletkezett. Az orosz vezető, akinek erői elakadtak Ukrajnában, és akinek országát a nyugati szankciók miatt gazdasági katasztrófa fenyegeti, gyakran a nyugati hatásokat okolta országa bajaiért. Szisztematikusan korlátozta az LMBTQ-jogokat Oroszországban. A múlt héten Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője, Putyin szövetségese azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktus a tágabb orosz világ és a nyugati liberális értékek közötti alapvető kulturális összecsapás kiterjesztése, amelyet a meleg büszkeség megnyilvánulásai példáznak.
Putyin vak lojalitást erőltetett az orosz médiára, és e hónap elején törvénybe iktatott egy cenzúráról szóló törvényt, amely szinte lehetetlenné teszi a nemzetközi hírügynökségek számára, hogy pontosan tudósítsanak az Oroszországban vagy Oroszországból érkező hírekről.

Oroszország régi fegyverek használatára kényszerült, ezért több a civil áldozat

Hira Humayun és Josh Campbell/ CNN 

Oroszország régebbi, kevésbé pontosfegyverek használatához folyamodik, amelyek katonai szempontból kevésbé hatékonyak, és nagyobb valószínűséggel okoznak civil áldozatokat – áll a brit védelmi minisztérium csütörtöki legfrissebb hírszerzési jelentésében. A minisztérium szerint “a céljaik elérésének késedelme és az ukrán légtér ellenőrzésének kudarca” miatt Oroszország valószínűleg “az eredetileg tervezettnél jóval több korszerű távolsági légibombázó fegyvert használt fel”, ami arra késztette őket, hogy katonailag kevésbé hatékony fegyverekhez folyamodjanak. Elfogytak a “stand-off air launched weapons” , ímelyek olyan lőszerek, amelyeket olyan repülőgépekről lőnek ki, amelyek nincsenek a célpont közvetlen hatótávolságában. A távolról történő kilövés lehetővé teszi a fegyver célba juttatását, miközben minimálisra csökkenti a megtorló támadás által a légi személyzetnek okozott esetleges károkat.

A DeepL Translate fordítása