Az azeriek szóltak: nekik van elég földgázuk

Posted by

Nagy Noel
>Az orosz-ukrán háború hatására megkezdődött annak tervezése, hogy az Európai Unió leszakadjon az orosz gázról. Ez Magyarország szempontjából is fontos lenne, ugyanis szinte kizárólag Oroszországtól kapunk csak energiahordozót. Egy ország azonban most jelezte, hogy van elegendő földgáztartaléka ahhoz, hogy ellássa egész Európát gázzal: Azerbajdzsán. A török Yeni Safak beszámolója szerint ezt az azeri energiaügyi miniszter jelezte az Antaljai Diplomáciai Fórumon. Parvz Sabazov ugyanis közölte, hogy Azerbajdzsánnak 2.6 trillió köbméternyi földgáztartaléka van, amely elegendő arra, hogy a saját szomszédjait és az európai országokat ellássa. A miniszter ismertette azt is, hogy ehhez mire van szükség:„Ki kell terjeszteni a Déli Gázfolyosó projektet, amely biztosan el is fog kezdődni. Ennek vonatkozásában már elkezdtük a párbeszédet az európai országokkal, a nyugat-balkáni országokkal és más kelet-európai országokkal”.

Sabazov jelezte azt is, hogy az azerbajdzsáni gázszállításra vonatkozó döntéseket és megbeszéléseket Törökországgal közösen fogják végrehajtani. Mint mondta, a Déli Gázfolyosóról szóló legutóbbi találkozón legutóbb európai és török tisztviselők is részt vettek és megállapodtak a folyosó kiterjesztéséről. A miniszter megemlítette, hogy Azerbajdzsán Törökországon exportál földgázt Európa felé a Transzanatóliai Vezetéken (TANAP) és a Transzadriai Vezetéken (TAP) keresztül, amelyek mind „remek” kapacitással rendelkeznek. Mindkét vezeték fontos része a Déli Gázfolyosónak, Sabazov elmondása szerint pedig az azeri oldalról jelentősen tudják növelni a kapacitásokat is: a TANAP-on 16 milliárdról 31 milliárd köbméterre, a TAP-on pedig 10 milliárd köbméterre évente.

Liner.hu
Címkép: Katonai díszszemlével ünneplik meg a hegyi-karabahi háborúban Örményország fölött aratott azerbajdzsáni gyõzelmet Bakuban 2020. december 10-én. MTI/EPA/Poman Ismayilov