A NATO volt főparancsnokának elemzése: a háború pokol, és nagyon költséges

Posted by

Fábri Péter
>Putyin számára kiderült, hogy a háború pokol, és nagyon költséges, miközben a jelek szerint kudarcot vallott az az évtizedes orosz törekvés, hogy profivá fejlesszék az orosz hadsereget, de az orosz erők alkalmazkodnak Ukrajnában, és az ő oldalukon van a nyers erő – írta James Stavridis nyugalmazott amerikai tengernagy, a NATO volt főparancsnoka, a Tufts egyetem jogi és diplomáciai karának volt dékánja. Stavridis beszámolt arról, hogy a NATO főparancsnokaként sokat beszélgetett az orosz hadsereg akkori vezérkari főnökével, Nyikolaj Makarovval, aki jó fejlesztési tervekről számolt be. Makarov ezzel kapcsolatban derűlátónak tűnt, de amit Ukrajnában látunk, azt mutatja, hogy ezek a tervek nem valósultak meg.
Az mutatkozik meg, hogy nagy gondok vannak az orosz hadsereg kiképzésében, felszereltségében és szervezésében: nem fejlett XXI. századi hadsereget látunk, hanem inkább a második világháborús seregek nyers erejét.
Az amerikai szakértő szerint három kulcsfontosságú problémára érdemes figyelmet fordítani, amelyek egyike sem oldható meg egyhamar. Az első nyilvánvaló: a logisztika kudarca. Erre látványos bizonyíték a harckocsikból és szállító járművekből álló, sok-sok kilométeres konvoj veszteglése, amely a kompetencia hiányát mutatja meg. A világ bármely hadserege részletes terveket dolgozott volna ki arra, hogy egy ilyen masszív támadó erő ne álljon napokon át erősen támadható pozícióban.
Szíriában az orosz hadsereg hatékony volt, de sokkal könnyebb ellátni kicsi egységeket, mint egy 200 ezer fős erőt. A második kihívás kevésbé látványos, de annál alattomosabb: az Ukrajnába behatoló erő nagyrészt sorkatonákból és tartalékosokból áll, vagyis nem egy tapasztalt, hivatásos szakemberek által vezetett, profi, önkéntes erő. Anekdotákba illő példák vannak forgalomban olyan orosz katonákról, akikről – amikor ukrán fogságba esnek – kiderül, hogy a szó szoros értelmében fogalmuk sincs missziójuk jelentőségéről, de még arról sem, hogy nem egy oroszországi hadgyakorlaton vannak. A harmadik kulcsprobléma a nyilvánvalóan rossz hadvezetés. Az orosz hadsereg hat irányból akarta megtámadni Ukrajnát, ami jelentősen megosztotta az erőit. Ennek oka minden kétséget kizáróan sok téves feltételezés és a hírszerzés gyenge volta: az orosz tábornokok minden jel szerint arra számítottak, hogy az ukránok virággal és vodkával fogadják őket, nem pedig fegyverrel és Molotov-koktélokkal.
Elképesztő méretű az orosz fél embervesztesége: a kemény afganisztáni harcok húsz éve alatt közel kétezer amerikai katona esett el harcban. Az oroszok alig két hét alatt legalább négyezer, de könnyen lehet, hogy nyolcezer embert vesztettek el. Ez kísérteni fogja Putyint, aki nyilván igyekszik majd ezt eltitkolni, de nem fog neki sikerülni. Oroszország nem csak vért veszít, hanem vagyont is: a háború mindig sokba kerül, különösen, ha a devizaforrások – mintegy 600 milliárd eurónyi tartalék a külföldi bankokban – kiszáradóban vannak a nyugati szankciók következtében. Ráadásul az orosz repülőgépek napi mintegy 200 bevetést repülnek, amihez hatalmas mennyiségű üzemanyag és alkatrész szükséges, de a szankciók miatt ehhez is igen nehéz hozzájutni. Ukrajna kijevi közlés szerint több mint 50 repülőgépet lőtt le, amelyeknek darabja 20-50 millió dollárba kerül.
Egy a napokban készült becslés a háború költségeit napi több milliárd dollárra teszi, ami azt jelenti, hogy Putyinnak előbb fogy majd el a pénze, mint a népszerűsége. A négymilliós Kijev bevételéhez Putyinnak a mostaninál jóval nagyobb erőt kell bevetnie a mostaninál: az amerikai haditengerészet – és a világ – egyik legelitebb egységének két hónapig tartott egy négyszázezres iraki város bevétele. A helybeliek ismerik a város minden utcáját, jól el vannak látva nyugati fegyverekkel, és erősen motiváltak, mert az evakuált családjaikért küzdenek, vagyis hosszú és véres csatára kell számítani. Az orosz fél eddig visszatartotta a kiberhadviselést, feltehetően azért, hogy legyen mit bevetnie, ahogyan a szankciók elkezdik érvényesíteni a hatásukat. Az információs háború és a „lefejezés” most kezd éleződni: legalább két ukrán polgármestert már túszul ejtettek.
Az oroszoknál van a tömeg és a nyers erő, és még vannak tartalékaik, akár lehet még többszázezer emberük, attól függően, hogy Putyin milyen tömeget akar átcsoportosítani máshonnan. Most az idő is nekik dolgozik, ha azt választják, hogy egyszerűen ledarálják az ukránokat és lerombolják a városokat. Hosszabb távon azonban a hazai elégedetlenség, a tavaszi sáros időszak beköszönte és a katonai hibák összeadódnak Putyin számláján. Az ukrán oldalon, és különösen Churchillhez mérhető vezetőjén, Volidimir Zelenszkijen nem mutatkozik a feladás szándékának halvány jele sem. Ha a felek nem kötnek békét, a háború hosszú lesz, és mielőtt véget ér, még sokat tanulhat a világ az orosz haderő taktikai kudarcaiból és az ezek mögött álló gyengékből – írta a tekintélyes katonai szakértő.

Bloomberg

Címkép: Megsemmisített orosz helikopterek