Mi vagyunk a jövő – diáktüntetés a tanárokért

Posted by

A ma reggeli becsengetés nem csak egy újabb tanítási nap, hanem egy rég nem látott mértékű pedagógussztrájk kezdetét is jelzi Magyarországon. A pedagógusok ugyanis munkabeszüntetéssel tiltakoznak az oktatási rendszert kiüresítő kormányzati politikák, az érdekvédelmi szervezetek követeléseinek semmibevétele és a pedagógusok alacsony állami megbecsültsége ellen. A mai sztrájk nem előzmények nélküli: mint ahogy arról a Mércén részletesen beszámoltunk, január 31-én az oktatásban dolgozók a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) felhívására kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak – a tiltakozó akcióhoz becslések szerint akkor 28 ezer pedagógus csatlakozott országszerte.
A január utolsó napján tartott sztrájkot a PSZ és a PDSZ abban a reményben szervezte meg, hogy a kétórás megmozdulás majd ráébreszti a hatalmat arra, hogy komolyan kell vennie a pedagógustársadalom követeléseit. Ezzel szemben a kormányzat csak lejárató propagandával, az érdemi munkabeszüntetést ellehetetlenítő kormányrendelettel és eredménytelenül zajló sztrájktárgyalásokkal válaszolt. Ezt látván a PDSZ és a PSZ úgy döntött, hogy határozatlan idejű sztrájkot hirdet, és arra kéri a pedagógusokat, hogy addig tagadják meg a munka felvételét, amíg nem születik megállapodás a kormány és a szakszervezetek között.A pedagógusok nem egyedül veszik fel a küzdelmet az oktatást ellehetetlenítő kormányzattal szemben: diákok, diákszervezetek, pedagógusszakos hallgatók Budapesten szolidaritási tüntetést hirdettek, ezen kívül országszerte több városban is megmozdulások vannak. A diákok akcióját a Mérce és a Telex élőben közvetítette. Impozáns méretű tiltakozás volt.  A három pontról induló budapesti  diákvonulások a Szent István Bazilikánál találkoztak, ahonnan egységben vonultak a Kossuth téri tüntetésre. A tüntető csoportok a Parlament előtt találkoztak. Ahol beszédek voltak.
A diákok jelszavai: Szabad ország szabad oktatás! Tanárainkat fizessétek ki! A sztrájk alapjog! Nincs tanár nincs jövő! Mi vagyunk a jövő! A ma osztálya a jövő országa! Mi vagyunk a grund!

Énekeltek Kossuth nótát. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza! És énekelték a hímnuszt is.
A Parlament egyik ablakába kitűzték a tüntetés piros-fehér pöttyös zászlaját.

Címkép. A Telex fotója