Márki-Zay 5 perce

Posted by

Mérce
>Szokatlan műsorral kedveskedett ma reggel nyolc órától nézőinek a köztelevízió. Történt ugyanis, hogy teljesítvén törvényi kötelezettségét, a választásra való tekintettel az M1 olyat tett, amit már lassan négy éve nem, jelesül meghívott a műsorába egy vezető ellenzéki politikust, ez estben az Egységben Magyarországért pártszövetség színeiben induló pártok miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert. Azonban annak, aki egy belemenős mélyinterjút várt, csalatkoznia kellett: a köztévé csupán a törvényileg előírt minimumot, vagyis 5 percet adott Márki-Zaynak, hogy ismertesse a választáson őt támogató párt programját.
Beszédében a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője sem felejtette el megemlíteni, hogy az adófizetői pénzből fenntartott közmédia nem hajlandó teret adni a kormánnyal ellentétes álláspontoknak, valamint sajnálatát fejezte ki, hogy a miniszterelnök, Orbán Viktor nem hajlandó kiállni ellene egy választási vitára. Mint ismeretes, a kormánypártok azért utasították vissza Márki-Zay vitafelkérését, mert álláspontjuk szerint valójában nem ő, hanem a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc vezeti az ellenzéki tömörülést, Orbán Viktor pedig „nem tárgyal beosztottal”.

Márki-Zay bírálta az ellene zajló lejárató kampányt, melyben álláspontja szerint a közmédia is tevékenyen részt vesz. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kifejtette, hogy a személyével kapcsolatos hazugságokat látván sem ő, sem pedig a gyermekei nem ismernek magára. Ezt követően az M1 nézőinek is elmondta, hogy magát egy hétgyermekes keresztény, konzervatív családapának tartja, aki régebb óta hívő és vall jobboldali nézeteket, mint a miniszterelnök, aki fiatalkorában a Kommunista Ifjúsági Szövetségben (KISZ) is vezető szerepet vállalt. A hódmezővásárhelyi politikus elmondta, hogy még 2010-ben is a Fidesz-KDNP-re szavazott, mivel szimpatizált az Orbán Viktor által képviselt nyugatossággal és Putyin-ellenességgel. Külön kiemelte, hogy Orbán még egykoron azt ígérte, hogy „aki lop, annak levágjuk a kezét”. Márki-Zay azt ígérte, hogy megválasztása esetén az általa vezetett kormány valódi elszámoltatást hajtana végre szemben a mostani miniszterelnökkel, aki intézményesítette a korrupciót.

Hódmezővásárhelyi polgármesterként rövid expozéjában részletesen kitért azokra az eredményekre is, melyeket a Csongrád-Csanád megyei város polgármestereként elért az elmúlt négy évben, külön kiemelve a magas építményadó eltörlését, a város adósságának csökkentését és az ingyenes tömegközlekedés bevezetését. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje arra is megpróbálta felhasználni a neki megadott nem túl sok időt, hogy reagáljon arra a kormányzati propaganda által minden lehetséges csatornán terjesztett vádra, hogy kormányváltás esetén magyar katonákat küldene harcolni az ukrajnai háborúba. Szerinte ez a vád nem több, mint egyszerű uszítás és valójában Orbán Viktor is támogatta azt a közös programot, melynek keretein belül az Európai Unió tagállamai 500 millió euró értékben küldenek fegyverszállítmányokat az Oroszországgal harcoló ukrán hadsereg számára.

Márki-Zay Péter erősen bírálta a regnáló kormányfőt, hogy míg a háború kapcsán most a béke hírnökének szerepében kíván tetszelegni, addig az elmúlt 12 évben a kormányzati kommunikációnak megkerülhetetlen eleme volt a háborús retorika, mely szerint a kormány folyamatos harcot vív a legkülönfélébb ellenfelekkel szemben. Ezt látván a miniszterlenök-jelölt figyelmeztette a közmédia nézőit, hogy „gyújtogatóra nem szabad bízni a tűzoltást”, utalván ezzel a jelenlegi kormányfőre.

Márki-Zay a kormány járványkezelési politikáját is bírálta, melynek szerinte középpontjában a lopás állt. Az Egységben Magyarország miniszterelnök-jelöltje ezért a koronavírusban elhunytak magas számát is mostani kormány számlájára írta és azt ígérte, hogy bár kormányra kerülésük esetén az ellenzék felelős járványpolitikát folytatna, de a védőoltást nem tenné kötelezővé. A hátralévő időt Márki-Zay Péter az ellenzéki pártok néhány legfontosabb jóléti, gazdasági ígéretének ismertetésével töltötte. Ígéretet tett az euró bevezetésére (ami szerinte Magyarország jólétének egyik legfőbb záloga), a 13. havi nyugdíj megtartására és a nyugdíjak összegének meghatározásához az inflációt és a nettó kereseteket is figyelembe vevő, úgynevezett svájci indexálás visszavezetésére. Az egészségügy fejlesztéséről is ejtett néhány szót, megismételvén az ellenzéki pártok azon ígéretét, hogy a várólisták csökkentése érdekében a magánegészségügy igénybevételére is támogatást adnának a betegeknek. Ezen felül jelentős béremeléseket ígért az egészségügyben dolgozóknak, akárcsak a rendőrök és a pedagógusok esetében.

Márki-Zay Péter egyik legfontosabb feladatának a fiatalok itthon tartását és a már külföldre távozó honfitársaink visszacsábítását jelölte meg. Szerinte ehhez szükség van a független bíróságokra, akik a devizahitel-károsultak javára döntenek a peres ügyekben és egy olyan politikai kultúra, ami „idehozza Európát” és elkötelezett a nyugati integráció olyan intézményei mellett, mint az Európai Unió vagy a NATO.Márki-Zay külön kiemelte az ellenzék által ígért állami bérlakásépítési programot, mellyel szerinte a külföldről hazatérő fiatalok is megfizethető lakhatásban részesülhetnének. Lévén, hogy csupán 5 perc állt rendelkezésére, nem tudta részletesebben kifejteni az Orbán Viktort leváltani kívánó erők ígéreteit.