Hírszerzés és a social media

Posted by
Molnár Gy. György

Ma reggel olvastam egy cikket a portfolio.hu oldalon, amely arról szólt, hogy a brit titkosszolgálat milyen megállapításokat tett az orosz csapatok harci cselekményeinek alakulásáról. A cikk szerint, a brit védelmi minisztérium twitter oldalon tette közzé ezeket az információkat.

Ex katonaként kissé megütköztem ezen a cikken. Lehet, hogy az én ismereteim már elavultak, de a józan paraszti ész mindenképpen azt diktálná, hogy a hírszerzők a munkájukat titokban végezzék. És amit megállapítanak, az maradjon titokban általánosságban az emberek előtt. Ezért értelmezhető számomra nehezen a twitter használata. Még a kémfilmekben sem fordult elő, hogy James Bond twitteren tegye közzé a megállapításait. Így a cikk tartalmából arra kell következtetnem, hogy ez egy győzelmi jelentés akar lenni, csak a jelentőségét akarták növelni azzal, hogy a brit hírszerzés szájába adják a megírt információkat.

De ha részletesen nézzük a twitteren leírtakat, akkor sem kell valami nagy átütő erejű információkra gondolnunk. A lényege, hogy az orosz csapatok lassabban és nehézkesebben haladnak, mint azt normál körülmények között gondolná valaki. Biztosan így van. De kérdés az, hogy a megállapítások mennyire tartalmaznak releváns adatokat. Azt mindenki tapasztalja, hogy az orosz invázió üteme lelassult. E tény mögött azért valószínűleg sokkal több ok van, mint azt a twitteren olvashatunk. Az biztos, hogy egy hadsereg előrenyomulásának  a tempóját sok minden határozza meg. Egyszerűbb a már kiépített úthálózatot használni, mint nekivágni a csalitosnak, pláne úgy, hogy a több tonnás harci járművek csak olyan terepen tudnak biztonságosan mozogni, ami képes ezt a nagy súlyt megtartani. Nehezíti a mozgást a domborzat is. Bár alapvetően nem sík terepekre tervezik a harci járműveket, de van egy mászóképessség, amit nem tud figyelmen kívül hagyni a parancsnok. A bejegyzés a lassú mozgás okaként jelzi, hogy az ukrán csapatok gyakorlatilag megsemmisítik a folyókon átvezető hidakat és így próbálják ellehetetleníteni az oroszok mozgását. Ez valóban komoly akadályozó körülmény. De minden hadseregnek része a mozgást biztosító csapattest, amely mindenféle földmunkagépekkel, hídrakó eszközökkel, pontonokkal el van látva és egy ideiglenes átkelést biztosító híd megépítésének normaideje még a magyar hadseregben sem napokban számítandó.

De én azért még pár dolgot felvetnék: mi van akkor, ha a lassú mozgás épp egy stratégia része. Az teljesen nyilvánvaló már az orosz hadvezetés számára is, hogy a villámháború terve kútba esett. Így más támadási stratégiát kezdtek el alkalmazni. A csapatmozgások tempójából úgy vélem, hogy ennek oka az említett brit hírszerzési adatokon túl az is lehet, hogy igyekeznek folyamatossá tenni a csapatok hadtáp biztosítását. Üzemanyag, ruházat, élelem, lőszer. Ezek nélkül egyetlen hadsereg sem tud működni. Ezt viszont szállítani kell valahogyan. A légi szállítás úgy gondolom nehézségekbe ütközhet, mert a repülőterek zömét élből lebombázták az oroszok. Így ha azokat nem tudják használni az ukránok, akkor az oroszok sem. Marad a szárazföldi úton történő utánpótlás szállítás. Az anyaországtól való nagy távolság miatt viszont hosszú időbe telik a harcolókhoz juttatni az utánpótlást.
Több írást lehet olvasni, amelyek azt taglalták, hogy biztosan komoly ellátási gondokkal küzd az orosz hadsereg, mert az orosz katonák menet közben élelmet, esetleg ruházati cikkeket lopnak. Azt kell, hogy mondjam, hogy ebből még nem szabad túl optimistán arra következtetni, hogy az orosz hadsereg morálisan a padlóra került. A támadás ütemét nehéz kiszámítani. Azt is tudni kell, hogy ha egy támadás ellenállásba ütközik és az előrehaladást felváltja a csapatok oldalirányú vagy hátramozgása, az emészti a tartalékokat. Ilyenkor következnek be az ellátási problémák, amiket a katonák azért úgy hidalnak át, ahogyan tudnak. Ezért van a lopkodás is. Ettől még nem fognak sem a támadástól elállni, sem pedig morálisan úgy megtörni, hogy letegyek a fegyvert.

A leírtakhoz még hozzá kell számítani azt is, hogy nyilván az ukránok sem nézték ölbe tett kézzel, hogy támadnak az oroszok és olyan műszaki zárakat – harckocsiakadályok, aknamezők, stb. – hoztak létre, amelyektől először mentesíteni kell a támadási útvonalat. Ez pedig roppant időigényes, lassítja a támadás ütemét. Úgy gondolom, hogy nem kell túlértékelni a twitteren megjelölt állítólagos hírszerzési adatokat – amelyeket egyébként a sajtót olvasva maga is össze tud gyűjteni az érdeklődő – hanem egy harci kedvet, morált emelni próbáló írásként kell kezelni. És ha így tekintünk ezekre ez információkra, akkor nagyon nem fogunk csalódni a valóságban.