Az ember szabadabbnak érezte magát

Posted by
Füzesy Alex
>Eltűnt, hiányzik.
Ma úgy elgondolkoztam rajta, hogy egy csomó minden eltűnt az életemből, barátok, szerelmek, haverok és tárgyak, szolgáltatások.
A legelső dolog, ami eltűnt az életemből, az a szocializmus volt az ünnepeivel. Ennek eleinte örültem, most 30 év elteltével, fideszes és szoci ámokfutással a hátam mögött, azt mondom az a szocialista rendszer sok mindenben szerethetőbb volt.
Emlékeztek az Antall féle bandára, amikor Lezsák költői estje verte a kultúra csúcsát, meg amikor az egykori fasiszta vendéglátós Hóbagoly volt a miniszterelnök, szóval az a 4 év, az csak megágyazott a Fidesznek, illetve akkor indult be nagyüzemben a rablás.
Talán a Horn féle szoci kormány volt az egyetlen, amelyik valójában megpróbálkozott a demokrácia útján maradni, de ugye nekik ott volt a Bokros csomag.
Nekem hiányoznak az értelmes szocialista politikusok, talán egy – kettő maradt meg belőlük mára, mutatóba, afféle múzeumi tárgyként.
Emlékeztek?
Ott volt a Mai Nap, a Kurír, rádiónak meg a Danubius, Juventus, meg egy csomó olyan dolog, ami miatt az ember szabadabbnak érezte magát eleinte.
Elmúlt – hiányzik!
Hiányzik a taxis sztrájk, Magyarország eddigi egyetlen közös fellépése az aktuális kormányzat ellen.
2010-ig lassan erodálódtak az emlékeim, kevésbé tűntek el dolgok az életemből, de azóta naponta jövök rá, hogy ezek elloptak megint valamit.
Eltűnt a MALÉV! Soha el nem hittem volna, hogy nem lesz és amit bánok, nem utaztam vele sohasem, pedig terveztem.
Eltűnt a VIDÁMPARK! Basszus, sráckorom egykori „bélás” helye.
Eltűnt a VÁLASZTÁSI RENDSZERÜNK! …és hagytuk szó nélkül…
Eltűnt az ALKOTMÁNYUNK!…és alig páran álltunk ki érte, egy országnak kellett volna.
Eltűnt valamikor az elmúlt 30 évben az oktatási rendszer
Gyerekek, eltűnt az egészségügy! Bárki belegondolt, hogy ma újra belehalhatsz egy vakbélgyulladásba, elmész WC-re egy kórházba és ott pusztulhatsz meg a deszkán 5 napig rád sem nyitják az ajtót!
Eltűnt a szociális háló és vele a munkanélküli segély, a nyugdíj.
Eltűnt a magánnyugdíj pénztár és vele a megtakarítások, 3000 milliárd forint vált köddé!
Eltűnt a NÉPSZABADSÁG is, eltűnt, nincs már se nyomtatott, se online formában, de az országból, az életünkből is eltűnt.

Hiányzik!

Az írás végére a Facen azért odaírtam: Van Újnépszabadság. ujnepszabadsag.com.  A Népszabadságot meg nemcsak olvastuk, hanem írtuk, szerkesztettük, formálgattuk. Most ennyi maradt…