Orbánéknál egy a jelszó a béke – Lengyel szónok az ellenzéki tüntetésen

Posted by

Villámgyorsan átállíthatják a békemenetet, Orbán Viktor nagy lengyel ellenfele az ellenzéki tüntetésre megy el. Lengyel vendégtüntetők eddig a Fideszhez érkeztek, idén viszont Orbán Viktor egykori lengyel kollégája, az Európai Néppárt elnöke az ellenzéki tüntetésen szólal fel.– Valószínűleg a legkevésbé az 1848-as eseményekről szólnak majd a politikai pártok megemlékezései március 15-én – vélekedett a Néőpszavának Virág Andrea politológus. A Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint legfeljebb utalásként, a saját mondandójuk alátámasztására kerülhetnek elő forradalmi emlékek, például a 12 pont aktualizálása.
A szakértő arra számít, hogy az állami díszünnepségen a Fidesz nagyon erős békepárti üzenetet akar közvetíteni, tartva magát az eddigi narratívához, miszerint Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból. Az eseményhez a Fidesz „kérésére” csatlakozik a Békemenetnek nevezett fideszes vonulás is. (Csizmadia László, a „szervező”Civil Összefogás Fórum (CÖF) elnöke év elején még másképpen fogalmazta meg a Békemenet célját. Egy videóban arról beszélt, a menettel „Brüsszelnek” is kell bizonyítani, itthon pedig „meg kell mutatni az erőnket”.)
A CÖF menete 12 órakor indul az Elvis Presley parkból, majd a Margit-hídon, Szent István körúton, Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán keresztül éri el a Kossuth teret, ahol az esemény csúcspontjaként 15 órakor Orbán Viktor miniszterelnök beszél. Hogy a kormányfőn kívül ki szólal még fel, egyelőre nem ismert.

Az viszont tudható, hogy az ellenzék hosszú fellépő listával készül a Műegyetem rakparton, szintén három órakor kezdődő megemlékezésére. Virág Andrea meglátása szerint nagy valószínűséggel a kormány kritikája és a háború lesz a beszédek központjában. A hatalom a népé címet viselő „kormányváltó” nagygyűlésen összesen kilencen szólalnak fel: a Demokratikus Koalíció uniós politikusa, Dobrev Klára, a Momentum elnöke, Donáth Anna, a jobbikos Jakab Péter, Karácsony Gergely főpolgármester, az LMP társelnöke Schmuck Erzsébet, valamint a szocialisták egyik vezetője, Tóth Bertalan. Természetesen felszólal az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter is. Beszédet mond még Iványi Gábor lelkész, sztárvendégként pedig Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök, az Európa Tanács volt, az Európai Néppárt jelenlegi elnöke szónokol.

Tusknak korábban a közös európai pártcsalád révén inkább Orbán Viktor mellett lett volna a helye, ezért Virág Andrea szerint az, hogy a Néppárt lengyel elnöke az ellenzék tüntetésére megy, fontos üzenet. Nem kevésbé fontos, hogy fajsúlyos külföldi szereplőről van szó. Ez Márki-Zay nemzetközi elfogadottságát is hivatott demonstrálni.

A lengyel vonal ráadásul eddig a Fidesz gyűléseire volt jellemző, ám azt már korábban tudni lehetett, hogy egy nagyobb lengyel csoport lemondta idei budapesti turnéját, mert inkább otthon, Orbán helyett az ukrajnai békéért szerveznek menetet.

A Republikon Intézet stratégiai igazgatója ugyanakkor úgy véli, a Fidesz most is megpróbál majd felmutatni valamilyen külföldi közösséget, azt próbálva bizonyítani, hogy nem szigetelődött el teljesen a háború kitörése óta gyakorolt politikája miatt.

A békemenet szervezői egyébként 680 ezer embert várnak, de az ellenzék is jelentős létszámú tömegtüntetésre számít. A szakértő szerint ennek az égvilágon semmilyen jelentősége nem lesz. – Az eseményen résztvevők számát mindenki „beárazta”, a kormánypárt mozgósítási képességeit ismerve csoda kellene ahhoz, hogy ne a Fidesz rendezvényén legyenek többen, ezért az ellenzék számára nem az a cél, hogy annyian legyenek, mint a Békemeneten, hanem, hogy ne legyenek “kínosan kevesen” – vélekedett Virág Andrea.

nepszava.hu