Negyedik büntetőintézkedési csomag: érik az energiahordozók blokkolása?

Posted by

Helyben.hu

Acélipari termékek és luxuscikkek exportjának tilalmáról döntött az EU a lakosságot ért orosz támadások láttán. Kérdés, hogy elég hatásosak-e ezek az intézkedések. Elképzelhető, hogy elkerülhetetlenné válik az energiahordozók behozatalának korlátozása.
Az ukrajnai civil lakosságot érő, újabb és újabb döbbenetes támadások láttán az EU tagállamai hétfőn a büntetőintézkedések negyedik körét határozták el Oroszországgal szemben. Ezek a korábbiaknál kevésbé húsbavágóak. Megtiltják például luxuscikkek bevitelét az országba, valamint acéltermékek exportját, továbbá a befektetést az orosz energiaszektorba. Ezeken túl további orosz magánszemélyek vagyonát zárolják, köztük Roman Abramovicsét. Az angol Chelsea focicsapat komoly bajba került, amiatt, hogy tulajdonosa is felkerült a szankciós listára. Most a klub kényszerű tulajdonosváltás előtt áll.

Az energiahordozók európai behozatalát ez a büntetőkör még mindig nem érinti. A Euronewsnak nyilatkozó elemző szerint azonban „ Putyint nem fogja érdekelni, hogy az elit hozzájut-e az olasz táskákhoz. Ez nem változtatja meg a háború menetét. Ami hatással lehet rá, az az olaj és gázbevételek korlátozása”. Szerinte az EU végül nem kerülheti el, hogy szankciók alá vonja az orosz energiahordozókat, mert ezekből Putyin Oroszországa árfolyamtól függően naponta fél és egymilliárd eurós bevételhez jut. Több uniós tagország, köztük Magyarország elutasítja az energiahordozók szankcionálását. Ezért ez a lépés egyelőre nincs napirenden.

Az európai unió tagállamaiban a földgáz átlagosan 40 százaléka származik orosz forrásból. Magyarországon a földgázfelhasználás 85 százaléka orosz gáz. Ezért érthető, ha a kormány tart minden korlátozástól, amely az energiahordozókat érintené. Arról viszont nem esik szó, hogy mit tett (vagy nem tett) az Orbán-kormány az elmúlt 12 évben az egyoldalú orosz energiafüggőség csökkentése érdekében.