Jelentések az ukrán frontról

Posted by

Az EU új szankciókat tervez Oroszország ellen

CNN, James Frater and Duarte Mendonca

French Finance Minister Bruno Le Maire answers journalists' questions at the EU headquarters in Brussels, Belgium, on March 15.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter válaszol újságírói kérdésekre az EU brüsszeli székhelyén március 15-én. (Kenzo Tribouillard/AFP/Getty Images)

Az európai pénzügyminiszterek hivatalosan is jóváhagyták  több mint 600 orosz állampolgárral szembeni negyedik szankciócsomagot, amit Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter “történelmi döntésnek” nevezett. Ez a “leggyorsabb, legerősebb szankciócsomag, amelyet az Európai Unió valaha elfogadott történetében” – mondták a miniszterek. A szankciók új körébe bevont orosz magánszemélyek és szervezetek nevét nem hozták nyilvánosságra. “Új exporttilalom lép életbe egyes exportcikkek, például a luxuscikkek tekintetében, és visszavonjuk az orosz állam számára a legnagyobb kedvezményes elbánásról szóló záradékot a Kereskedelmi Világszervezeten belül, amely lehetővé teszi számunkra – mind a 27 tagállam számára -, hogy növeljük a kereskedelmi vámok szintjét minden orosz árura” – mondta Le Maire. A szankciókat kiterjesztették “a kulcsfontosságú oligarchákra, lobbistákra és propagandistákra, akik a Kreml ukrajnai helyzetről szóló narratíváját tolják, valamint a légi közlekedési, katonai és kettős felhasználású, hajóépítési és gépgyártási ágazatok kulcsfontosságú vállalataira” – áll az Európai Tanács közleményében. Arra a kérdésre, hogy lesznek-e további szankciók, Le Maire azt mondta: “Megerősíthetem, amit (Emmanuel Macron francia elnök) a múlt héten mondott, minden lehetőség továbbra is az asztalon marad”.

Két halott Nyugat-Kiev bombázásakor

CNN/Ivana Kottasová és Yulia Kesaieva in Lviv

An elderly resident waits to be rescued by firefighters after an apartment building was hit by shelling in Kyiv, Ukraine, on March 15.

Egy idős lakó várja, hogy a tűzoltók kimenekítsék, miután egy lakóházat lövedékek értek Kijevben, Ukrajnában március 15-én. (Felipe Dana/AP)

Két ember meghalt egy nyugat-kijevi lakónegyedet ért bombázásban kedden kora reggel – közölte az ukrán katasztrófavédelem.  Egy 16 emeletes lakóház a Szvjatosinszkij kerületben jelentősen megrongálódott a lövedékektől és az azt követő tűztől. Két embert a helyszínen holtan találtak, 46 embert pedig kimentettek az épületből – közölte a katasztrófavédelem. Egy másik csapás kisebb károkat okozott egy kilencemeletes épületben ugyanebben a kerületben – közölték a mentőszolgálatok. Az ukrán fővárosban legalább négy lakóépületet értek csapások kedden kora reggel, köztük a két szvjatoszi épületet is – közölték a katasztrófavédelmi szolgálatok. A városközponttól keletre, északra és nyugatra fekvő lakónegyedeket egy órán belül érte támadás.

A lengyel, cseh és szlovén miniszterelnök Kijevbe tart

 CNN /Natasha Bertrand, James Frater és Alex Hardie

Három európai ország vezetői utaznak Kijevbe, hogy kedden találkozzanak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denis Shmyhal ukrán miniszterelnökkel – közölte a lengyel kormány. A lengyel miniszterelnöki hivatal keddi közleményében közölte, hogy Mateusz Morawiecki miniszterelnök, Jarosław Kaczyński miniszterelnök-helyettes, Petr Fiala cseh miniszterelnök és Janez Janša szlovén kormányfő az Európai Tanács képviselőjeként látogat az ukrán fővárosba. “A látogatást Charles Michel, az Európai Tanács elnökével és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökével egyeztetve szervezik” – áll a közleményben.
“A látogatás célja, hogy megerősítse az egész Európai Unió egyértelmű támogatását Ukrajna szuverenitása és függetlensége iránt. A látogatás célja továbbá, hogy egy széles körű támogatási csomagot nyújtson Ukrajnának és az ukránoknak”.

Elemzés: Mit érnek a szankciók?

 CNN/Zachary B. Wolf

Miután a világ nagy része elutasította Oroszországot, miután Vlagyimir Putyin elnök megszállói lerohanták Ukrajnát, az ország a külföldi kötelezettségeinek nemteljesítésének küszöbén áll. A Nyugat gazdasági blokádja és a példátlan mértékű szankciók egyértelműen éreztetik hatásukat.
Segítségre szorul: A CNN két amerikai tisztségviselővel folytatott beszélgetése szerint Oroszország gazdasági és katonai segítséget kért Kínától, amely feltűnően távol tartotta magát az ukrajnai inváziótól. Nem világos, hogy Kína szándékozik-e ilyen segítséget nyújtani Oroszországnak, és mindkét ország tagadta, hogy Oroszország kérte volna a segítséget.
Tessék, itt a rubel: Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy “barátságtalan országok” külföldi hitelezőit erősen leértékelt rubelben fizeti vissza – derül ki Charles Riley, a CNN munkatársának jelentéséből. A szerdán esedékes, dollárban denominált államkötvények több mint 117 millió dollárnyi kamatfizetésének elmaradása vagy rubelben történő kifizetése azt jelentené, hogy Oroszország nem teljesítette adósságát.
Potenciálisan lefoglalva van a maradékot: Moszkva külön fenyegeti az Oroszországból kivonuló vállalatok egyre növekvő listáját, mondván, hogy vagyonukat az állam lefoglalhatja. Az Egyesült Államokban működő orosz nagykövetség vasárnap “puszta kitalációként” utasította el azokat a híreket, amelyek szerint Moszkva lefoglalhatja a nyugati vállalatok vagyonát.
Ennek csak így lehet igazán vége: A kérdés végül az lesz, hogy az oroszok hajlandóak-e elfogadni új, globális páriává vált státuszukat, és lemondani a nyugati kényelemről, amelyhez egyesek már hozzászoktak. Putyin nyilvánvalóan hajlandó elfogadni ezeket a dolgokat.

Analysis: Here's how we know sanctions are hurting Russia

Orosz rakéta hozza vissza az amerikai űrhajóst az űrállomásról

CNN Business/ Jackie Wattles

A NASA hétfőn közölte, hogy Mark Vande Hei űrhajós a korábbi tervek szerint még ebben a hónapban visszatér a Nemzetközi Űrállomásról egy orosz Szojuz űrhajó fedélzetén. Az űrügynökség hétfőn igyekezett megerősíteni, hogy a növekvő geopolitikai feszültségek ellenére továbbra is szorosan együttműködik a Nemzetközi Űrállomáson az orosz Rokoszmosz űrügynökséggel. Vande Hei, aki 2021 áprilisában indult az ISS-re, a tervek szerint március 30-án teszi meg a visszautat. A szokásoknak megfelelően Kazahsztánban száll le az orosz Szojuz űrhajó fedélzetén. A NASA illetékesei nem közölték, hogy leszállása után jelentős változások lennének a Vande Hei Egyesült Államokba való visszaszállítására vonatkozó tervekben.

A NASA és a Roszkozmosz közös műveletei a kazahsztáni Bajkonurban lévő orosz létesítményekben “továbbra is jól mennek” – mondta Joel Montalbano, a NASA Nemzetközi Űrállomás programjának vezetője, aki szerint “biztosan állíthatom, hogy Mark [Vande Hei] az orosz Szojuz űrhajón tér haza”. Némi kontextus: Közel egy évtizeden át az orosz Szojuz volt az egyetlen eszköz, amellyel az űrhajósokat az űrállomásra és az űrállomásról el lehetett juttatni.

Korábban Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz vezetője több, az Egyesült Államoknak címzett, tüzes közösségi média-bejegyzést tett, köztük egy erősen szerkesztett, részben animált videót, amely azzal fenyegetőzött, hogy az orosz űrhajósok otthagyják Vande Heit az űrben.

NASA says American aboard International Space Station will come back on Russian rocket 'for sure'

Biden történelmi dilemmája

CNN/ Stephen Collinson

Joe Biden elnök rendkívül nehéz kihívásokkal néz szembe Ukrajnával kapcsolatban. A háború borzalmainak növekedésével ezek hamarosan még gyötrelmesebbé válnak. Amióta Oroszország a múlt hónapban megindította támadását, Biden igyekezett megbüntetni és elszigetelni Vlagyimir Putyin elnököt, valamint enyhíteni a civilek elleni támadásokat azzal, hogy védelmi fegyvereket biztosít a kijevi kormánynak. De tetteit úgy is kalibrálta, hogy elkerülje azt, hogy belerángassák egy veszélyes közvetlen konfliktusba az atomfegyverekkel rendelkező Oroszországgal, miközben saját kényes politikai helyzetét is finomítja otthon.Ahogy Putyin fokozza támadását, ahogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyre kétségbeesettebbé válik, és ahogy  a civil áldozatok száma napról napra döbbenetesebbé válik, Biden egyensúlyozása egyre nehezebb.

Az elnökre nehezedő politikai nyomás – a szokatlanul egységes washingtoni időszak után – szintén fokozódni fog. Ez különösen akkor lesz így, ha – amint az egyre valószínűbbnek tűnik – a világ többi része kénytelen lesz végignézni Kijev embertelen orosz ostromát és bombázását.

Szerdán Washington egyik nagy pillanatában Zelenszkij virtuális beszédet fog tartani a kongresszus előtt. Ha a brit parlamentben nemrégiben elmondott beszéde, amely vallásos hasonlattal vonzotta a vallásosokat, iránymutató, akkor ez egy égető és inspiráló segélykiáltás lesz a törvényhozók számára. Ha az ukrán elnök az utolsó pillanatban vadászgépek bevetését és repüléstilalmi zóna bevezetését kéri, amit Biden azzal az indokkal utasított el, hogy ez háborút válthat ki Moszkvával, akkor ez rendkívüli belpolitikai nyomást fog gyakorolni az elnökre.

Biden problémája az, hogy miután rendkívül kemény szankciókkal teljes erővel gazdasági háborút indított Oroszország ellen, most már korlátozottak azok a lépések, amelyekkel jelentősen fokozhatja a nyomást Putyinra anélkül, hogy közvetlen katonai vagy kiberkonfliktust kockáztatna. Az elnök egyes kritikusai a kongresszusban és a külpolitikai intézményrendszer egyes részein, beleértve saját pártját is, azzal érvelnek, hogy túlságosan óvatos volt.

Analysis: Putin's inhumanity sharpens Biden's historic dilemma

Robbanások Kijev központjában

CNN/Tim Lister Kijev

Két nagyon hangos robbanás hallatszott Kijev belvárosából helyi idő szerint kedd hajnali 5 óra körül – jelentette a CNN helyszínen tartózkodó csapata az ukrán fővárosban.

Reggel 6 óra van Kijevben, ezt kell tudni

Hétfőn súlyos robbanások voltak Kijevben, és megsemmisítő csapást mértek egy lakóházra a város egyik külvárosában. Az ostromlott Mariupol városában az ukrán hatóságok becslése szerint több mint 2500 civil vesztette életét, és az élők áram, víz és fűtés nélkül maradtak.

Közben az orosz és ukrán tárgyalók közötti tárgyalások negyedik fordulóját keddig “szüneteltették” az ukrán tárgyaló szerint, aki megjegyezte, hogy “a tárgyalások folytatódnak”. tt vannak a legfrissebb hírek Oroszország ukrajnai inváziójáról:

Kínával kapcsolatban: Az USA-nak olyan információk vannak a birtokában, amelyek arra utalnak, hogy Kína némi nyitottságot mutatott arra, hogy Oroszországnak a kért katonai és pénzügyi segítséget nyújtsa – mondta egy nyugati tisztviselő és egy amerikai diplomata a CNN-nek. De egyelőre nem világos, hogy Kína szándékozik-e segítséget nyújtani Oroszországnak. Kína vezető diplomatája, Jang Jiecsi (Yang Jiechi) amerikai tisztviselőknek azt mondta, hogy Peking sajnálja az ukrajnai háborút, de nem fogja tűrni, hogy Kínát “bemocskolják” az álláspontja miatt. Az Egyesült Államok közvetlenül Kínával közölte, hogy milyen negatív következményei lehetnek annak, ha Oroszországnak segítséget nyújtanak az Ukrajnával vívott háborúban. Két, az ügyet ismerő forrás szerint az Oroszország által kért segítség között szerepeltek az előre csomagolt, nem romlandó katonai élelmiszercsomagok, amelyeket az Egyesült Államokban “étkezésre kész” másként MRE-ként (meal, ready-to-eat) ismernek.
A riporter megsérült: A Fox News tudósítója, Benjamin Hall, aki az elmúlt hetekben az ukrajnai háborúról tudósított, kórházba került, miután Kijev közelében megsérült tudósítás közben – közölte a csatorna hétfőn. Hall sérülése egy nappal azután történt, hogy Brent Renaud, egy díjnyertes amerikai újságíró meghalt az ukrajnai Irpin városában.
NATO-vezetők találkozója a napokban: Egy diplomáciai forrás szerint a NATO vezetői már a jövő héten személyesen találkozhatnak Brüsszelben egy rendkívüli ülésen. A NATO védelmi minisztereinek e heti találkozóján várhatóan a szövetség következő lépései kerülnek majd a középpontba, hogy megerősítse védelmi jelenlétét Kelet-Európában Oroszország ukrajnai inváziója nyomán.
Oroszország “kiszélesíti” a célpontokat: A Lviv közelében lévő ukrán katonai kiképző létesítmény ellen vasárnap végrehajtott orosz támadás a harmadik légicsapás Nyugat-Ukrajnában – közölte John Kirby, a Pentagon szóvivője. A legutóbbi csapással “mindenképpen úgy tűnik, hogy az oroszok kiszélesítik célpontjaikat” – tette hozzá Kirby. A Pentagon szerint a csapás nem annak a jele, hogy Oroszország a külföldi biztonsági segélyek Ukrajnába történő szállítását célozta volna meg.
Orosz tüntető: Marija Ovszjannikova, az Oroszországi Egyes Csatorna munkatársa egy háborúellenes táblát tartva megszakította az egyik nagy orosz állami televízió hírműsorát főműsoridőben hétfőn. “NEM A HÁBORÚRA! Állítsátok meg a háborút! Ne higgyetek a propagandának, amit itt mondanak hazugság” – állt a táblán. Ovszjannikova ügyvédje később azt mondta, hogy nem találja ügyfelét, annak ellenére, hogy a jelentések szerint egy moszkvai rendőrőrsön van.
Támadás a városok ellen: Egy ember meghalt és hatan megsérültek, amikor hétfőn Kijev Obolon kerületében egy lakóházat ért támadás. Az új műholdfelvételek azt mutatják, hogy a Kijevhez közeli Moscsun falu északnyugati részén szinte minden egyes ház jelentős károkat szenvedett. Mariupolban pedig még több pusztítást mutatnak a képek, köztük a regionális intenzív kórházban keletkezett károkat.
Tűzérségi tűz a Kijev melletti erdőben rejtőző orosz páncélosokra.

A cloud of smoke rising from a forest is seen in a screenshot from the video.
A videó egyik képernyőképén egy erdőből felszálló füstfelhő látható. (Ukrajna Védelmi Minisztériuma)

A DeepL Translate fordítása