Ilyen volt a forradalom a valóságban

Posted by
Föld S. Péter
>Hol jártál Sándor, hogy hál istennek, napok óta nem láttunk, évődtek a márciusi ifjak az egyik budapesti híd névadójával. A Maldív-szigeteken voltam, magángéppel, mondta Petőfi. Jókai imeg azon dohogott, hogy nem kapott elég zabot a lovának. Azt mondták, hogy nincs, panaszolta a többieknek. Te csak ne terjesszé’ rémhíreket, mert lecsuknak. Van zab elég, csak logisztikai problémák miatt nem tudják kiszállítani.
Vasvári közben annak örült, hogy külföldre küldte az asszonyát takarítani. Hadd kupálódjék ott abban a libernyákos kócerájban, ha már idehaza a brüsszeli bürokraták keresztbe feküdtek neki! Hírnök jött, s lihegve szólt: az ellenzék háborúba sodorná az országot! Brüsszel, mondta erre valaki, mire a többiek rávágták: egészségedre!
Minden együtt volt a forradalomhoz, csak még azt nem tudták, hogyan kell nekiállni. Mint tót az anyjának? Soha nem láttak még forradalmat, halványlila segédfogalmuk sem volt, mi kell ahhoz, hogy kitörjön. Kit szoktak ilyenkor kiszabadítani, és honnan? A Völner Pál, még nincs lecsukva, őt nem lehet előhozni a tömlöcéből. A Simonka és a Boldog is szabadlábon, szavazhatnak látástól Mikulásig.
Azért a Petőfinek, nem hiába volt költő, kezdett derengeni valami. Népszavazás kell az óvodások nemátalakító műtéteinek propagálásáról, ami valójában nem létezik, de legalább egy nagy hazugság. Előző este, biztos, ami biztos, gondosan összeplagizálta a Nemzeti dalt. Egy bolgárkertész vetőmag-katalógusából vette át az idézeteket, hátha jó lesz még valamire. Szólítsatok Dr. Petőfinek, mondta Schmitt Pál hanglejtését utánozva. Azok meg csak mosolyogtak: költő, az ilyet nem kell komolyan venni.
Nem is kellett. Vasvári egy középkorban élt német apáca imádságos könyvéből ollózott negyven oldalt – a többi már majdnem mind saját. Kivéve Jókai Új földesúr című munkájának tartalomjegyzékét, mert az is idegen tollak által íródott.
Petőfi egyébiránt már korábban fel akart volna jönni Pestre, csak időközben kiderült, hogy ritkították a lovas kocsikat. Nem zártak be egy viszonylatot sem, csak megszüntették – ahogyan odafenn, az udvarban mondták -, a párhuzamosságokat. Akasszátok fel a kabátokat! Ez volt neki a kedvenc szavajárása.
Csak az nem volt világos, hogy honnan lesz majd fülke a forradalomhoz. Ereszcsatornán mégsem lehet lemászni, nagyon zsenánt az ilyen. Jókai hosszan tűnődött, már majdnem az eszébe jutott valami, de végül meggondolta magát. Mit csinálsz te Móric, kérdezték a többiek évődve, mert épp olyan hangulatba’ voltak. Rögzítem az árakat, felelte a kérdezett.
Ezen mindnyájan jót nevettek. Volt oka a jókedvnek, tele volt a közmédia a sikerekkel: hazánk nem rés, hanem erős Bástya elvtárs. Mindenki irigyel bennünket, amiért jók vagyunk, próbálják ellesni a titkunkat, és Moszkva, valamint a kínai elvtársak telefonszámát tudakolják. Valamelyikük meg azt olvasta az Origón, hogy a nyugat-európai ifjúság Coca Cola mámorban fetreng, és Amerikában verik a négereket. Ha csak úgy nem.
Gazdák érkeztek a később Kossuthról elnevezett térre. Osztják a latifundiumokat, de nekünk nem jut belőle egy fia föld, annyi sem. Nem osztják, hanem fosztják, mondta Petőfi, akinek volt affinitása az árnyalt megfogalmazások iránt.
Megint hangosan mosolyogtak.
Kossuthé volt az ötlet, hogy vegyenek több millió tonna kokárdát! Fölös mennyiségben, a rendes ár többszöröséért! Messzi országból, a baráti Kínából hozatták, SZÉP kártyával fizettek.
Egyik társuk, K. Lajos, akit a háta mögött, tisztességes mivolta okán csak Mr. 20 százaléknak neveztek, boldogan újságolta, hogy egy csengeri háztartásbeli asszonyság milliárdokat adott neki ajándékba. A többiek meg csak mosolyogtak. Átverés az lesz, te, mondták neki. Magyarul fake.
Petőfi erre írt egy hazafias költeményt: „A ló néz, a csikó lát, felszívok egy csík kólát.”. Még mindig, jobb, mintha Emmi-miniszterként Mátyás király csontjaival égetném magam, gondolta. Abban bízott, hogy sokan lájkolják makd ezt a kétsorost.
Hír jött valahonnan, hogy egy gázszerelő társuk elvált, majd hamarosan megint nősül. Húszmilliós eljegyzési gyűrűt adott a választottjának ajándékba, mondta a jól értesült hírhozó, plusz a személyiségének varázslatos vonásait. Aztán rájöttek, hogy a gázszerelés az ő idejükben még nem is volt feltalálva, nem beszélve a Budapest-Maldív-szigetek között ingázó OE-LEM lajstromjelű Bombardier NER-gépről.
Másnapra aztán tényleg kitört a forradalom. A 12 pontból a cenzúra hármat kihúzatott, egyet viszont bele kellett írni, mégpedig azt, hogy az anya nő, az apa férfi. Így aztán tízparancsolat lett belőle, de adatszinkronizálási probléma miatt azt sem tudták felolvasni, mert még mielőtt ezt is ellopták volna, 30 évre titkosították.

Címkép: A Charivari első számának karikatúrája