Beszélyek: egy fáradt szónok és egy saját farkát harapó kígyó

Posted by
Szűcs Gábor Róbert
>Tusk egyértelművé tette, hogy Orbán és Tsai Rt nem tartozik sem a jobboldalhoz, sem Európába, leginkább Putyinból bújt ki és megint előlről. Pontosan érzékeltük, hogy magyar párt-és kormányfő nemes egyszerűséggel szemét alak. És pont.
Hungaroführer azzal kezdte, hogy jól nézünk ki. Mondjuk, ez igaz. Jó kinézünk. Őrült, zavaros beszéd volt, logika nélkül, -a korábbival ellentétben most tényleg az sültbolondot láttunk, hallottunk. Jó, hát elmebeteget. (Velem lehet alkudni). Akinek a sok, (erős a gyanúm, hogy a mi adónkból) utaztatott és megvett ember önfeledeten éljenzett, a hitleri/göbbelsi és a rákosimátyási nagygyűlések hangulatát idézve A Hungaroführer az erő győzelmét harsogta az igazság felett. Emlékezzünk VI. Györgyre: “Hitlert azért kell elpusztítani, mert végezni kell azzal ocsmány hittel, hogy akié az erő, azé az igazság”.
Ugyanakkor a békegalambot játszotta, aki egyszerre toj és turbékol és putyputtyol a farkával. Kiemelte külpolitikát, amiról Rejtő Jenő svájci kertésze jutott az eszembe: “A jobbik ruha után ítélve, ez a kertész lehetett a köztársaság legtoprongyosabb polgára”, mivelhogy a külpolitika után ítélve hazánk a leginkább elszigetelődött ország egész Európában. Ő beszél Tuskról, mint bajt hozó fekete macskáról, holott (amellett, hogy a Néppárt, amelynek elnöke a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben és jó egészségnek örvend), ahol eddig megfordult a magyar pártéskormány, ott kő kövön nem maradt, erről, ha élne, beszélhetne Mubaraktól a szaúdi hercegen át Babišig sok mindenki.
Szerinte ki kell maradnunk egy háborúból, amelyben már nyakig benne vagyunk. Elejétől fogva. Ja, és persze egytelelen rossz szó se Putyinról és arról, ki az agresszor: Hungführerünk Lengyelország hitleri lerohanását is csak talákozóharcnak minősítené, de lehet, hogy elítélné a lengyel agressziót. Ámbár valaki azért megmondhatná neki, mi a különbség migráns és menekült között: minden menekült migráns (bizony!) , de persze nem migráns menekült: például a letelepedési kötvényesek egyáltalán nem menekültek., Hogy a fenébe végzett jogot ez az alak? Vagy hát persze sok pszichotróp gyógyszer okoz a hízás mellett agykárt is. Nem is szólva a kilovaglás kényszerképzetéről: bár ő inkább Sancho Panza, mint Don Quijote de lehet, hogy egyszerre mindkettő, attól függ, mit mutat a Rorschach-teszt. Itt már nem volt szó polgárosodásról, holott 1848/49-nerk ez volt az egyik fő célja, csak a démonizáélt “baloldal” elleni habzó szájú, őrült kirohanásról. Kilovaglásról, huj-huj.
Márki Zay ezúttal halvány volt és fáradt (ami megengedhetelen)-a tümeg lelkesebb volt, mint ő. És nem lenne szabad engedni, hogy szabadon beszéljen. Ráadásul nem szerencsés mentegetőzni egy ünnepi beszédben. De még így is alternatíva, az egyetlen alternatíva maradt egy kudarcos, szemmel láthatólag zavart és saját farkát harapó kígyóval szemben.

Címkép: Tusk és MZP