A horvátok nem tartják túl jónak egy “NATO tag” légvédelmet

Posted by

Benkovits György

Zágrábban tegnap este egy drón illetve kémrepülőgép , akkora mint egy repülőgép esett lakott területre. A Morski hr. jadranski web portal, Horvátország közlése.
Zoran Milanović a horvát köztársaság elnöke és a fegyveres erők főparancsnoka tájékoztatójából .

– Éppen most fejeztem be a vezérkari főnökkel és a hivatalok igazgatóival tartott tájékozódást ezért kötelességemnek tartom hogy a nyilvánosságnak is elmondjam a legfőbb információkat. Tudjuk, hogy milyen tárgy repült Horvátország fölött és honnan jött. Nem kaptunk semmilyen előzetes információt róla. Az objektum mintegy 40 percig repült Magyarország felett a mi területünkön körülbelül 7 percig volt.. Ez súlyos incidens. Minden részletet meg akarunk osztani. Nyugalomra szólítom a horvát polgárokat – írja a H1 .
Becslésünk szerint az eset nem Horvátország ellen irányult, és ez egy olyan incidens, amely szerencsére emberáldozatot nem követelt, de fel kell ismernünk néhány hibát. Ez a drón, illetve kémrepülőgép akkora volt, mint egy repülőgép. És még egy szempont az üggyel kapcsolatban .Figyelnünk kell, mi történik Ukrajnában, amely borzalmas, szomorú és elítélendő, de erről az eseményről, amely tegnap este történt hogy egy csaknem egymillió lakosú városban egy 6 tonnás repülőgép lezuhant, még a CNN-n sem adott közlést.
“Az egész Kelet-európai légvédelem nem túl jó “
– A radarok észlelték a repülő tárgyat, amely nagyon rövid ideig volt a légterünkben. Most nincs itt az ideje a vádaskodásnak. Ma reggel felhívtam a miniszterelnököt, és elősorban az érdekelt, hogyan lehetséges, hogy egy repülő tárgy csaknem egy órát töltött egy NATO-tag légterében anélkül, hogy észrevennénk. A dolgok eddigi ismerete szerint a gép Ukrajnából érkezett, 500 csomó feletti sebességgel repült, ami valamivel kevesebb, mint 1000 km/h, és Zágrábban zuhant le, amikor kifogyott az üzemanyaga. Elvesztette az irányítást. Nem a régióból származik.
Fotó Vecenji list. A  helyszín