A határon nincs illemhely

Posted by
Frankfurter Rundschau
>Magyarországon április 3-án parlamenti választást tartanak. Orbán Viktor miniszterelnök kitart oroszbarát kurzusa mellett, de a határokon a helyzet éleződik, mindenekelőtt nők és gyerekek számára – írta a szociáldemokrata irányzatú német lap.
Orbán Viktor folyamatosan kihívja maga ellen az uniós partnereket, így most, az ukrajnai konfliktus esetében is. Úgy tűnik, Orbán Kremlhez fűződő viszonya messze túlterjed az energiaüzleten. A magyar kormány ezzel sokat kockáztat. Orbán legutóbb azt mondta egy interjúban, hogy Lengyelország a Nyugat határát Oroszországig akarja kitolni, és ezzel alighanem annyi a Varsóban még megmaradt rokonszenv utolsó maradványának is.
A választásokra azonban Orbánnak bármi megfelel a szavazatok gyűjtéséhez. Nemrégiben utalt az Unióból való esetleges kilépés lehetőségére is. Orbán rigid kurzusa azonban egészen gyakorlati hatásokkal is jár, például a menekültpolitikában. Szemtanúk szerint például a magyar határra érkező ukrán menekülteket hosszan megvárakoztatják, pedig szinte csak nők és gyerekek érkeznek – írta a lap egy ott dolgozó lengyel segítőt idézve. Ez nem csak a magyar-ukrán határon van így hanem a román-magyar határon is, ahol egész buszok is várakoznak sok kisgyerekkel, és nincsenek higiéniai berendezések. A magyar határőrök ki is tettek egy táblát, amely szerint az épületben nincs illemhely. Ugyancsak szemtanúk szerint kétségbeesett anyák könyörögnek, hogy legalább vécére mehessenek. A határőrök erre állítólag azt mondták, hogy intézzék a dolgukat az utcán.
A román oldalon lengyel segítők kezdtek pelenkákat osztogatni. Számos személyautót nő vezet, és a kocsiban négy-öt gyerek is van. Előfordul az is, hogy a magyar hatóságok menekülteket visszaküldenek Romániába, azzal, hogy értük Románia felel, mert az az első ország, amelynek a határát átlépték.
Amikor az illető lengyel segítő filmezni kezdte a helyzetet, a magyar határőrök rohamsisakot vettek fel. Az illető azt is lemondta, hogy a határ magyar oldalán ott van néhány magyar segítő, egy kempingasztalkáról kínálnak értelt és italt, de a mennyiség az érkezők töredéke számára sem elegendő.
Az Oroszországgal kapcsolatos magyar politika még Ukrajna megtámadása után sem változott. A túlnyomórészt a kormány iránt lojális média feladata az, hogy meggyőzze a magyar szavazókat: csakis a kormányzó Fidesz-KDNP képes megvédeni Magyarországot a háborútól. Orbán nem engedélyezi azt sem, hogy Magyarországon át fegyvereket szállítsanak Ukrajnának. A magyar hatóságok erre azt hozzák fel indoknak, veszélyeztetheti a magyarországi és az ukrajnai magyarokat, és a politikát teljes egészében alá kell rendelni a lakosság védelmének.
Nem mellékesen egy határozott magyar politika azt is jelentené, hogy le kellene mondani  orosz-magyar gazdasági projektekről, és ez – akárcsak Németországban – az energiaügyi projekteket különösen nagymértékben érintené. Orbán már azt is kijelentette: Európának az ukrajnai háború után tárgyalnia kell Oroszországgal – itt a magyar miniszterelnök láthatólag a közvetítő szerepébe akarja hozni magát. Tény azonban, hogy nem ő az egyetlen ilyen európai politikus – írta a lap.
(Fordította és szerkesztette Horváth Júlia)

Címkép: Északhírnök