Egy őrült lázálma és három forgatókönyv

Posted by

Alexandr Morozov
orosz politikai elemző

 Három forgatókönyvet látok: az első: Putyin hamarosan elkezdi bombázni Kijevet, ebben az esetben biztos vagyok benne, hogy a konfliktus kiterjed, belép a háborúba két- három-négy európai ország Ukrajna szövetségeseként. Putyint visszaszorítják Oroszország határain belülre. Tovább nem mennek, de az ukrajnai háborút megnyerik. Ez jó hír az ukránoknak, Oroszországból azonban Észak-Korea lesz, a szankciók megmaradnak, háborús kártérítést kell fizetni Kijevnek, az Oroszországot elhagyó nyugati cégek nem térnek vissza.

A második: pislákoló rutinháború alakul ki, egy-egy falu elfoglalásával és visszafoglalásával hónapokon keresztül. Az ukrán hadsereg ereje nem csökken, a Nyugat folyamatosan feltölti fegyver-és egyéb készleteit. A polgári lakosság folytatja a menekülést, az infrastruktúra megsemmisül. Ez igen súlyos variáns, amelyet a világ óriási szimpátiája kísér Ukrajna iránt, amely hősi harcát vívja a klasszikus abszolút gonosz ellen. Rengeteg a menekült, akiken Európa segít. Hogy ennek folyamán mikor jön el a békekötés pillanata, nem tudni.

A harmadik forgatókönyv, mely Ukrajna számára a legszerencsésebb lenne, ha Putyint katonai vezetők lemondatnák garantálva számára és családja számára a sértetlenséget, mint Mubarak és Mussolini számára az ottani, akkori katonák. Jelenleg Putyin olyan állapotban van, hogy Macron, Erdogan, az izraeli miniszterelnök erőfeszítései teljesen hatástalanok.

Putyin elmeséli nekik fantazmagóriáit a világról, a kijevi juntáról, amelyik írtja saját polgárait, s ezért a Kreml kénytelen speciális hadműveletet folytatni ellene. A politikusok számára világos, hogy az egész egy őrült lázálma. Nekik is van titkosszolgálatuk, felderítésük. Tudják mi folyik Ukrajnában. Ki lő, hányszor, mivel, hova. Ha Putyint félreállítanák, az azonnal megnyitná a tárgyalások lehetőségét. Jöhetne ezután katonai junta Oroszországban, amelyik keményen felügyelné a rendet. Iszonyatos örökséget kellene átvennie. Gazdasági csődöt.Ebben a helyzetben ezeknek az embereknek igazi hazafiaknak kellene lenniük, akik belefognának a helyreállításba. A katonai felső vezetés tisztában van azzal, hogy háborús bűnöket követ el, amely utódaikra száll.

Egy posztszovjet ember számára érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy az oroszok Mariupolt bombázzák. Putyint én olyan embernek látom, akinek ez nem fontos. Nem fontosak az emberek, a vallás, a templomok, a hívők. Valamilyen absztrakt eszme foglya, fanatikus, egy szektavezér, akinek saját látomása a fő, amelynek érdekében feláldozható minden és mindenki. Hogyan lehetne másként magyarázni, hogy valaki 22 év uralkodás után felrobbantja a házát a rokonaival, szomszédaival együtt? Ha nem tetszik, amit csinálok, pusztuljon az egész falu! Nem érdekli a „testvérnép”, az ukránok. Tudja, hogy gyermekek fognak meghalni. Mindez Putyinnak nem jelent semmit. Gigantikus, kozmikus nihilizmusról, embertelen cinizmusról, az abszolút gonoszról van szó. […] https://www.youtube.com/watch?v=X-0-WbqOE1Y

Mariupol most. Az ostromlott Mariupol. A 2001-es népszámláláskor 48% ukrán és 44% orosz élt ott. Orosz anyanyelvűnek 89%, Ukrán anyanyelvűnek 9% vallotta magát. Gyakorlatilag két hete lövik.

Putyin: „a Szovjetuniót folyamatosan szankciók sújtották, mindeközben fejlődött és kolosszális sikereket ért el.” Agil Rustamzade azerbajdzsán katonai szakértő: „ A német katonai bölcselő, Clausewitz mondta, hogy a stratégiai hibákat taktikai lépésekkel lehetetlen kijavítani. A katonai művelet tervezésekor az orosz hadvezetés hibázott. Emiatt elveszítette támadólendületét, hatalmas veszteségei vannak főként a harci eszközök tekintetében, nem teljesítette a kitűzött célokat. Pozícióharcok folynak jelenleg. Az ukrán vezetés elhúzódó háborúra számít, arra, hogy Oroszországban mozgósítást rendelnek el, ezért vigyáz erőire. Nem támad, nem bocsátkozik közelharcba. Az orosz hadsereg légiereje már nem repül annyit, mint egy hete, 100-120 helikopter és repülő elvesztése igen sok egy olyan nagy ország számára is, mint Oroszország. Az ukránoknak vannak tartalékaik, igen jó felderítési adatokkal rendelkeznek a NATO-val való együttműködésnek köszönhetően, amely majdnem jelen idejű információt bocsájt rendelkezésre. Ilyesmivel az orosz hadsereg csak részben rendelkezik. Az orosz hadsereg különböző okoknál fogva nem tudja használni a haditengerészetét. Az orosz hadsereg már stratégiai rakéta tartalékaihoz nyúlt, a szárnyas rakétákhoz, ami azt mutatja, hogy egyre kevesebb operatív-taktikai rakétája van, amellyel 500 kilométernél nagyobb távolságra képes lőni. Ezek a szárnyas rakéták atomtöltet hordozására is képesek.

Miután igen hatásos szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben, ez a háború nem tarthat hosszabban négy hónapnál. Ez egyértelmű. Szintén a háború hosszúságára ható tényező: lesz-e mozgósítás Oroszországban. Ha lesz, akkor néhány hónapról beszélünk, de nem többről, mint 4 hónap. Oroszország nem készült fel gazdaságilag erre a háborúra. Már most fogynak a rakétái, elfogy az üzemanyag, amit nem halmoztak fel előzetesen a szükséges mennyiségben. Ha nem lesz mozgósítás, és csak azok a hadtestek fognak harcolni, amelyek már Ukrajnában vannak, akkor néhány hétről beszélünk.

Szun-Ce mondotta, hogy a legnagyobb elkövethető hiba a háborúban az ellenfél rossz felmérése. Nem tudom, mi motiválta az orosz politikai vezetést, milyen célt tűzött ki a katonái elé, de nekem úgy tűnik, mintha a Krím elfoglalásakor alkalmazott módszert szerették volna alkalmazni. Mintha nem számítottak volna arra, hogy az ukrán hadsereg ellent fog állni.

Ukrajna 250 ezres hadsereggel rendelkezik, ezért nem lehet csak úgy ukk-mukk-fukk rátámadni. Vagyis a hadjárat tervezésébe igen nagy stratégiai hibák csúsztak. Biztos vagyok benne, hogy ennek a hibának az oka az, hogy azt mondták a katonáknak, hogy az ukrán hadsereg és nép nem fog védekezni.

A félreinformáltságból kivette a részét az orosz propaganda. Azzal is, hogy feldicsérték az orosz hadsereget és fegyvereit. Látható, hogy az orosz hadsereg nem modern háborút vív.

Úgy harcol, mint a csecsen háborúkban (1994-2000), vagy Grúziában 2008-ban. Ez engem is nagyon meglep. 40 évvel ezelőtt a Stingerek a szovjet légierőt tizedelték meg. Most ugyanazok a Stingerek az orosz légierőre vadásznak. Miért? Mert az orosz repülőknek igen rossz az elektronikája. A harc taktikáját azok a fegyverek szabják meg, amelyekkel rendelkezel. Minél pontosabbak, minél modernebbek a fegyvereid, annál gazdagabb a taktikád. Ha nincsenek megfelelő felderítő eszközeid, a felderítést a repülőgép pilótáknak kell végezni saját szemükkel. Ehhez alacsonyan kell repülni, s kitenni magadat annak, hogy lelőnek.

Oroszországnak igen gyenge a hadiipara. Például: gyártják a SZU-57 repülőgépet. Egy darabot havonta. Kell vagy 10 év hozzá, hogy felszereljék vele a hadsereget. Vannak modern orosz fegyverek, csak nagyon kevés. Az orosz hadiipar képtelen a tömegtermelésre. Az amerikaiak képesek havonta 120-150 db F35-öst gyártani. Nemrég az ukrán hadsereg lelőtt egy Arlan-10 típusú felderítő drónt. A motorja német, az elektronikája tajvani. Az összes nagy pontosságú fegyverben tajvani az elektronika. Manapság már tankokat sem lehet gyártani modern elektronika nélkül. Menni tud, lőni tud, csak nem teljesen oda, ahova kell. A célzó berendezések, az infravörös műszerek, stb., mind modern elektronikával működnek. Az oroszokat Tajvan látta el eddig ezekkel. Hogy ezután mi lesz, nem tudni.

Jelenleg folyik az orosz hadsereg harceszközeinek átcsoportosítása Karabahból és Örményországból Ukrajnába. Katonákat onnan nem vonnak ki. Erre azért van szükség, mert igen nagyok a haditechnikai veszteségek, mert igen eredményesen harcol az ukrán hadsereg.

Megérdemlik a gratulációt. A taktikájuk a következő: ahelyett, hogy hősi ellenállásba bocsátkoztak volna a határon, beengedték az ellenséget az országba, majd megsemmisítették az ellátmányozásukat. 4-5 üzemanyag nélküli, lerobbant tankot is megszereznek így egyszerre. Ha megpróbálták volna útját állni az ellenségnek, a fél ukrán hadsereg már nem létezne.

Manőverező, aszimmetrikus háború folyik. Ez egy kelepce háború. Az ukrán hadsereg a kétszázezres orosz hadseregből már legalább 50 ezer főt harcképtelenné tett (halottak, sebesültek, fogságba esettek). De a legfontosabb a harceszközök megsemmisítése. Ebben hatalmas csapást mértek az ukránok az oroszokra. Az élő erő vesztesége nem annyira meghatározó. Hogy hány katona támad, tíz vagy száz, nem annyira fontos, mint hogy egy tank támad vagy négy. Jól látható mára, hogy az ukrán hadsereg védelmi stratégiai terve helyes volt. Sikerült megőrizni a hadseregüket, miközben nagy veszteségeket okoznak az ellenségnek.

A légvédelmi eszközök hiánya nem annyira kritikus. A háború első 15 napját anélkül is megvívták. Ezután kevesebb lesz az ellenséges repülő, rakéta. Amúgy sem létezik mindentől megvédő rakétaelhárítás. Az Sz-400 repülő- és rakétaelhárító légvédelmi rendszer. Repülők ellen 400 kilométeres sugárban véd. Rakéták ellen azonban mindössze 60 kilométeres a hatósugara. Hány Sz-400 kellene a teljes védelemhez? Ami kritikus, az a tankelhárító fegyverek utánpótlása.

Ami az ukrán nagyvárosokat illeti: lehetséges, hogy Mariupolt nem lesznek képesek megvédeni a polgári lakosság miatt. A katonákra igen rossz hatással van a lakosság szenvedése. Ha nem lenne a polgári lakosság, a katonák ellent tudnának állni. Kijevet nem fogják tudni az oroszok bevenni. Ehhez körbe kell keríteni 300-400 ezres hadsereggel. Az egyetlen nagyváros, melyet elfoglalhatnak, az Mariupol lehet. De az sem biztos teljesen. 50- 50%. Ha egy héten belül az orosz hadsereg nem kap legalább 100 ezres utánpótlást, akkor nehéz dolga lesz.

A tengerparti Ogyesszával az a helyzet, hogy nagyon sok függ a haderőnemek parancsnokaitól. Az orosz légierő parancsnoka nem túlságosan sajnálta katonáit, ellenben a haditengerészettel, amelynek parancsnoka képes volt elfogadtatni, hogy aknamezőkre nem szabad partra szállni. Az ukránok igen erős tüzérségi, akna-, és más partvédelmet építettek ki.

Az oroszok megjelentek Ogyesszánál, felkészültek a harcra, majd visszahőköltek.

Feltételezésem szerint szerepet játszhatott az is, hogy az ukránoknak sikerült elsüllyeszteniük egy orosz hajót.

A legkritikusabb frontszakaszok jelenleg: Nyikolajev és Mariupol. 15 nap eltelt, és csak Herszont sikerült az oroszoknak elfoglalniuk. Nagyon kell nekik a győzelem! Egyetlen megyeszékhelyet sem foglaltak el. Mariupol nélkül nem hagyhatják abba. Kijevet nem támadják meg! Hatalmas embertömeggel kell támadni, hogy eredményes lehess.

Miféle „speciális katonai műveletről” beszélnek? Vagy háborúzol, vagy sem. Úgy tűnik, rosszul tájékoztatták az orosz katonai vezetést. Azt gondolták, hogy az ukránok csak azt várják, mikor tüntetik el a fejük felől Zelenszkijt. Valamiféle diverzáns-deszant akciót terveztek. Mint a Krímben, amikor az ukrán hadsereg nem fejtett ki ellenállást, s az oroszok kis csoportokkal városokat vettek bírtokba. Ez 2014-ben volt, azóta eltelt 8 év. Hogy miért gondolták azt, hogy minden ugyanúgy lesz most is, az talány.

https://www.youtube.com/watch?v=XSn3Kt2A4XY Kadirov a banderisták telefonhívásairól beszélt katonák hozzátartozóinak Szerző: Karina Romanova 2022.03.11. Társadalmi Hírszolgálat Ramzan Kadirov a Csecsen Köztársaság feje kijelentette, hogy a banderista bandák általánosan hozzáférhető telefonszám adatbázisokat felhasználva katonák rokonait felhívják, azok halálát közölve.

Kadírov rámutatott arra, hogy a „banderista bandák” annyira meggyengültek, hogy a „legundorítóbb és legalantasabb pszichológiai ráhatási eszközökkel” élnek.

„Ők általánosan hozzáférhető telefonszám adatbázisokat felhasználva szolgálatot teljesítő katonák hozzátartozóit hívják fel a katona halálát közölve. Természetesen ez nem igaz, de a rokonok nem mindig tudják elérni telefonon a katonát, mivel az fontos feladatot teljesít, miközben nem használhatja a mobiltelefon hálózatot” – mondta Csecsenföld feje. Kadirov egy csecsen közmondást idézett, miszerint „aki fél megküzdeni egy lóval, az a nyereggel verekszik”, és a hasonló módszereket fasiszta módszereknek nevezte.

Korábban Csecsenföld vezetője Telegram csatornáján publikált egy bejegyzést, amelyben beszámolt még egy lakótelepülés felszabadításáról Ukrajnában.

https://www.osnmedia.ru/politika/kadyrov-rasskazal-o-telefonnyh-zvonkah-banderovtsev- blizkim-voennosluzhashhih/ Potanyin 1 : A (külföldi) cégek államosítása 1917-be veti vissza Oroszországot Nagyon óvatosan kell kezelni ezt a kérdést, jelentette ki a „Nornikkel” feje, Vlagyimir Potanyin.

„Ez 1917-be visz vissza bennünket, és a lépés következményei – Oroszország totális hitelvesztését a befektetők részéről – sok évtizeden keresztül fogjuk érezni”, – húzta alá.

Potanyin szerint sok cég részéről a tevékenységük felhagyásával kapcsolatos döntés többnyire érzelmi jellegű, amely a külföldön uralkodó közvélemény példanélküli nyomására született.

„Ezért valószínűleg visszatérnek, és én személyesen meghagynám nekik ezt a lehetőséget” – tette hozzá a „Nornikkel” feje.

Oroszország kormánya intézkedéseket dolgoz ki többek közt azon külföldi cégek csődbe viteléről és tulajdonuk államosításáról, amelyek elhagyták Oroszországot. Ezt ma jelentette be az orosz Nemzetbiztonsági Tanács elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a maga részéről külső irányítás alá javasolta venni azokat a külföldi cégeket, amelyek úgy döntöttek, hogy kivonulnak Oroszország piacáról.

https://govoritmoskva.ru/news/308198/ [Forwarded from Around Science] Címzett: A RIA Novosztyi, Gazeta.ru, Russia Today, Fontanka, Komszomolszkaja Pravda és más tömegtájékoztató eszközök szerkesztőségei, amelyek szándékosan valótlan információt terjesztenek az állítólag Ukrajnában talált biológiai fegyverekről.

Hagyják abba a hazug propagandát, mely hamis információn és gyűlöletkeltésen alapul! Március 6. óta sok oroszországi sajtótermék Igor Konasenkovnak /Игорь Конашенков/, a Honvédelmi Minisztérium hivatalos képviselőjének kijelentésére alapozva azt közölte, hogy állítólag Ukrajna soron kívül megsemmisítette biológiai fegyverprogramjának nyomait, melyet a Pentagon finanszírozott. A sajtóközleményekben az áll, hogy február 24-én bizonyos laboratóriumokban dokumentumokat foglaltak le különlegesen veszélyes kórokozók megsemmisítéséről, mint pestis, lépfene, tularémia, kolera és más halálos betegségek kórokozói. Szintén állították, hogy ukrán területről ezerszám vittek ki „szláv biológiai mintákat”, Ukrajnában számos speciális laboratórium üzemelt, amelyekben „szlávok DNS-ét vizsgálták, hogy célzott hatású biológiai fegyvert fejlesszenek ki ellenük”.

Vlagyimir Olegovics Potanyin /Владимир Олегович Потанин/ (1961-) 2021. június 30-i állapot szerint az 54. leggazdagabb ember volt a világon 29,3 milliárd dolláros vagyonnal. 2021. áprilisában a második leggazdagabb orosz üzletembernek számított 27 milliárd dolláros vagyonnal. Egy kicsit is tisztességes újságíró egyenes kötelessége, hogy megismerje a kijelentés kisérő- dokumentációját, s ha szükséges, szakértővel konzultáljon. Ez nem történt meg. Adott esetben a sajtóval közölt „bizonyítékok” nyilvánvalóan hamisak. Belőlük egyáltalán nem következik biológiai fegyverek fejlesztése, s különösen veszélyes kórokozók laboratóriumi felhasználása.

A RIA „Novosztyi” és más oroszországi sajtótermék által közölt, megsemmisített kórokozó fajták felsorolásában egyetlen sincs, amelyik a különlegesen veszélyesek közé tartozna. Csak olyan kórokozók vannak a listán, amelyek mikrobiológiai, de különösen járványügyi laboratóriumok esetében szokványosak. Konasenkov tábornok bejelentése a dokumentált pestis, lépfene, tularémia, kolera kórokozók jelenlétéről szemen szedett hazugság.

Megjegyezzük, hogy ha lettek volna is ilyen kórokozók különlegesen veszélyes fertőzésekkel foglalkozó laboratóriumokban, az nem igazolta volna, hogy Ukrajna biológiai fegyvert fejleszt.

Hozzátesszük, hogy „szláv DNS” létéről beszélni, „amely ellen speciális biológiai fegyvert kellett volna alkalmazni” teljesen barbár dolog. Őrültség, amiről az oroszországi sajtó hírt terjeszt, ami mindenki számára egyértelmű, aki járt biológia órára az általános iskolában. Az ilyen kijelentések német nemzeti szocialisták „magasrendű faj” kultuszára rímelnek.

Követeljük, hogy hagyják abba hazug, abszolút megalapozatlan, gyűlöletkeltő kijelentések terjesztését az állítólagosan talált bizonyítékokról biológiai fegyverek ukrán laboratóriumokban való fejlesztéséről. Követeljük a hazug információ cáfolatának publikálását.

https://t.me/aavst2022/260 Valery Solovei 2 / Facebook Hogyan működik a propaganda Az egyik leghatékonyabb stratégia a félelemmel való kereskedés. Ezt alkalmazzák Ukrajnával kapcsolatosan.

1. Ha ma nem vonultak volna be oda az orosz csapatok, akkor holnap az ukrán nacionalisták a NATO támogatásával megindították volna támadásukat. (Pontosan ugyan így magyarázták a szovjet csapatok Afganisztánba történő bevonulását.)

2. Az ukránok atombombát kezdtek fejleszteni, az USA által felügyelt laboratóriumokban pedig biológiai fegyvert. (Az amerikaiak hasonló módon magyarázták urbi et orbi az Irakba való betörés szükségességét.) Nincs új a Nap alatt. Ha folyton ismételgetik, alternatív média hiányában működik.

FACEBOOK

Ariel Cohen szovjet emigráns (USA) 1978-ban az osztálytársaim elítéltek, mint hazaárulót. 1981-ben megtudván valahogy a címemet, levelet írtak nekem azzal, hogy küldjek nekik farmernadrágot.

Valerij Dmitrijevics Szolovej /Валерий Дмитриевич Соловей/ (1960-) politológus, a történelemtudományok doktora, korábban a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Egyetemének professzora, tanszékvezetője volt, 2019. tavaszán politikai állásfoglalásai miatt elbocsátották.13 1987-ben kérték, küldjek nekik vendég meghívó levelet, hogy legalább fél szemmel meglássák (Amerikát. a ford.). A kilencvenes években közös üzleti tevékenységet ajánlottak. A kétezres években ingatlanbeszerzési tanácsot kértek, s hogy hogyan nyithatnának számlát. A 2010-es években ötcsillagos üdülőhelyekről küldtek fotókat. 2014-ben elküldtek a p***ába a Krímmel kapcsolatos álláspontom miatt. Most banderista zsidónak neveztek az Ukrajnával kapcsolatos álláspontom miatt. A kör bezárult. Ülök és várok, mikor kérnek farmert.

TELEGRAM „Ukrajnában a hatalom banderista náci falka kezébe került, amely senkinek sem engedi, hogy felemelje a fejét. Aki ellent mert mondani nekik, azt üldözték, megbüntették, vagy egyszerűen kiirtották. Sőt Zelenszkijt az amerikaiak kötelezték, hogy eladja a földet… <…> Ezzel egyidejűleg határaink mentén 15 biológiai laboratóriumot helyeztek el, amelyekben egyetlen ukrán munkatárs sincs, csakis amerikai szakemberek, akik új baktériumokat hoznak létre, hogy azokkal mérgezzék Oroszországot és népét. Öt ilyen laboratóriumot helyeztek el Grúziában és kilencet Kazahsztánban. Nem véletlenül került megsemmisítésre 15 laboratórium az Orosz Fegyveres Erők által a katonai – politikai művelet során.

Csakhogy világos legyen. https://t.me/aavst2022/117 Az „A” kategóriájú magasbeosztású hivatalnokok között kétféle érzelmi viszonyulást és viselkedést látok: zsandári önelégültséget és teljes gyámoltalanságot.

https://t.me/aavst2022/123 A Kínával való kereskedelem volumene 2021-ben USA – 755 milliárd dollár, EU – 820 milliárd dollár, Oroszország 147 milliárd dollár.

https://t.me/aavst2022/95 Алексей Венедиктов Retweetelte ինոագենտ թեդո @gorgich

Jerevánba ma 24 járat érkezik Moszkvából. Huszonnégy! Tegnap 15 érkezett, a háború előtt naponta három, maximum öt. Az oroszok húznak el tízezrével, nálunk minden utcasarkon ijedt orosz beszédet hallani. A lakásárak óráról órára növekednek. Tényleg ijesztő a kivonulás nagyságrendje.

Facebook 2022.02.24.

Valerij Szolovej: Szeretnék a szemébe nézni azoknak, aki kinevették a figyelmeztetéseimet Mi, oroszok, Oroszország polgárai sohasem tudjuk levakarni magunkról ezt a szégyent. A végzetes döntést úgy hozták meg, hogy mi hallgattunk és nem elleneztük. Személyes: szeretnék a szemébe nézni azoknak, akik kinevették a figyelmeztetéseimet. Többek közt azokat, amelyek arról szóltak, hogy 2022. Oroszország legnehezebb éve lesz, s hogy a döntés a háború megindításáról megszületett.

……..

Svájc 1815 óta először szegte meg semlegességét és szankciókat vezetett be Oroszország ellen.

https://kaztag.kz/ru/news/shveytsariya-vpervye-s-1815-goda-narushila-neytralitet-i-vvela- sanktsii-protiv-rossii Putyin megtiltotta az oroszországi fizikai személy rezidenseknek, hogy devizát utaljanak külföldi számláikra. @banksta https://t.me/aavst55/17019 Elnöki rendelet szerint az exportőrök kötelesek eladni (az államnak) 2022. január 01. után befolyt devizabevételeik 80% -át. Mi? Hogy? Egy február 28-i rendelet szerint! https://t.me/aavst55/17018 Alexandr Dugin filozófus: Mit jelent Oroszország szakítása a Nyugattal? Azt, hogy megmenekültünk! A modern nyugat,

• ahol a Rothschildek, Bill Gatesek, Schwabok, Sorosok és Zuckerbergek diadalmaskodnak -, a világtörténelem legförtelmesebb jelensége.

És akkor mindenki megérti, mi a mostani Ukrajnában folyó háború értelme.

Ez a gyógyulás záloga. Magának Európának – Európa népeinek – követniük kell bennünket: meg kell dönteni a népellenes globalista juntát! https://t.me/adonezh/814 Társadalmi Vélemény Alap Putyin döntése a katonai művelet megkezdéséről helyes/helytelen Oroszország 65% /17% Moszkva 61% / 25% https://t.me/aavst55/17093 Alekszandr Minkin újságíró: Putyin. Filológiai portré Fordította: Számel Pál Putyin. A szavak a benső tükrei.

10/13 Putyin több mint 22 éve van hatalmon. Ez alatt az idő alatt Oroszországban radikálisan megváltozott minden: politika, társadalom, törvények, alkotmány.

Az élet nem magától változott meg, Putyin változtatta meg. Határtalanul meghosszabbította elnöki időszakai számát, maga alá gyűrte a parlamentet, a bíróságot, diktátumára írnak törvényt, tanítják a történelmet. Az ő parancsára megy az orosz hadsereg Szíriába, Afrikába, a Kaukázusba, Kazahsztánba, Európába.

Vigyázz! Ilyenkor a falnak is füle van. A fecsegéstől és pletykától nem messze az árulás! A vezér személye rányomja bélyegét az országra, a népre és a korra. Szemléletes példa: Sztálin gyorsan és hosszú időre beoltotta az országot gyanakvással (a „Ne fecsegj!” plakátok arról szóltak, hogy mindenhol ellenség van, s figyel téged); beoltotta az embereket félelemmel: egyetlen óvatlan szó, s te idegen ügynök, kém, a nép ellensége, lágerpor vagy. Sztálin belénk oltotta az ártatlanok iránti könyörtelenséget is: a büntetlen leszámolás a nép ellenségének feleségével és gyermekeivel normává vált.

A XX. század végén a félelem és a kegyetlenség enyhült. Putyin belénk oltotta őket újra. Az ő manírjait, megalázó, cinikus, gyakran kegyetlen tréfáit másolják és közvetítik a népnek a vezető szövetségi tévécsatornák műsorvezetői.

Tréfák A vezérek beszédét idézni, tanulmányozni, idézet-gyűjteményt összeállítani minden állampolgár kötelessége. Íme világszerte ismert mondásai annak az embernek, aki személyiségének vonzásával áthatja az országot.

1999. szeptember. Kicsináljuk a budiban! Teljes egészében a mondat így szólt: „Meg fogjuk találni a terroristákat mindenhol: elkapjuk a budiban is, kicsináljuk őket a latrinán”. Ám a nép elhagyta a lényegtelen részeket. Megmaradt a „megölni bírósági eljárás nélkül”. Aztán hogy ki volt: terrorista, vagy nem, nem fogunk ezzel vacakolni.

A 2000-es évek eleje. Putyin azt mondja Vjahirevnek (aki akkor a „Gazprom” vezetője volt): „Ha nem veszed el az NTV-t Guszinszkijtől 3 , széttéplek”. Valamennyi interpretálásban

11/13 (fültanúja a párbeszédnek pedig volt jó néhány) megőrződött a fenyegetés: „széttéplek”, vagyis megsemmisítelek bírósági eljárás nélkül.

2002. novembere. Putyin azt mondja a Le Monde francia újságírójának: „Ha kész körülmetéltetni magát, meghívom Moszkvába. Vannak nálunk specialistái ennek. Javaslom úgy elvégeztetni a műtétet, hogy aztán ne nőjön ki semmi”. Mindenki úgy értette ezeket a szavakat, mint kasztrációval való fenyegetést. Tréfa? Természetesen papíron ez tűnhet tréfának; de ha elindítja ennek az eseménynek a videofelvételét, és meglátja Putyin arcát, megérti, miért írták a kommentátorok, hogy Putyin „feldühödött”, és miért nem utazott később soha Oroszországba az az újságíró.

2003-2005. Putyin a Nyugat vezetőivel folytatott nyilvános beszélgetéseiben és oroszországi sajtókonferenciákon nem egyszer ismételte el: „A hatalom, mint a férfi, köteles próbálkozni, a sajtó meg, mint a nő, köteles ellenállni”. A szövegből és a játékos intonációból tökéletesen világos: a férfi próbálkozik finoman fogalmazva kielégíteni állatias szükségleteit.

Állatiasakat, mivel szó nincs kölcsönösségről. A második része a tréfának: a sajtó úgymond nőként köteles ellenállni. De ha a nő ellenáll, a férfi pedig teszi, amit akar, azt a Büntető Törvénykönyv megerőszakolásnak hívja.

A „hatalom” miért folytatja a próbálkozást, ha a sajtó ellenáll, nem akarja, nem szereti, visszataszítónak tartja? Elmehetne a prostituálódott közszolgálati csatornákhoz. Ott nem ütközik semmiféle ellenállásba.

Tehát neki kéjsóvár testi kielégülése mellett akaródzik kényszeríteni, megtörni, megkínozni is a másikat. Köp arra, amit a nő érez, és minél erősebben áll ellen, annál nagyobb lesz a kielégülése, amikor kényszeríti a nőt. „A sajtó, mint a nő, köteles ellenállni”. De hát a sajtó végül is nem nő: nem kell káposztalevest főznie, gyereket szülnie, az ő kötelessége: beszélni.

A hatalom az erőszakoló: befogja a sajtó száját, hallgatásra kényszeríti.

Ha a nő folytatja az ellenállást, az erőszakoló (tudva saját viselkedése törvénytelenségét) ütni kezdi a nőt, először ököllel arcon, aztán késsel hasba döfi. Politikai változatban a szembe szegülőre először ráragasztják a külföldi ügynök bélyeget, aztán börtönt kap szélsőségességért.

2006. október. Putyin a Kremlben azt mondja Izrael miniszterelnökének (akkoriban Izrael elnöke éppen többszöri nemi erőszak vádjával küzdött): „Adja át üdvözletemet Elnökének! Nagyon erős férfinak bizonyult! Tíz nőt erőszakolt meg! Ezt nem vártam volna tőle.

Mindnyájan irigyeljük őt!”. Putyin nem „a közönségnek” tréfált; ő ezt halkan mondta, aztán nagyon megharagudott a „Kommerszant” újságírójára, aki meghallotta és publikálta. Együtt érezni az erőszaktevővel – megdöbbentő. Irigyelni az erőszaktevőt tán nem jelenti lélekben erőszaktevőnek lenni? 2008. augusztus 12. Putyin azt mondja Sarkozy francia elnöknek: „Én ezt a Szaakasvilit (akkori grúz elnök. a ford.) felakasztom a mogyoróinál fogva!”. Sokan kételkedtek: képes-e Putyin így beszélni. Aztán 2008. decemberében megerősítette ezt az egész világ előtt.

Sajtókonferencián a kérdésre, igaz-e, hogy azt ígérte, felakasztja Grúzia elnökét, Szaakasvilit „egy bizonyos helynél” fogva, Putyin azt válaszolta: „miért egynél?”. A lényeg itt is ugyanaz:

3 Az NTV – „Független Tévétársaság” Guszinszkij médiacézáré volt, akit kiebrudaltak az országból.

12/13 kegyetlen megsemmisítés bírósági eljárás nélkül. Tréfa? Igen, humor ebben a fenyegetésben kétségkívül van. Meglehetősen specifikus humor.

2012 decembere. Az elnök kezdeményezésére beterjesztették és azonnal el is lett fogadták a „kannibál” törvényt, amely cinikusan az eufemisztikus „Gyima Jakovlev törvény” nevet kapta. A törvény megtiltotta még a beteg árvagyerekek örökbe adását is Nyugatra, még a fogyatékos gyerekekét is, akiket Oroszországban senki nem fogad örökbe, gyógyítani nem tudják őket, meg sem próbálják. A törvény hagyja ezeket a gyerekeket embertelen körülmények között meghalni. Miért? Egyszerűen azért, hogy megbüntessük Amerikát a „Magnyitszkij törvény”-re válaszul. Pontosabban: hagyta a beteg gyerekeket haldokolni azért, mert nálunk a börtönben kínok közt hagytak meghalni egy embert, aki megpróbált harcolni az adóhivatal nyomozóinak korrupciója ellen.

Fontos megjegyezni és megérteni: az első kivételével valamennyi felsorolt eset (Vjahirev, a francia újságíró, Szaakasvili, sajtó, Izrael elnöke) nem terroristák megsemmisítéséről és nem a háborúról szólt, hanem a sajtóról, mint szexuális tárgyról, polgári személyek elleni erőszakról és az erőszak nyújtotta kielégülésről.

Kínzás A rendkívül kiéleződött nemzetközi helyzetben másod – harmadrendű üggyé degradálódott a kínzások témája, ami 2021. végén robbant ki. Több ezer video-felvételt hoztak nyilvánosságra, amiket jobb nem megnézni. A kínzások a büntetőtelepeken és a vizsgálati fogságban történtek. Elnöki döntés alapján készül egy speciális törvény a kínzásról. Több szó nem esik az „egyedi túlkapásokról”. Bebizonyosodott: a rendszer fennmaradása a legfontosabb. A rendszerről a módszerek egyformasága tanúskodik: elektromosság az egyik helyre (miért csak az egyikre?) és partvisnyél a másikba.

Fontos kérdés: mikor váltak a kínzások rendszeressé? Különböző emberek, beleértve olyanokat is, akik megjárták a büntetőtelepeket, ahol kínoztak, állítják: „a 2000-es évek közepén-végén”, vagyis Putyin idejében. Nem elnökségének első napjától fogva, nem 2000- től, hanem fokozatosan.

Van Putyin személyiségének valamilyen köze ehhez? Szigorú („matematikai”) bizonyítása ennek nincs. Az ember személyiségéről szavai alapján tudunk ítélni. Megmondatott: „cselekedeteik alapján ismeritek meg őket”. Amikor uralkodóról van szó, a szavak egyben tettek is. Sztálin, Hitler és mások saját kezükkel nem lőttek agyon senkit, nem kínoztak, nem deportáltak népeket koncentrációs táborokba, megtették ezt mások az ő parancsukra. Akár szóbeli utasításukra.

A mosónő, színész, bokszoló személyisége nem befolyásolja a történelmet. Ám az uralkodó személyisége, különösen a kegyetlen uralkodóé radikális hatást gyakorol. Önöknek nem elég azok neve, akiket megneveztem? Tegyék még hozzá Maot és Pol Potot.

… Alekszandr Viktorovics Poggio dekabrista (akit „tündöklő személyiségnek” neveztek) 20 év kényszermunkát kapott, 1856-ban amnesztiával szabadult, 1859-ben visszatért Szibériából, megírta visszaemlékezéseit. Vannak benne erős kifejezések az imperátorról és az „önkény útjáról”: „A történelem ítélőszéke előtt Miklós (Nyikolaj) cár nem egyedül fog állni; ott fognak állni az állami tisztségviselők mind, akik jelen voltak cárságának születésénél. Miklós nem volt több,

13/13 mint brigád-parancsnok, aki hozzászokva egy ilyen szerény címhez, hogyan lehetett volna képes tapasztalatot szerezni a felső szintű vezetés dolgaiban? Lehetett-e neki akár a legkisebb befolyása is az akkori elmékre, bármely körhöz, vagy hivatalnoki karhoz, céhhez tartoztak is azok? Önök ölelő karjaikba fogadták az egyszerű brigád-parancsnokot, felültették a trónra, és mélységes szolgalelkűségükkel lehetővé tették, hogy fejlődjön, megerősödjön, lehetőséget teremtettek neki, hogy az a Miklós legyen belőle, aki oly sokáig uralkodott Oroszországon, őfelettük. Miklós – ismétlem – az önök teremtménye volt, benne tükröződtek az önök félelmei, reményei és hasonlók. Nehéz megválaszolni a kérdést, önök közül ki kit irányított, ő magukat, vagy önök őt? Önök kéz a kézben mentek vele; az önkény útján eljutatták Oroszországot – és persze tulajdon személyüket és őt – a jognélküliségig, az erőtlenségig, a dicstelenségig. Ha velünk tartott volna a jog útján, elvezettük volna Oroszországot a dicsőséghez. Korlátozni akartuk a hatalmát, önök viszont kiszélesítették azt. Önök kezdték a mérgezését, ő pedig megerősítve hatalmát, bevégezte azt. Az önök útján lassan eljutott a halálig, a mi utunkon viszont eljuthatott volna a halhatatlanságba”.

Putyin és környezete a maga módjára átalakította a nemzetet: könyörtelen cinikusok, akik megvetik a törvényt, nincsenek erkölcsi értékeik, a hatalmat saját érdekükben használják.

Valamikor ők természetesen elmennek, de a belénk oltott könyörtelenség és félelem hosszú évekre itt marad. És milyen helyzetben marad maga az ország? Búcsúajándék Jelcin (1999. december 31-én az összes TV-csatornán): „Az alkotmánynak megfelelően nyugdíjba vonulva aláírtam a rendeletet Oroszország elnöke kötelezettségeinek átadásáról a miniszterelnöknek, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak. Három hónapig az Alkotmánynak megfelelően ő lesz az állam feje. Három hónap múlva pedig – ugyancsak az Alkotmánynak megfelelően – elnökválasztást tartunk.

Én mindig biztos voltam az oroszországi emberek csodálni való bölcsességégében. Ezért nem kételkedem abban, milyen döntést fognak hozni önök 2000. március végén. Búcsúzóul azt szeretném mondani mindannyiuknak: legyenek boldogok. Önök megszolgálták a boldogságot és a nyugalmat.”

Az Orosz tükör írása