Az ukrajnai háborúról

Posted by

Eredményeket hoznak a tárgyalások?

CNN/ Alex Hardie, London

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó vasárnap azt mondta, hogy szerinte a következő napokban “konkrét eredményeket” fognak elérni az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon. A Twitteren közzétett videóban Podoliak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadója azt mondta, hogy Oroszország “sokkal érzékenyebbé válik az ukrán álláspont iránt”, és “konstruktívan kezdett el tárgyalni”. “A javaslataink az asztalon vannak. Ezek nagyon kemények. Köztük a csapatok kivonása, a tűzszünet” – tette hozzá Podoliak. “Elvi okokból nem fogunk engedni egyetlen ponton sem”. Podoliak megerősítette, hogy hétfőn videokapcsolaton keresztül tárgyalásokat folytatnak Oroszországgal.

Oroszország nem kért Kínától katonai felszerelést

CNN Peking

Kína közölte, hogy Oroszország nem kért tőle katonai felszerelést vagy más segítséget az ukrajnai háború támogatására. Két amerikai tisztségviselő vasárnap a CNN-nek azt mondta, hogy Oroszország katonai támogatást, köztük drónokat, valamint gazdasági segítséget kért Kínától a provokálatlan inváziójához. Hétfőn a külügyminisztérium szóvivője, Zhao Lijian egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az USA “dezinformációval házal”.
“Az utóbbi időben az amerikai fél baljós szándékkal dezinformációkkal házalt Kína ellen az ukrán kérdésben” – mondta Lijian, amikor az orosz segítségkérésről kérdezték.
“Kína álláspontja az ukrán kérdésben következetes és világos, és konstruktív szerepet játszunk a béketárgyalások előmozdításában. Minden fél számára elengedhetetlen, hogy önmérsékletet tanúsítson és lehűtse a feszültséget, ahelyett, hogy olaj lenne a tűzre; fontos, hogy a helyzet további eszkalálódása helyett diplomáciai megoldást szorgalmazzunk”.”

Kijevi lakóépületet lőttek az oroszok

Tim Lister és Alex Stambaugh a CNN munkatársai

Legalább két ember meghalt, hárman pedig kórházba kerültek, miután hétfő reggel lövés ért egy lakóházat Kijev egyik külvárosában – közölte az ukrán mentőszolgálat.  Tizenöt embert mentettek ki és 63-at evakuáltak, miután egy gránát becsapódott egy lakóépület kilencedik emeletébe a főváros, Kijev egyik külvárosában, Obolon kerületben. A tüzet helyi idő szerint 7 óra 58 perc körül sikerült eloltani. A keresési munkálatok folytatódnak.

Szárazföldi folyosó a Krim és Donbasz között – állítja az orosz média

 CNN Alex Stambaugh és Yulia Sevchenko

A map showing Crimea and Mariupol in the Donetsk Oblast region of Ukraine.

Az orodszok “szárazföldi folyosója” a Krim és a Donbasz között. (Google Earth)

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint szárazföldi folyosó létesült a Krím és a Donbász között. A hírügynökség jelentésében Georgiy Muradov krími miniszterelnök-helyettest idézte, aki a Krími Köztársaság állandó képviselője az orosz elnök mellett.  A CNN nem tudta függetlenül ellenőrizni az orosz állami média jelentését.  A RIA szerint a folyosó stratégiai fontosságú útvonalat biztosít a Krím és Mariupol között, amelyet jelenleg orosz és az oroszok által támogatott szakadár csapatok vesznek körül.  A szárazföldi folyosó lehetővé tenné, hogy a krími csapatok egyesítsék erőiket az oroszok által támogatott lázadókkal az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaságban (DPR), valamint hozzáférést biztosítana az oroszok által támogatott erőknek az Azovi-tenger mentén fekvő kulcsfontosságú kikötővárosokhoz.  A RIA jelentése “fontos útvonalnak” is nevezte a Krímnek az acélgyártó fővárossal, Mariupollal és az ipari Donbász régióval való összeköttetése szempontjából.

Két és félmillió menekült

From CNN’s Travis Caldwell

Refugees from Ukraine at the main railway station in Krakow, Poland, on March 13.Ukrajnából érkező menekültek a lengyelországi Krakkó főpályaudvarán március 13-án. (Beata Zawrzel/NurPhoto/Getty Images)

Alig több mint két hét alatt ukrán menekültek milliói kényszerültek menekülni, miközben folytatódik a hazájuk elleni brutális orosz invázió. Ez “a második világháború óta a leggyorsabban növekvő menekültválságot jelenti Európában” – mondta Filippo Grandi, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) biztosa vasárnap. Míg az ország középső és keleti részén élők közül sokan Nyugat-Ukrajnába és a frontvonalak közelébe költöztek, az ENSZ legfrissebb menekültügyi becslései szerint több mint 2,5 millió ukrán hagyta el teljesen az országot Oroszország február 24-i invázióját követően. Az Ukrajnából menekülők többsége nő és gyermek. A 18 és 60 év közötti ukrán férfiaknak megtiltották a távozást, miután a nemzeti kormány hadiállapotot vezetett be.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint péntek óta több mint 1,6 millió ukrán lépett át a területére, Lengyelország fogadta be messze a legtöbb menekültet.
Az Ukrajnától közvetlenül nyugatra és délre fekvő országok szintén nagyszámú menekültet fogadtak be. Az invázió óta több mint 245 ezer ukrán lépett be Magyarországra, míg több mint 195 ezren Szlovákiába menekültek az UNHCR pénteki adatai szerint.
Moldovába több mint 328 ezer menekült érkezett – közölte Nicu Popescu, az ország külügyminisztere. Romániába eddig 173,000 menekült jött.
Európa-szerte olyan országok, mint Németország, Ausztria, Horvátország, Észtország, Görögország, Írország, Hollandia, Írország, Litvánia, Olaszország, Hollandia, Portugália, Svédország és Németország, több ezer ukrán érkezését jelentették.

More than 2.5 million Ukrainians have fled their country since Russia's invasion. Here's where they are now

Hérfőn folytatódnak az ukrán-orosz tárgyalások

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó vasárnap tweetelt, hogy hétfőn videón keresztül diplomáciai megbeszélésekre kerül sor az ukrán és az orosz tisztviselők között.

A következőket tudjuk:

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megerősítette a tárgyalásokat, és a RIA orosz állami hírügynökségnek vasárnap azt mondta, hogy a megbeszélések hétfőn folytatódnak.
Podoliak tweetje szerint: “Ismét. A tárgyalások megállás nélkül folynak videokonferencia formájában. A munkacsoportok folyamatosan működnek. Számos kérdés folyamatos figyelmet igényel. Hétfőn, március 14-én tárgyalási ülést tartanak, amelyen összegzik az előzetes eredményeket…”.
Podoliak korábban azt tweetelte, hogy Ukrajna “nem fog feladni egyetlen álláspontot sem”, és nem hallgat az orosz “ultimátumokra”.
Ukrajna követelései Podoliak szerint a háború befejezése és az orosz csapatok kivonása az országból.
Podoliak azt is mondta, hogy szerinte “konkrét eredményeket” fognak elérni az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon.
A Twitteren közzétett videóban Podoliak azt mondta, hogy Oroszország “sokkal érzékenyebbé vált az ukrán álláspont iránt”, és “konstruktívan kezdett el tárgyalni”.
“A javaslataink az asztalon vannak. Nagyon kemények. Köztük a csapatok kivonása, a tűzszünet” – mondta Podoliak. “Elvi okokból nem fogunk engedni egyetlen ponton sem”.
Remény van arra, hogy a tárgyalások megnyitják az utat több civil evakuálása előtt, különösen az orosz bombázások által bombázott területekről, mint például az ostromlott Mariupol városából. A város vezetése vasárnap megerősítette, hogy az ostromlott városba szánt nagyszámú humanitárius segélykonvoj nem érkezett meg, és a csapdába esett lakosok kétségbeesetten szorulnak segítségre.
Mariupolban több százezer embernek kell szembenéznie “az alapvető szükségleti cikkek, például az élelmiszer, a víz és a gyógyszerek rendkívüli vagy teljes hiányával”, és sokan “fűtetlen pincékben” húzódnak meg – közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a Facebookon közzétett videóbeszédében közölte, hogy csapata folytatja a diplomáciai tárgyalásokat Oroszországgal, hogy megszervezzék a találkozót közte és Vlagyimir Putyin orosz elnök között. 
“Országaink küldöttségeinek képviselői naponta beszélnek videó formájában. A mi küldöttségünknek egyértelmű feladata van – mindent megtenni az elnökök találkozójának biztosítása érdekében. Azt a találkozót, amelyre az emberek biztosan várnak” – mondta.

A háború súlyosbíthatja a Covid-19 helyzetet – mondja a WHO

CNN Jen Christensen

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnap közölte, hogy aggódik amiatt, hogy az ukrajnai háború súlyosbíthatja a Covid-19 világjárványt, és igyekszik többet tenni a fertőző betegségek terjedésének korlátozásáért. A térségben az előző héthez képest csökkentek az esetek, de jelentős a kockázata annak, hogy súlyosabb megbetegedések és halálesetek alakulnak ki az alacsony ukrajnai oltottsági arány miatt, valamint a több mint 2 millió, az országból a környező területekre – szintén alacsony oltottságú régiókba – menekült ember között. Az Our World In Data szerint Ukrajnában a Covid-19 oltottsági arány 34% körüli, míg a szomszédos Moldovában 29% körüli. Ukrajnában és a környező országokban március 3. és 9. között összesen 791 021 új Covid-19-es megbetegedés és 8 012 új haláleset történt – áll a WHO vasárnap közzétett helyzetjelentésében.

War in Ukraine could make the Covid 19 pandemic worse, WHO says

Putyin kezdte, Putyin fejezheti be a háborút – de nem akarja

CNN, Stephen Collinson

Egy ember kezdte a brutális ukrajnai háborút, és csak egy ember tudja befejezni: Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök hétvégén fokozta kegyetlen támadását – a konfliktust a NATO lengyelországi területéhez közelítette, és rakétákat és tüzérséget vetett be az egyre súlyosbodó humanitárius válsággal sújtott polgári területekre -, ami arra utal, hogy közel sem áll készen a tűzszünetre. Valójában a háború csak egyre veszélyesebbé válik, és közelebb kerül az irányítás elvesztéséhez, miután Moszkva közölte az Egyesült Államokkal, hogy célba veszi az ukrán fegyveres erőknek szánt nyugati fegyverszállítmányokat, amelyek segítettek lelassítani az orosz előrenyomulást.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap este arra figyelmeztetett, hogy csak idő kérdése, hogy orosz rakéták csapódjanak be a NATO területére – miközben újra felszólította a szövetséget, hogy zárja le az országa feletti égboltot. Minden jel arra utal, hogy az orosz vezető – annak ellenére, hogy egy olyan invázió élén áll, amely Oroszországot gazdasági és diplomáciai páriává tette – azt tervezi, hogy tovább nyomul és elpusztítja Ukrajnát, hogy előmozdítsa személyes ambícióit, és megakadályozza, hogy az ország valaha is csatlakozzon a Nyugathoz.

Analysis: Only Putin can end the war -- but he's escalating its brutal toll and spillover potential

Reggel 6 óra van Kijevben, ezt kell tudni

CNN

Orosz légicsapások a NATO egyik tagországának határához közel, és Moszkva katonai segítséget kért Kínától Ukrajnában – közölte egy magas rangú amerikai tisztviselő.
Oroszország nyugat felé terjeszkedik: Orosz légicsapások értek egy nagy katonai támaszpontot a lengyel határhoz közeli, nyugati Lviv város közelében, 35 ember meghalt, és több mint 130-an kerültek kórházba vasárnap. Az ukrán kormány közleménye szerint több mint 30, a Fekete- és az Azovi-tenger felett harci gépekből kilőtt rakéta csapódott be a katonai támaszponton. Miközben Oroszország kiterjeszti offenzíváját Nyugat-Ukrajnára, Volodimir Zelenszkij elnök szerint “csak idő kérdése, hogy orosz rakéták hulljanak” a NATO területére.

Kína segítsége?: Oroszország gazdasági támogatást és katonai segítséget kért Kínától Ukrajnában, beleértve a drónokat is – közölte két amerikai tisztviselő vasárnap. Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerint a fejlemény “aggodalomra ad okot”, és az Egyesült Államok világossá tette Peking számára, hogy “feltétlenül következményei lesznek” a Kremlnek az amerikai szankciók kijátszására irányuló “nagyszabású” erőfeszítéseknek. Sullivan hétfőn Rómában kínai kollégáival fog tárgyalni.

Ukrajna és Oroszország tárgyalása hétfőn folytatódik: Mykhailo Podoliak ukrán elnöki tanácsadó vasárnap tweetelt, hogy az ukrán és orosz tisztviselők közötti megbeszélések hétfőn videón keresztül folytatódnak.

Hazaárulás vizsgálata: Az ukrán főügyészség hazaárulás miatt indított nyomozást Galina Danilcsenko, az oroszok által megszállt Melitopol újonnan beiktatott polgármestere ellen. Danilcsenkót azt követően iktatták be Melitopol polgármesterévé, hogy a megválasztott polgármestert, Ivan Fedorovot pénteken fegyveresek őrizetbe vették, és terrorizmus bűncselekményekkel vádolták. Danilcsenko vasárnap egy televíziós videóban azt mondta, hogy “orosz tévécsatornák” kezdik meg a sugárzást a régióban.

Ukrajna elzárva: A brit védelmi minisztérium szerint orosz erők blokád alá vették Ukrajna fekete-tengeri partjait, elzárva az országot a nemzetközi tengeri kereskedelemtől.

Csernobili személyzet: A csernobili atomerőmű személyzete annyira elfáradt, hogy leállították a biztonsággal kapcsolatos berendezések javítását és karbantartását – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). A 211 műszaki alkalmazott és az őrök még mindig nem tudnak elvonulni a létesítményből, mióta az orosz erők bevonultak a helyszínre. Ukrajnának vasárnap sikerült újraindítani az áramellátást Csernobilban.

Borzalmas helyzet Mariupolban: A város vezetése vasárnap este megerősítette, hogy az ostromlott városba szánt nagyméretű humanitárius segélykonvoj nem érkezett meg, és továbbra is a mintegy 50 mérföldre nyugatra fekvő Berdjanszkban rekedt. Berdjanszkot Oroszország tartja megszállva. Egy mariupoli lakos a Twitteren közzétett videónaplójában komor képet festett a városban kialakult helyzetről, mondván, hogy “a világ nem tudja, mi történik itt … Ez a horror”.