Két megjegyzés

Posted by
Gábor György
>Gyáva hallgatás. Minden elismerést, gratulációt, dicséretet, vállveregetést, jutalmat, tiszteletet vissza lehet utasítani. Jól tudja ezt a hazai „nemzeti-keresztény” oldal is. 2008-ban Blaskó Péter Gyurcsánynak írt alábbi soraival utasította vissza a Kossuth-díjat: „Ön ezt az országot tönkretette, kiárusította. Elpusztította az emberek hitét, szegénységbe, nyomorba, kilátástalanságba, depresszióba süllyesztette…”
A minimális jó ízlés, tisztesség és becsület nagyjából ugyanezeket a szavakat kívánta volna meg Novák Katalintól, válaszul Putyin lelkes gratulációjára.
Ha már az Oroszország által indított háborút védhetetlennek és megmagyarázhatatlannak mondta parlamenti beszédében. Ha a háborút a koronavírus-járványt követő pusztító vírusnak nevezte. Ha azt mondta, hogy nincs rosszabb egy háborúnál. Ha már a békéről szónokolt, s Teréz anyát hozta szóba. Ha már azt mondta, hogy szavai erejével és tetteivel készül megmutatni az ország szép arcát. Ha már elmondta, hogy hitvalló keresztyén, aki a keresztet a szívéhez szorítja. S ha már Szent Istvánt idézte: „Légy irgalmas mindenkihez, aki erőszakot szenved. Légy kíméletes mindenkivel szemben, ne csak a hatalmasokkal, hanem azokkal szemben is, akik híján vannak a hatalomnak.”
Novák Katalin gyáva hallgatása a saját beszédében foglaltakat semmisítette meg, s tette azt üres és tartalmatlan szózuhataggá.

Nem véletlenül mondott köszönetet a beszéde során Orbán Viktornak, Balog Zoltánnak, Áder Jánosnak, a házelnök úrnak, kedves Lászlónak és miniszter úrnak, kedves Gergőnek.

***

Egy bank nem zuhan le. Most miért pont azon kell fennakadni, hogy néhány orosz felderítő drón szakmányban röpköd a fejünk fölött, s a magyar honvédség teljes tehetetlenséggel és totális impotenciával szemléli az egészet, amikor a Nemzetközi Befektetési Bank Orbán Viktor szerető invitációjára már évek óta itt köröz körülöttünk, a hatalom maximális vendégszeretetét élvezve, miközben viszonylag kevés az esélye annak, hogy a munkatársai révén diplomáciai mentességet élvező kémbank lezuhan majd valahol Zágráb környékén.