Ukrajna szombat délután

Posted by

Délután 7 óra van Kijevben, most ez tudható
Tim Kessler CNN

Police officers and residents stand next to a shell crater and damaged home in Kyiv, Ukraine on March 12.

Rendőrök és lakosok állnak egy gránáttölcsér és egy megrongálódott ház mellett az ukrajnai Kijevben március 12-én. (Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images)Továbbra is nagy a feszültség, ahogy a sötétség leszáll az ukrán fővárosban, több mint két héttel azután, hogy Oroszország megszállta az országot. Ezek a legfrissebb hírek, amiket most érdemes tudni: Az orosz erők egyre közelebb kerülnek Kijevhez: A CNN Kijevben tartózkodó tudósítói robbanásokat hallottak szombat kora reggel. Az orosz szárazföldi erők nagy része körülbelül 25 kilométerre van Kijev központjától, brit védelmi szakértők szerint. Az orosz csapások továbbra is civil építményeket érintenek: Az északi Csernyihiv városában az éjszaka folyamán romhalmazzá vált egy nevezetes szálloda, valamint a helyi villamosenergia-hálózat.

Zelenszkij szerint mindenütt “frontvonal” van: Bár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint országa egységesebb, mint valaha az orosz invázióval szemben, azt mondta, hogy “néhány kisváros egyszerűen már nem létezik”. … Egyszerűen eltűntek”. Hozzátette, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió befejezéséről szóló tárgyalásokat “tűzszünettel kell kezdeni”. Felszólított továbbá Ivan Fedorov, Melitopol város polgármesterének azonnali szabadon bocsátására, akit pénteken fegyveresek tartóztattak le.

Tűzszünetet sürgettek: Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök szombaton 75 perces telefonbeszélgetésük során azonnali tűzszünetre szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt Ukrajnában. A tűzszünetre való felszólításra azért került sor, mert az ENSZ jelentése szerint a háború február 24-i kezdete óta legalább 1500 polgári személy vesztette életét.

Az ukránok szerint az oroszok követelik az atomerőmű ellenőrzését: Orosz tisztviselők érkeztek Ukrajna legnagyobb atomerőművéhez, és követelik, hogy vegyék át az irányítást a létesítmény felett – áll az Energoatom, az ukrán állami atomenergetikai vállalat közleményében.

Támadások kulcsfontosságú városok ellen: A CNN újságírói a közép-ukrajnai Dnyipro városában legalább két robbanást tapasztaltak, és láttak valamit, ami légvédelmi tűz maradványainak tűnt szombaton kora reggel. Harkiv, Mariupol, Mykolaiv és Sumy városait is tartós orosz támadás érte. Mindez azután történt, hogy az orosz erők pénteken először kiterjesztették offenzívájukat Ukrajna nyugati részére, és szombaton csapásokat mértek katonai repülőterekre, köztük a Kijevtől délre fekvő Vaszilkivben lévő repülőtérre. Keleten egyre több jel utal arra, hogy Volnovakha városa az orosz erők és szövetségeseik kezére került az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaságban. Az amerikai védelmi hírszerzés szerint a déli Herszon városát is úgy tűnik, hogy elfoglalták.

Putyin nem mond le tervéről a franciák szerint

CNN’s Melissa Bell in Paris

Vlagyimir Putyin orosz elnöktovábbra is “elszánt” – mondta egy Elysée-forrás, aki Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Putyin szombat délutáni telefonbeszélgetése után nyilatkozott. A forrás szerint a három vezető legutóbbi, csütörtöki beszélgetése óta Putyin továbbra is “eltökéltnek tűnik ukrajnai céljai elérésében”, de az a tény, hogy továbbra is beszél a francia és a német vezetővel, arra utal, hogy “nem zárja ki teljesen a diplomáciai megoldás lehetőségét”. Korábban szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte Macront, hogy gyakoroljon nyomást Putyinra tűzszünet érdekében, és vesse fel a melitopoli polgármester őrizetbe vételének kérdését. A forrás szerint Macron és Scholz ezt meg is tette.
“Azonnali tűzszünetért könyörögtünk” – mondta a forrás – “és a tárgyalások megkezdéséért három pontról: a biztonsággal kapcsolatos kérdésekről, az ukrán szuverenitással kapcsolatos kérdésekről, és harmadrészt azokról a kérdésekről, amelyeket Ukrajna és Oroszország egyaránt felvetett a közelmúltban”. A forrás szerint további szankciókat tervez mind a G7-ek, mind az Európai Unió. A friss európai szankciókról jövő héten tárgyalnak Brüsszelben. Az orosz energiaexportot érintő európai szankciók lehetőségéről kérdezve a forrás megismételte azt, amit Macron a pénteki versailles-i vezetői csúcstalálkozón mondott, hogy semmi sem “tabu”, és egyetlen lehetőség sem került le az asztalról.UN says there have been more than 1,500 civilian casualties — including 42 children killed — in Ukraine so far

Oroszország figyelmeztette az USÁ-t, ne küldjön fegyvert Ukrajnának

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes figyelmeztette az Egyesült Államokat az Ukrajnának történő fegyverszállítás lehetséges következményeire, mondván, hogy a külföldi fegyvereket szállító konvojok “legitim célpontok” lennének. Rjabkov ezeket a megjegyzéseket szombaton tette az állami Channel One csatornán az orosz állami tulajdonú RIA Novosztyi hírügynökség szerint. “Figyelmeztettük az Egyesült Államokat, hogy az Ukrajna több országból származó fegyverekkel való, általuk megrendezett szállításaa nemcsak veszélyes lépés, hanem ezek olyan akciók, amelyek a megfelelő konvojokat legitim célpontokká teszik” – tette hozzá.

How the US is trying to help Ukraine without triggering a wider war with Russia

Egész Ukrajna frontvonal – mondta Zelenszkij

CNN,  Yulia Kesaieva and Ivana Kottasová  Lvivben és Eleanor Pickston Londonban

Ukrainian President Volodymyr Zelensky holds a press conference in Kyiv, Ukraine on March 12.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben március 12-én. (Emin Sansar/Anadolu Agency/Getty Images)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint országa egységesebb, mint valaha, amikor szembe kell néznie az orosz invázióval. “Ez a háború, ez a nehéz háború valóban egyesítette nemzetünket. Azt kérdezik tőlem, hogy milyen a helyzet a frontvonalon… mindenhol frontvonal van” – mondta Zelenszkij egy szombati tájékoztatón. “Néhány kisváros egyszerűen már nem létezik. És ez egy tragédia. Egyszerűen eltűntek. És az emberek is eltűntek. Örökre eltűntek. Tehát mindannyian a frontvonalban vagyunk. Azok az emberek, akik ott meghaltak, közöttünk haltak meg” – mondta.

Zelenszkij elmondta, hogy Ukrajna szombattól körülbelül 1300 katonát veszített. Hozzátette, hogy az Oroszország ukrajnai inváziójának befejezéséről szóló tárgyalásokat “tűzszünettel kell kezdeni”.

“Diplomatáink dolgoznak az ukrán és az orosz delegáció esetleges találkozójának napirendjének részletein” – mondta. “Szeretném, ha ez megtörténne. Hogy valóban, nem csak szavakon, elkezdhessük a rendezés, a béke és a háború befejezésének folyamatát”. “Így kezdődik a háború befejezése egy civilizált világban” – mondta. Zelenszkij elmondta, hogy az orosz és az ukrán tárgyalófelek “ultimátumok váltogatása” helyett inkább beszélgetni kezdtek, és “elégedett” az Orosz Föderáció részéről érkező jelzésekkel.

Az ukrán elnök reményét fejezte ki, hogy a diplomácia békét hozhat, és azt mondta, hogy az orosz fél részéről “jelzés érkezett” arról, hogy készek a tárgyalásokra, bár nem részletezte, hogy mi ez a jelzés. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a nyugati partnereknek jobban be kell kapcsolódniuk a tárgyalásokba, és akár saját biztonsági garanciákat is kell nyújtaniuk Ukrajnának, mivel Ukrajna “egy ilyen véres háború után soha nem lesz képes megbízni Oroszországban”. Bíráltaa a NATO-országokat, amiért vonakodnak repüléstilalmi övezetet bevezetni Ukrajna felett, mondván, hogy a tagoknak “nincs bátorságuk összefogni Ukrajna érdekében”, és hogy “nincs elfogadott álláspont” arról, hogy Ukrajna csatlakozhat-e a szövetséghez. Zelenszkij elmondta, hogy országa hálás azért a kétoldalú támogatásért, amelyet Ukrajna egyes NATO-országoktól kapott, de hozzátette, hogy országa “most szenved”.

No diplomatic off-ramp in sight for Russia's war in Ukraine

Oroszország népszavazást rendezne a megszállt területen

Paul Murphy, Tim Lister és Julia Kesa, a CNN munkatársai

Az orosz megszállás alatt álló déli Herszon régió egyik magas rangú ukrán tisztviselője azt mondta, hogy az oroszok nyomást gyakorolnak a regionális tanácsra, hogy járuljon hozzá a terület Ukrajnától való “függetlenségéről” szóló népszavazáshoz. Szerhij Khlan, a khersoni regionális tanács egyik képviselője elmondta, hogy “a megszállók népszavazást készítenek elő a Herszon Népköztársaság létrehozásáról”. Elmondta, hogy a helyi képviselőket felhívták, hogy megkérdezzék, készen állnak-e az “együttműködésre”. “Határozottan elutasítottam az együttműködést velük” – mondta Khlan. “A Khersoni Népköztársaság létrehozása egy reménytelen lyukká fogja változtatni régiónkat, élet és jövő nélkül”. Felszólította a képviselőket, hogy utasítsák el az együttműködést. Miután az oroszok által támogatott szakadárok 2014-ben átvették az ellenőrzést Luhanszk és Donyeck régiók egyes részei felett, mindkét területen népköztársaságot kiáltottak ki.  Az orosz fél részéről egyelőre nem érkezett hír a népszavazási tervekről.

A DeepL Translator fordítása