Sötétség délelőtt – alternatív valóság

Posted by
Arató András
>Jártam mindegy hol, beszélgethettem egy „hívővel”. Újabb élménnyel gazdagodtam a „ne hagyjuk, hogy a tények elhomályosítsák a tisztánlátásunkat” témakörben. Párbeszédes formában rögzítem a diskurzust, de nem jelölöm meg, melyik mondat melyik résztvevő szájából hangzott el. Az Olvasóra bízom a rejtvény megfejtését.
Tehát a szereplők: egy „hívő” szolgáltató és én.
– Remélem, április harmadikán győznek azok, akik most kormányoznak, mert különben nagyon rossz idők következnek.
Szerintem az ország hosszú időre elveszti a jövőjét, ha a Fidesz hatalomban marad.
– Úgy látom, mi sosem fogunk egyetérteni.
– Maga hozta szóba a témát, noha már többször leszögezte, nem politizál. De nem baj, itt most szavazategyenlőség van, ami a mi demokratikus választási rendszerünkben Önnek jelent kétharmados többséget.
– Miért, maga szerint jó lenne 800 forintos benzinár mellett tankolni?
– Ha az üzemanyagár maximálására gondol, hát az igazán remek, mert egyszerre testesíti meg az ostobaságot és az aljasságot. Aljasság, mert az összes terhet azokra a kisvállalkozókra hárítja, akik mellesleg vagy tönkre mennek, vagy átállnak a hatszáz forintos csirkefarhát forgalmazására, ami viszont tilos nekik. Bár lehet éppen az a cél, hogy a Fidesz-közeli MOL ölébe hulljanak a független töltőállomások. De ostobaság is, hiszen, ha még emlékszik, mi éppen egy olyan rendszerben nőttünk fel, amelyikben nem a piac, hanem a pártközpont határozta meg az árakat. Össze is omlott a „kommunizmus”, mert működésképtelen volt. A 800 forintos egységár kiszámításának algoritmusa viszont érdekes lehet…
– Na de a járványt, azt kitűnően kezelte az Orbán.
– Hogyne, már csak egy picit kellett volna ügyeskednie, és akkor akár az első helyet is megcsíphettük volna a mortalitásban.
– Maguknak mindegy, mit csinál a kormány, az csak rossz lehet.
(Kihagyom az olcsó poén lehetőségét, nem mondom, hogy van, amit elront a Fidesz, az még jó is lehet).
– Elég nehéz a negyvenkétezer halottat pozitív megvilágításba helyezni.
– Akármit is mond, nekem most jobb, mint a másikak idején. De 84-ben volt a legjobb, mert akkor félelem nélkül mehettem későn haza.
– Lehet, mindazonáltal nekem egy kicsit árnyaltabb a véleményem a Kádár-korszakról.
– És ebben az ukrán konfliktusban is nagyon bölcs az Orbán, mert nekünk az a jó, ha kimaradunk belőle. Érthető, ha az oroszok nem szeretik, amikor a NATO terjeszkedik
– Az a helyzet, hogy egy agresszív nagyhatalom hadsereggel támadott meg egy független országot, ami semmivel sem indokolható. A mi biztonságunkat nem mellesleg a NATO tagságnak köszönhetjük. Mit szólt volna, ha amikor hazánk polgárainak döntő többsége a NATO és az EU belépés mellett döntött, az orosz hadsereg (újra) megszállt volna minket, mert nem szereti, hogy belépünk?
– Akkor is ki kell maradnunk ebből.
– Van otthon földgömbjük?
– Van, miért kérdezi?
– Mert ha ráteszi a kisujját Magyarországra, mit lát? Ha nagyobb gömbje van, akkor talán Svájcot, Lengyelországot, Bosznia-Hercegovinát és – Ukrajnát. Nem elhatározás kérdése az érintettség.
– Mindegy, a családom szavaz harmadikán, bár a fiam azt mondja, ő otthon marad, mert nem szereti a Fideszt, a másikra meg nem tud szavazni. De megmondtam neki, nem maradsz otthon, és leszavazol a Fideszre, nincs vita.
– Ezt most értelmezhetem a NER egy pontos leírásának?