Putyinnak Belaruszra is szüksége lesz

Posted by
Schmidt András
>Oleg Zsdanov ukrán katonai szakértő nyilatkozatát adom közre, amit egy Lengyelországban működő csatornának adott:
1./ Ténylegesen az orosz hadsereg összes csoportosulását megállították, már semmilyen támadó hadműveletről a részükről beszélni nem lehet. Vannak egyes elszórt taktikai villongások, de a teljes fronton megakadt az orosz hadsereg.
2./ Az oroszok próbálnak valamilyen operatív időnyerésre játszani, többek között a látszat tárgyalásokkal, illetve azzal, hogy a humanitárius folyosókon keresztül kimenő lakosság egy részér túszul ejtik. Tegnapelőtt már a buszokon azokat civileket ejtettek túszul, akiket vittek volna ki Mariupolból, s hosszú tárgyalásokkal húzták az időt, hogy elengedjék őket. Azért tették meg, hogy időt nyerjenek újra összeszedni az orosz katonai egységeket a környéken. Szóval az oroszok harci potenciálja bevégződött.
3./ Ezért kell most Putyinnak nagyon komolyan nyomást gyakorolni Lukasenkora, hogy a belorusz hadsereg avatkozzon be ukrán oldalon az oroszok szövetségeseként, mivel más katonai tartalékai Putyinnak már nincsenek. Putyin a legfájóbb dologgal fogja Lukasenkót ijesztgetni, mégpedig a hatalom totális elvesztésével Belorusziában. Azzal is fogja ijesztgetni, hogy a Belorussziában levő orosz csapatok is letaszíthatják őt a trónról. Azaz, gyakorlatilag Oroszország annektálhatja Fehéroroszországot az ukrán kampány idejére.
4./ Persze az oroszok tisztában vannak azzal, hogy ha be is lépne Fehéroroszország a háborúba, akkor is a belorusz hadsereget elvinnii Kíjevig nincs értelme, mert az sokáig tartana és hosszú az út odáig. Egyedül a belorusz hadsereg legfeljebb Volini megyét (Luck a megyeszékhely) támadhatja meg. De az a belorusz hadsereg, amelyik sohasem harcolt a 2. világháború óta, találkozna azzal az ukrán hadsereggel, amelyik már 8 éve harcban állt Oroszországgal (a Donbassz régióban). Nagyon sajnálja a belorusz gyerekeket, de ugyanaz a sors várja majd őket, mint az orosz katonafiatalokat az ukrán front teljes hosszán – a szétverés és a halál.
5./ Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az orosz hadvezetés semmilyen következtetést eddig nem vont le semmiből. Csökönyösen ragaszkodnak a hadvezetési sablonjaikhoz. Minden szétverés után, újra összegyűjtik az erőiket és újra támadásba akarnak indulni. Az ukrán erők sikeresen húzták szét az orosz erőket a háború első napjaitól kezdve. Csak az utakat tudták elfoglalni az oroszok, mert az ukrán csernozjomba beragadtak volna. Így gyakorlatilag minden hadoszlopot oldaltámadásokkal szét lehetett verni. Az orosz logisztikára mentek rá az ukrán erők, az üzemanyagszállító autókra, amelyek nem jutottak el a hadoszlopokig, amelyek üzemanyaghiány miatt megálltak és beásták magukat.
6./ Ugyanezt látjuk Kíjev környékén is. Nem is próbálkoznak most az oroszok Kíjevbe behatolni, hanem megpróbálják gyűrűbe zárni, de ezt nem hagyják az ukrán erők. Ekkor az oroszok ott is beássák az embereket a harckocsikat és egy állóháborúra próbálnak berendezkedni.
7./ Délen, Donyeckből és a Krímből bejövő orosz erők voltak a főcsapás iránya Ukrajnában, e mellett északon Harkov és Szumi felől. Mind Harkovban, mind Szumiban megállították az orosz előrenyomulást, a nagyvárosokat gyakorlatilag sehol sem tudták az oroszok elfoglalni.
8./ Délen nagy volt az esély Odessza ostromára, mert a Moldávia és Odessza megye közé beékelődött Dnyesztermelléki Köztársaságban levő orosz csapatok arra vártak, hogy a Fekete-tengerről az orosz deszantok szálljanak partra és akkor Moldávia felől ezekkel az orosz erőkkel együtt körbezárják Odesszát, elfoglalják, Mariupolt, Nyikolajevet, gyakorlatilag elvágják a tengertől Ukrajnát, majd Krivoj Rogig felé menetelve eljussnak a Dnyepperig, így megkaparintva gyakorlatilag teljes Kelet Ukrajnát.
9./ Odesszából a parthoz közelítő tengeri deszantot még a tengeren szétlőtték az ukrán erők. Ma már nem reális, hogy az oroszok a tenger felől támadjanak. A denyesztermelléki orosz haderő pedig ezek után nem mert megindulni. A háború befejezésével az ukrán erőknek fel kell számolni a Dnyesztermelléki orosz erőket is. (Ettől függetlenül, az ukrán lapok szerint Odessza folyamatosan készül egy ellenséges támadásra a tenger felől és a szárazföldről).
10./ Krivoj Rog irányában indult orosz támadást megállították, ott is ássák be magukat az oroszok, miközben az ukrán erők a földekről, oldalról és partizánháború keretében lövik szét az utánpótlást szállító konvojokat.
11./ Mariupol egy kulcsváros. Putyin bombázza, mert már nincs más fegyver a kezében a város bevételére, ezért a dühét a bombákon keresztül közvetíti. A védők nem fogják feladni a várost. Úgy néz ki, hogy még a hétvégére az ukrán vezetésnek szüksége van a frontok megtartására, és a jövő héten elkezdődhet az ellentámadás minden fronton.
MÁS:
12./ Lelőtt bombázó orosz pilótája elmondta a sajtótájékoztatón, hogy mikor megkapták a bombázandó koordinátáka felszállás előtt, nem tudták mi a célpont pontosan. Mikor odaértek, látták, hogy nem katonai célpontokról van szó, ennek ellenére a harci feladatot végrehajtották, majd lelőtték őket az ukrán légvédelem eszközei, őt pedig fogságba ejtették. Az újságírók megkérdezték őt, hogy szerinte Oroszország megnyeri a háborút? Mire az volt a pilóta válasza, hogy Oroszország már elvesztette a háborút.
13./ Az Air Astana kazakh, Buta Airways azeri beszüntette oroszországi járatait a külföldi biztosítok szerződéseinek felmondása miatt. Keresik a kormányzatokban a lehetőséget, hogy vállalhatnák át a biztosítási kockátokat. Az orosz légitársaságok a lízingbeadó cégektől értesítést kaptak, hogy március 8-től a lízingbeadás megszűnt, kérik a gépeket vissza, ahogy anno a MALÉV-től is. Ezért az Aeroflot, az S7 és a Pobeda légitársaságok nem repülnek külföldre, mert lefoglalnák a gépeiket.
Az alkatrész ellátás leállítása egy-két hónap múlva repülésbiztonsági kockázatot fog jelenteni az oroszoknak, bármilyen géptípust is használnak, mert még az orosz Szuhoj nevezetű utasszállító gép is 90%-ban nyugati beszállítók alkatrészeiből lett összerakva. Ezenkívül, elvileg azon külföldi légitársaságoknak is gondot fog majd okozni az orosz forgalom (pl. dubail, ázsiai), akik fenntartják a repülési forgalmat Moszkvával, mert ez érkező gépeknek, hiba esetén, nem tudnak majd alkatrészt adni.
14./ Oroszországban véglegesen blokkolták a Facebookot és az Instagramot.
15./ Az ukránok megölték Harkov mellett a 29. számú orosz Hadsereg főparancsnokát Andrej Kolesznikov vezérőrnagyot. Ez már a cca. 10 nagyon magasrangú katonai vezető, akit lelőttek az ukrán mesterlövészek.
16./ Az orosz propaganda azt állítja, hogy két repülő Ukrajna területéről berepült Belorusziába és bombát dobott le. Erről videó is készült. Az ukránok megkérdeztek a megjelölt belorusz falvak lakóit, hogy valóban voltak-e robbanások, mire azok azt nyilatkozták, hogy semmi sem volt. Valószínűleg szokásos orosz propaganda, előkészíteni azt, hogy miért kell a fehéroroszoknak hivatalosan is beavatkozni Ukrajnában.
17./ Zelenszkij először merte bejelenteni, hogy látja az utat a háború megnyerésére. Nem tudja hány nap alatt fog megtörténni, de megtörténik.
18./ orosz propaganda szöveg:
Ukrajna felrobbantotta saját atomkutatólaborját a kutatókkal együtt, hogy ne derüljön ki, hogy atombomba építésén dolgoztak.

Címkép: Az orosz konvoj roncsai