Mi a teendő légiriadó esetén?

Posted by

A Kárpátalja ma hírportál írása https://karpatalja.ma/

Mondik Márta

A katonai adminisztráció arra kér mindenkit, hogy légiriadó esetén ne essenenek pánikba. Felhívják a figyelmet, hogy ne az internetes hírportálokon keressék a megoldást, hanem a rendelkezéseknek megfelelően járjanak el és kövessék az utasításokat.

Légiriadó esetén:

  • áramtalanítsa a házat/lakást,
  • zárja el a gázt,
  • vegyen magához vizet, élelmet, gyógyszereket, illetve az iratait,
  • menjen a legközelebbi óvóhelyre. Lehetőség szerint segítsen másokat is annak elérésében.

Amennyiben nincs óvóhely a közelében, ne menjen ki az utcára. Pince, mélyebben fekvő helyiségek, fürdőszoba, ajtókeret javallott még.

A Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal tájékoztatása szerint légiriadó esetén az FM rádió 101,6, 101,9 vagy 107,2 MHz-én követhetik a regionális katonai igazgatás utasításait. Töltsék le a Légiriadó (Повтіряна тривога) elnevezésű ingyenes alkalmazást a telefonjukra, s válasszák ki lakóhelyüket. Az alkalmazást a Google Play Marketen vagy az App Store-on keresztül lehet letölteni okostelefonra, majd regisztráció nélkül használható. Légi, vegyi, mesterséges vagy más típusú támadásról is értesít.

Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere Facebook-oldalán közölte, hogy ilyen riasztások érkezhetnek hetente egyszer, de akár egy nap alatt többször is. Az Ukrán Fegyveres Erők légvédelme folyamatosan dolgozik. Vészhelyzet esetén nagyon fontos, hogy ne essünk pánikba és próbáljuk megőrizni nyugalmunkat!

Légiriadó volt Kárpátalján

Pallagi Marianna 
Beregszász (Fotó: Kárpátalja.ma)

Március 12-én légiriadót hirdettek Kárpátalján. A megye számos településén jeleztek az applikációk, megszólaltak a szirénák. Két órán át – 4.40-től 6.30-ig – tartott a riadó. Nem történt támadás a megyében. A Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal tájékoztatása szerint légiriadó esetén az FM rádió 101,6, 101,9 vagy 107,2 MHz-én követheti a regionális katonai igazgatás utasításait.