Jelentések Ukrajnából

Posted by

 

A háború kutyái

Sara Sidner és Anna-Maja Rappard, a CNN munkatársai.

Egy dehidratált németjuhász áll Jakub Kotowicz műtőasztalán, az egyik emlőmirigyéből kiálló daganattal. Az ADA Alapítvány – egy állatmenhely, ahol nem pusztítják el az állatokat a lengyelországi Przemyslben, mindössze 30 percre az ukrán határtól – munkatársai Hold-nak nevezték el, és ő is egyike annak a sok állatnak, amelyeket az ukrajnai orosz invázió miatt elűztek. “El kell távolítanunk ezt a daganatot, ezért meg kell műteni” – mondja Dr. Kotowicz, miközben Holdfejét simogatja. “Utálom látni, hogy így szenvednek.” Az elmúlt napokban az ADA Alapítvány munkatársai az életüket kockáztatva autóztak be Ukrajnába, hogy segítsenek kiüríteni a menhelyeket, ahol az állatokat az a veszély fenyegeti, hogy elhagyják őket, majd éhen halnak a háború miatt.

Dogs of war: the conflict in Ukraine is displacing pets as well as people | CNN

Megsemmisült egy repülőtér és egy híres szálloda

Tim Lister, Olga Voitovych CNN Kiev

A column of smoke rises from burning fuel tanks at an air base in Vasylkiv, Ukraine on March 12.

Füstoszlop emelkedik fel az égő üzemanyagtartályokból az ukrajnai Vaszilkivben lévő légi bázison március 12-én. (Thomas Peter/Reuters)Orosz rakéta- és légicsapások okoztak károkat az ukrán főváros északi és déli részén szombaton kora hajnalban – közölték helyi tisztségviselők. A Kijevtől mintegy 100 kilométerre északra fekvő Csernyihivben az éjszaka folyamán találat érte a Hotel Ukrajnát — a város egyik nevezetességét.”Nincs többé szálloda” – mondta szombaton Vjacseszlav Csaus, a csernihivi területi közigazgatás vezetője. Az ellenség továbbra is légi és rakétacsapásokat mér Csernihiv városára. Civilek halnak meg, sokan megsebesülnek. Az ellenség lövi a polgári infrastruktúrát, ahol nincs katonaság – mondta.
Csernyihivot már több mint egy hete körülzárták az orosz erők, és a városból készült videókon a rakéták és légicsapások által okozott kiterjedt károk láthatóak.

Csaus hozzátette, hogy a városban “nincs áram, szinte nincs víz, gáz és fűtés”, és bár az áramszolgáltatás helyreállítására tett erőfeszítések pénteken sikerrel jártak, “az ellenség ismét csapást mért az elektromos hálózatra”. A közösségi médiában a Kijevtől délre fekvő Vaszilkivből készült videón egy szombat hajnali csapást követően kigyulladt üzemanyagraktár látható, és úgy tűnik, hogy az ottani katonai repülőtér is súlyosan megrongálódott.  Natalija Balasznovics, a város polgármestere a Facebookon közölte: “Ma reggel 7 óra körül az ellenséges erők lőtték Vaszilkiv városát. Nyolc rakéta csapódott be, lőtték a repülőteret. A rakétatámadások következtében a repülőtér teljesen megsemmisült, a kifutópálya megsemmisült”. Hozzátette, hogy egy “lőszerraktár is felrobbant. A lőszerek még mindig detonálnak, mert az egyik rakéta eltalálta a lőszerraktárt. Az üzemanyagokat és kenőanyagokat tartalmazó raktár is megsemmisült. Ennek következtében a repülőterünk kapacitása teljesen megszűnt”. Az orosz védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy egy nagy pontosságú, nagy hatótávolságú fegyver csapódott be a vaszilkivi katonai repülőtéren.Pregnant woman who survived the Mariupol maternity hospital bombing gives birth

A Mariupolból menekült asszony kislánynak adott életet

Gianluca Mezzofiore, a CNN munkatársa

Egy terhes nő, akinek a mariupoli szülészeti kórházból való kimenekítését a héten megörökítette az AP egy vírusként terjedő fotója, kislánynak adott életet – erősítette meg a családja a CNN-nek.  Mariana Vishegirskaya azon nők közé tartozott, akik a mariupoli szülészeti kórházban túlélték a bombázást. Csütörtökön egy másik kórházban hozta világra gyermekét – közölte nagynénje, Tatiana Liubcsenko. “A ma [péntek] reggeli beszélgetéseink szerint Marianna jól van, és Veronikának nevezték el a lányát” – mondta Liubcsenko.

Vishegirskaya lies in a hospital bed after giving birth to her daughter Veronika on Friday in Mariupol. (Evgeniy Maloletka/AP)

Visegirszkaja a kórházi ágyban fekszik, miután pénteken Mariupolban megszülte Veronika nevű lányát. (Evgeniy Maloletka/AP)Délelőtt 10 óra körül [pénteken] hívtak. Tegnap este fél 11-kor szült, és a baba egészségesen, 3 kg körüli súllyal jött világra, de nem volt áram” – mondta Ljubcsenko.  Vishegirszkaja nagynénje aggódik az ostromlott Mariupol városának romló körülményei miatt. “De azt az információt kaptuk, hogy az ott élők vize és élelme fogytán van, és nagyon aggódunk, mert a zöld folyosót nem nyitják meg, és az oroszok nem engedik, nem jön az élelmiszer. És most nagyon hideg van ott, így nem tudnak felmelegedni. Azt hiszem, Mariupolban a 2-es számú kórházban szült” – tette hozzá Ljubcsenko.   Remélem, megfelelő feltételeket biztosítanak ahhoz, hogy a baba egészséges maradjon” – tette hozzá.  A család egész nap próbálta visszahívni Visegirszkaját, de erőfeszítéseik nem jártak sikerrel.

Új menekülési folyosók nyílnak szombaton

Wayne Chang Hong Kongból, Yulia Sevchenko Atlantából és Josh Pennington Columbusból, Ohioból.

Legalább 13 evakuálási folyosót nyitnak meg szombaton a civilek számára különböző ukrajnai városokból, köztük az ostromlott keleti Mariupolból – közölte Iryna Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes. “Ma egy humanitárius szállítmányt és autóbuszokat szállító konvoj indul az emberek evakuálására (…) Zaporizzsja városából a Donyecki terület Mariupol városába a következő lakott településeken keresztül: Zaporizzsja, Melitopol, Vasziljevka, Berdjanszk, Mangus, Mariupol, a teljes útvonalon kötelező aknamentesítéssel” – közölte Verescsuk szombaton videoüzenetben. “Nagyon remélem, hogy a mai nap sikeres lesz, minden tervezett útvonal nyitva lesz, és Oroszország betartja a vállalt tűzszüneti kötelezettségeit” – tette hozzá Verescsuk.

Az ukrán állami televíziónak helyi idő szerint szombat reggel adott külön interjúban Vadim Denyiszenko belügyminisztériumi tanácsadó azt mondta, “reméli”, hogy ma megnyílnak azok a folyosók, “amelyeknek tegnap kellett volna megnyílniuk”, beleértve a Mariupol felé vezető folyosót is. Ez lenne a hatodik kísérlet arra, hogy Mariupolból útvonalat hozzanak létre, mivel a lakosok evakuálására tett korábbi erőfeszítések nagyrészt kudarcot vallottak.  Az ukrán hatóságok pénteken korlátozott sikerekről számoltak be az ukrán civilek evakuálásakor a többi legsúlyosabban érintett területről.

Segély-konvoj indult Mariupolba

Tim Lister és Olga Voitovics Kijevből

Újabb kísérletet tesznek szombaton arra, hogy humanitárius segélyt juttassanak be az ostromlott délkeleti Mariupol városába, és több ezer civilt hozzanak ki onnan. A várost több mint egy hete heves tűz alatt tartják az orosz erők, és a városi tanács pénteki közlése szerint közel 1600 ember vesztette életét. Szombaton a tanács bejelentette, hogy “megnyílt a zöld folyosó. Zaporizzsjából humanitárius konvoj indult Mariupolba. Több mint 90 tonna élelmiszert és gyógyszert visznek a 11 napja ostrom alatt álló városba”. A tanács közölte, hogy a második egymást követő napon az ortodox egyház papjai is csatlakoztak a konvojhoz. A mariupoli “zöld folyosó” egyike annak a többnek, amelyet az ukrán kormány hirdetett meg annak érdekében, hogy humanitárius segélyt juttasson a harcok által leginkább sújtott területekre, és segítsen több ezer embernek elhagyni az áram és víz nélküli, súlyos bombázások alatt álló területeket. Ostrom alatt álló város: A Mariupolból és Volnovakhából induló utakat az elmúlt héten többször is elzárták vagy megközelíthetetlenné tették. Pénteken Olekszij Reznyikov védelmi miniszter nagyon nehéznek nevezte a helyzetet Mariupolban. Az oroszokat azzal vádolta, hogy még a hivatalos tárgyalások alatt is bombázzák a várost. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) pénteken “rendkívül súlyos” humanitárius helyzetre figyelmeztetett a városban, ahol csapataik jelentése szerint “sok családnak nincs elegendő vize, élelme és gyógyszere”.

No diplomatic off-ramp in sight for Russia's war in Ukraine

Tüntetés Melitopolban a polgármester elfogása miatt

Tim Lister és Olga Voitovics Kijevből

>Több százan tüntettek a városháza előtt a dél-ukrajnai Melitopolban, miután pénteken az orosz erők letartóztatták Ivan Fedorov polgármestert. “Szabadságot a polgármesternek” és “Fedorovnak” – skandálta a tömeg az ukrán állami televízió Facebook-oldalán közzétett rövid videó szerint. Jelentése szerint több mint kétezer ember gyűlt össze a polgármesteri hivatal épületénél a tisztviselő szabadon bocsátását követelve.

Az orosz erők a február végén kezdődött inváziót követően napokon belül elfoglalták Melitopolt, de a városban azóta szórványosan tüntetések zajlanak. Mindez azután történt, hogy pénteken videón látták, amint Fedorovot fegyveresek vezetik el a város egyik kormányépületéből. Nem sokkal később az oroszok által támogatott luhanszki regionális ügyészség azt állította, hogy a polgármester terrorista bűncselekményt követett el, és vizsgálat folyik ellene. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken egy Facebook-videóban “demokrácia elleni bűncselekménynek” nevezte Fedorov letartóztatását.

Oroszország leggazdagabb embere Putyinnak:  Ne vigyél vissza minket 1917-be

From CNN’s Mark Thompson in London

Russian billionaire Vladimir Potanin.
Vlagyimir Potanyin orosz milliárdos. (Chris J. Ratcliffe/Bloomberg/Getty Images)Oroszország leggazdagabb üzletembere óva intette a Kremlt az ukrajnai invázió miatt elmenekült vállalatok vagyonának elkobzásától, mondván, egy ilyen lépés több mint 100 évvel vetné vissza az országot.

Vlagyimir Potanyin, a fémipari óriás Norilsk Nickel (NILSY) elnöke és legnagyobb részvényese szerint Oroszország azt kockáztatja, hogy visszatér az 1917-es forradalom viharos napjaihoz, ha becsapja az ajtót a nyugati vállalatok és befektetők előtt. Arra sürgette az orosz kormányt, hogy a vagyonelkobzással kapcsolatban rendkívül óvatosan járjon el.

Először is, ez száz évvel visszavinne bennünket 1917-be, és egy ilyen lépés következményeit – a befektetők globális bizalmatlanságát Oroszországgal szemben – évtizedekig tapasztalnánk” – fogalmazott a Norilsk Nickel Telegram-fiókján csütörtökön közzétett üzenetében.

“Másodszor, sok vállalat döntése, hogy felfüggeszti a működését Oroszországban, azt mondanám, hogy némileg érzelmi jellegű, és talán a külföldi közvélemény által rájuk gyakorolt példátlan nyomás eredményeként született. Tehát nagy valószínűséggel vissza fognak térni. És én személy szerint megtartanék nekik egy ilyen lehetőséget” – tette hozzá.

Potanin Oroszország leggazdagabb milliárdosa, és a Bloomberg szerint még mindig mintegy 22,5 milliárd dollárt ér, annak ellenére, hogy idén vagyonának mintegy negyedét elvesztette, amikor a Norilsk Nickel részvényei összeomlottak. A vállalat részvényei több mint 90%-ot veszítettek a londoni kereskedésben, mielőtt ebben a hónapban felfüggesztették őket, annak ellenére, hogy a vállalat nyersanyagárai szárnyalnak.

A fordítások: DeepL Translate