A Nyugat kontra Oroszország: narratívák rabjai

Posted by

Dabube Institute

Miért nehéz az amerikaiaknak megérteni azt, hogy más nézőpontok is léteznek a világról az övéken kívül? Rod Dreher ezt járja körbe az American Conservative hasábjain. Az amerikai keresztény-konzervatív sztárszerző ismét Budapesten tartózkodik, és arról számolt be, hogy egy amerikai újságíróval találkozott, aki arra volt kíváncsi, miért olyan népszerű Orbán Viktor az amerikai konzervatívok egy részének köreiben. Dreher elmondta neki, hogy magyarországi tartózkodásai értékes tapasztalatokkal, új perspektívákkal gazdagították őt. Az ukrajnai háború kitörése előtt is látta már, hogy milyen szűk, moralista és mindent felemésztő az amerikai elit liberális demokrácia-narratívája. A legtöbb amerikainak – jobboldaliaknak és baloldaliaknak egyaránt – lehetetlen megértenie, hogy milyen szűkös keretek között gondolkodnak a világról. Így fordul elő, hogy még az amerikai konzervatívok között is vannak olyanok, akik “fasisztának” nevezik Orbánt: rabjaik ők a saját narratívájuknak.

Rod Dreher az újságírónak is leszögezte, hogy ő erősen ellenzi az ukrajnai háborút, azt reméli, Putyin veszít; ugyanakkor megveti azt, hogy Amerika mennyire feloldozta magát a saját hibái alól e háború ügyében. Egy amerikai külpolitikai szakértő elmondta Drehernek, hogy a mostani közhangulatban lehetetlen megértetni az orosz nézőpontot Amerikában. Minden ilyen próbálkozásra úgy reagálnak, hogy az illető biztos Putyin bábja. És ezt mondják sokan Amerikában Orbán Magyarországáról is. “Mi, amerikaiak és nyugat-európaiak annyira el vagyunk telve önmagunk igazságérzetétől, hogy semmilyen szinten nem fogadunk el más világnézetet” – fogalmaz Dreher. A szerző szerint minden téma átpolitizálása és átmoralizálása lehetetlenné teszi a valódi megértést.

Az Egyesült Államok jelenleg nem áll háborúban Oroszországgal, de így sincs semmi lehetőség eltérni a terjedő, hisztérikus oroszellenes narratívától. Ez megy a bal- és a jobboldalon is. Dreher szerint ez már nem a világ megértéséről, hanem egy világra kényszerített narratíváról szól. Rod Dreher végül arról ír: Oroszország háborúja Ukrajna ellen gonosz cselekedet, de nem támogathatja az orosz emberek elszegényítését Putyin megbüntetése céljából. “Putyin háborús őrülete egy nemzedéknyi nyugatit fog oroszgyűlölővé tenné. Aránytalan válaszunk pedig egy nemzedéknyi oroszt fog velünk ellenségessé tenni” – írja Dreher, aki szerint “jobb, ha megtanuljuk, hogyan kell a valódi világban, mintsem Davos, a Harvard, Washington, Brüsszel és a Szilícium-völgy álomvilágában élni”.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: RG

Címkép: Amerikai konzervatívok