Légi felvételek a háborúról

Posted by

CNN,  Paul P. Murphy és a MAXAR képei az űrből

Fuel storage tanks are seen on fire at the Russian-controlled Antonov Airbase in Hostomel,Ukraine.
Üzemanyagtároló tartályok égnek az orosz ellenőrzés alatt álló Antonov légibázison Hosztomelben, Ukrajnában. (Maxar Technologies)

Az ukrán főváros, Kijev északnyugati külvárosa és az északi Csernihiv városának egyes részei jelentős károkat szenvedtek – derül ki a Maxar Technologies új műholdfelvételeiből. A csütörtökön készült műholdfelvételeken az orosz ellenőrzés alatt álló Antonov légitámaszponton, a Kijev északnyugati külvárosában, Hosztomelben lévő üzemanyagtároló tartályok kigyulladtak. A légibázis déli végén található tartályokból vastag fekete füstfelhő emelkedik fel.

A series of apartment buildings demolished are seen in Borodyanka, Ukraine, a town just northwest of Kyiv.
Lerombolt lakóházak sora látható az ukrajnai Borodjanka városában, Kijevtől északnyugatra. (Maxar Technologies)

A képeken is látható egy sor lebontott lakóépület a Kijevtől északnyugatra fekvő Borodjanka városában. A CNN korábban már beszámolt arról, hogy ezeket a lakóházakat orosz katonai csapások rongálták meg.

A burned out warehouse in Stoyanka, Ukraine.
Kiégett raktárépület az ukrajnai Sztojankában. (Maxar Technologies)

Egy műholdfelvételen látható egy raktárépület Kijev városhatárán kívül, Sztojankában, amelyet teljesen kiégett a tűz.

The Epicenter K supermarket destroyed by fire n Chernihiv, Ukraine.
Az Epicenter K szupermarket elpusztult a tűzvészben Csernihivban. (Maxar Technologies)

A Kijevtől nagyjából 130 kilométerre északkeletre fekvő Csernyihivben az Epicenter K szupermarket is megsemmisült a tűzben – derül ki a képekből. Az épület elszenesedett maradványai láthatók – de tető már nincs.

A fire burning in an industrial district in Chernihiv, Ukraine.
Tűz ég egy ipari negyedben az ukrajnai Csernyihivben. (Maxar Technologies)

Tűzvész is látható Csernihiv egyik ipari negyedében, amely a város déli részén található.

Russian military vehicles are seen sitting on roadways in residential areas in the town of Ozera, Ukraine, 17 miles northwest of Kyiv.
Orosz katonai járművek az út mentén az ukrajnai Ozera városában, Kijevtől 17 mérföldre északnyugatra. (Maxar Technologies)

A csütörtökön készült új műholdfelvételek azt mutatják, hogy a Kijevtől északnyugatra lévő, több mint 64 kilométerre (40 mérföldre) húzódó orosz katonai konvoj “nagyrészt szétoszlott és átcsoportosult” – írja a Maxar Technologies. A műholdképek azt mutatják, hogy a konvoj egyes elemei “átrendeződtek” az ukrajnai Lubjanka közelében lévő erdőkbe és fákkal szegélyezett területekre – közölte a Maxar. A műholdképek kijevi idő szerint csütörtökön 11:37-kor (ET 4:37) készültek.

According to Maxar, the satellite images show that some elements of the convoy have "repositioned" into forests and treelined areas near Lubyanka, Ukraine.
A Maxar szerint a műholdfelvételek azt mutatják, hogy a konvoj egyes elemei “átpozícionálódtak” az ukrajnai Lubjanka közelében lévő erdőkbe és fákkal szegélyezett területekre. (Maxar Technologies)

Az ukrajnai Hosztomelben található Antonov légibázistól északra, az orosz katonai járművek az úttesten, Ozera város lakott területein – Kijevtől 17 mérföldre északnyugatra – láthatóak.  Vontatott tüzérségi és egyéb járművek láthatóak, amint Lubjanka közelében – az Antonov légibázistól mintegy 3 mérföldre északnyugatra -ritkás fák között fedezékbe húzódnak.

In Berestyanka, 10 miles west of the airbase, a number of fuel trucks and what Maxar says appears to be multiple rocket launchers are seen positioned in a field near trees.
A légibázistól 10 mérföldre nyugatra fekvő Beresztyankában egy mezőn,a fák közelében több üzemanyagkocsit és Maxar szerint több rakétavető van elhelyezkedve. (Maxar Technologies)

Berestyankában – a légibázistól 10 mérföldre nyugatra – egy mezőn, fák közelében több üzemanyagszállító teherautót és a Maxar szerint több rakétavetőnek tűnő eszközt láttak. Ivankivtól délkeletre – a több mint 40 mérföldes konvoj végén – még mindig számos teherautó és katonai eszköz látható az úttesten.

Southeast of Ivankiv, the end of what was the 40+ mile convoy, a number of trucks and equipment are still seen on the roadway.
Ivankivtól délkeletre, a több mint 40 mérföldes konvoj végén még mindig számos teherautó és felszerelés látható az úttesten. (Maxar Technologies)

Címkép: Maxar központ