Csapdának nevezte Moszkva ajánlatát az ukrán elnök 

Posted by
 Hajagos Andrea
Euronews és AP/AFP

>Az oroszok minden délelőttre humanitárius folyosók megnyitását ajánlották több városban is, de az ukrán elnök szerint az orosz fél eddig se tartotta be a tűzszünetet. Közben már kétmillióan menekültek el Ukrajnából, ahol humanitárius katasztrófa fenyeget. Az ukrán fővárost csütörtökig már a lakosság fele elhagyta a Kijev körül dúló harcok miatt. Moszkva azt ígéri, minden délelőtt humanitárius folyosókat nyit a menekülők számára, az ukrán elnök szerint azonban ez az ajánlat az oroszok csapdája. “Mariupol és Vonovaha továbbra is teljesen le van zárva. Bár mindent megtettünk, hogy a humanitárius folyosó működjön, az orosz csapatok nem tartották be a tűzszünetet. Ennek ellenére úgy döntöttem, hogy küldök egy konvojnyi teherautót Mariupolba. Élelemmel, vízzel, gyógyszerrel” – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Miközben Mariupolban humanitárius katasztrófa fenyeget, a város bombázása után sokkoló képek kerültek elő egy szülészeti klinika és gyerekkórház romjairól. Moszkva nem vállalta a támadásért a felelősséget, szerinte megrendezett akcióról van szó, Kijev és Washington azonban háborús bűnről beszél. “Az orosz légierő egyáltalán nem hajtott végre támadást földi célpontok ellen Mariupol térségében. A kijevi nacionalista rezsim képviselőinek nyilatkozatai és a kórházból származó fényképek nem hagynak kétséget. Az állítólagos légicsapás teljesen megrendezett provokáció, hogy fenntartsák az oroszellenes hírverést a nyugati közönség számára” – fogalmazott az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov.

“Határozottan támogatjuk az esetleges háborús bűnökről szóló jelentések kivizsgálását. Tény, hogy nagyon hiteles beszámolókat láttunk civilek elleni szándékos támadásokról, amelyek a Genfi Egyezmények értelmében háborús bűnnek minősülnének” – jelentette ki Ned Price, amerikai külügyi szóvivő. A háború kezdete óta eltelt két hét alatt már több mint kétmillióan menekültek el Ukrajnából. Többségük Lengyelországba ment, Magyarországra eddig körülbelül 200 ezren érkeztek, főleg nők és gyerekek.

Címkép:  Evgeniy Maloletka/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved