Az öltözékről

Posted by
Szűcs Gábor Róbert
<Elnézéseteket, ha picit hosszabb leszek. Nem kötelező végigolvasni, én sem utálok semmit se jobban, mint azt, ami kötelező. Magamfajta nyomorult liberális, az ilyen.
Az utóbbi mondatból kövekezik, hogy nem rajongok az öltöny /zakó-nyakkendért, már csak azért sem, mert negyvenegy évig ez volt a munkaruhám. Mikor a nagykövet közölte, hogy a fogadó ország nemzeti ünnepén mi dolgozunk ugyan, mert a Központ is dolgozik, de nem kell zakó-nyakkendő, akkor megtapsoltuk. De bizony van, hogy egy nap kétszer is át kell öltözni, esti proigram, délutáni fogadás, miegymás ez már rutin. Sose felejtem el, mikor egy kollegám lihegbve rohant le a nagykövetségi lépcsőn: “este black tie vacsora, most mondta a főnök, hogy én veszek részt, megyek szmokingot bérelni!”
Mikor Lázár György miniszterelnök (ilyen is volt) Belgrádba látogatott, csak délután érkezett, addig én, mint kezdő kicsi fiú, gondoltam, hazamehetek átöltözni, ezért reggel zakó és nyakkebdő nékül állítottam be a Kereskeskelmi Kirendeltségre (nyár volt és marha meleg), ahol a tanácsos végigmért, érdeklődve, hogy vajon hintáslegény vagyok-e a vurtsliban, és azonnal hazazavart, pedig hát még csak reggel volt, átöltözni. Egy másik alkalommal , ugyancsak ifjoncként a hazalátogatott kereskedelm i tanáncsos váratlanul felszólt a miniszterhelyettestől, ugyan menjek le már valami megbeszélésre, örülne, ha részt vennék. Akkor is baromi meleg volt, és még nem találták fel nálunk a légkondit. Mondtam, hogy megyek én, de nem vagyok úgy öltözve.
-Mi az, fiam, nincs magán gatya?
Nem, mondtam, zakó nincs nálam,.
-Én magát be se engedném így a Házba.
Végül kértem kölcsön egy zakót, olyan endékásan zsiráfszerű volt, de a tárgyaláson le lehetett venni.
Végül az első évben megtanultam, hogy MINDIG zakó-nadrág, vagy öltöny/nyakkendő kell , mert sose lehet tudni, másfelől pedig ez az egyenruha. A Külügyben például előírás volt, hogy a zakót a szobában le lehet vetni, de ha kilépünk a folyósra. fel kell venni. Mikor először bejött a Fidesz, rengeteg volt az új káder, ifjú és bohó, megjelentek farmerben. Bába Iván közig államtitkár nyomban hazazavarta őket felöltözni.. Ma azt látom, hogy kormánytisztviselők hivatalos rendezvényen is cowboynak öltöznek.
Mert van ez, és van az.
Dániában a miniszterelnökön kívül keveseken van öltöny/zakó/nyakkendő, Palle Simonsen 80-as évekbeli pénzügyminiszternek (Konzervatív Néppárt) például igen jól állt vörös hajához az enciánkék pulóver. Bár ott az a szokás, hogy a jobboldal elegánsabb, de azért a szocdemek is zakó/öltöny/nyakkendősők, ők a zakósok sereghajtói, mert tőlük balra a Szocialista Néppárt már nem hord nyakkendőt, még inkább balra, mondjuk az Egységes Lista ((baloldal) pedig hivatásos pulóveres. Ezt így szokták meg, évtizedek óta.
Attól is függ, hol dolgozik az ember. A dán külügyminisztériumban mindig minden férfin öltöny/nyakkendő volt, máshol, például Kereskedelmi Kamarában, vagy, teszem azt, a Munkaügyi Minisztérumban áltálában pulóveres ember ült velem szemben, a Fogyasztóvédelemnél nem tudom, mert ott hölgy volt az illető, kosztümben persze. Stockholmban egy szakmai szövetség vezetőjén papucs volt mikor az irodájában tárgyaltam vele.
Na, de.
Olyat még soh éltemben nem láttam, hogy egy tudományos intézet vezető mukatársa matróznak öltözve beül egy tévéstúdióban. Ez a minap volt az ATV-ben. Nem vicc, A nem túl elegáns zakó alatt keresztben kék-.fehér csíkos matrózpóló volt. Mint, teszem azt, Fülig Jimmyn. Gyakran látom, hogy kormányzati tisztségre pályázó politikusokon tornacipő (edzócipő?) van, mintha el akarnának futni a kérdések elől.
Nem, térek ki az összehasonlítás elől: talán ha kétszer hívtak tévéstúdiókba, egyszer zakós-nyakkendős voltam, egyszer pedig zakónak is belillő mélykék kardigán, (nem pulóver), egy reggeli műsorban. Egyszer se jutott eszembe tornacipő, matróz pedig utoljára négy-.öt évesen akartam lenni, akkor így is öltöztettek, néha.
Őszintén szólva, nekem a borotválatlan arc se tetszik, az ápolatlanság érzetét kelti, de hát ha divat, sírjanak a borotvagyárak.
Viszont , azt hiszem, az ember az öltözékével a másik embert/embereket tiszteli meg.
A matrózpóló meg azt üzente, hogy viselője megvet minket., Akkor is, ha nem ezt gondolta.