A moszkvai Lomonoszov Egyetem közössége elítélte Putyin háborúját

Posted by

Halász Géza
>Ezt kaptam  erről a címről:  Сообщество МГУ имени М.В. Ломоносова против войны (notion.site) Vagyis az M.V. Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem közössége  a háború ellen

Mi, Oroszország legrégebbi egyetemén, a M.V. Lomonoszov nevét viselő Moszkvai Állami Egyetemen tanuló diákok, végzős hallgatók, tanárok, alkalmazottak és egykor végzett hallgatók határozottan elítéljük a háborút, amelyet országunk Ukrajnában kirobbantott.
Oroszország és szüleink megtanítottak bennünket arra, amelynek igazi értéke abban rejlik, hogy képesek vagyunk kritikusan értékelni a körülöttünk zajló eseményeket, mérlegelni az érveket, meghallgatni egymást, és hűek lenni az igazsághoz – tudományos és humán értelemben egyaránt. Tudjuk, hogyan kell a dolgokat néven nevezni, nem állhatunk félre.
Az Orosz Föderáció nevében az a fellépés, amelyet vezetése “különleges katonai műveletnek” nevez, háború, és ebben a helyzetben nincs helye eufemizmusnak vagy kifogásnak. A háború erőszak, kegyetlenség, halál, szeretteink elvesztése, tehetetlenség és félelem, amelyet semmilyen cél sem igazolhat. A háború az elembertelenedés legkegyetlenebb cselekedete, amelyet – ahogyan az iskoláink és az egyetem falai között tanultunk – soha nem szabad megismételni. Az emberi élet, a humanizmus, a diplomácia és az ellentmondások békés feloldása azok az értékek, amelyeket az Egyetemen szívtunk magunkba, és amelyeket egy pillanat alatt eltapostak és eldobtak, amikor Oroszország alattomosan behatolt Ukrajna területére. Az Orosz Föderáció katonai erőinek Ukrajna elleni inváziója óta óránként ukránok millióinak életét fenyegeti veszély.

Kifejezzük támogatásunkat Ukrajna népe iránt, és határozottan elítéljük azt a háborút, amelyet Oroszország kirobbantott az ukránok ellen.
Oroszország legrégebbi egyetemének végzettjeiként tudjuk, hogy a véres háború hat napja alatt elszenvedett veszteségek – elsősorban emberi, de társadalmi, gazdasági, kulturális veszteségek is- pótolhatatlanok. Azt is tudjuk, hogy a háború humanitárius katasztrófa, de elképzelni sem tudjuk, milyen mély a seb, amelyet Oroszország népeként ejtünk most Ukrajna népén és magunkon.
Követeljük Oroszország vezetésétől, hogy haladéktalanul szüntessék be a tüzet, csapataink hagyják el Ukrajna szuverén államának területét, és fejezzék be ezt a szégyenteljes háborút.
Arra kérünk minden orosz állampolgárt, akinek fontos a jövője, hogy csatlakozzon a békemozgalomhoz.
A háború ellen vagyunk!
A felhívást (2022. március 5-én, 00:10 óráig) a Moszkvai Állami Egyetem több mint 7500 végzettje, munkatársa és hallgatója írta alá.
A névaláírások átmenetileg el vannak rejtve, de a felhívás szerzőnek a rendelkezésére állnak.

Címkép: A Lomonoszov egyetem