Tömegsír Mariupolban

Posted by

CNN, Jonny Hallam

Megrendítő fotókon látható, amint holttesteket engednek egy tömegsírba az ostromlott dél-ukrajnai Mariupol városában szerdán.  Az Associated Press által készített képeken látható, amint a holttesteket egy árokba helyezik a férfiak, akik közül néhányan overallba vagy kék védőruhába vannak öltözve. Egyes képeken a holttestek hullazsákokban vannak, mások azonban csak takarónak tűnő takarókba vannak csomagolva. A várost napok óta támadás alatt áll, az orosz erők bombázzák és elszigetelik. Az orosz invázió kezdete óta legalább 1300 civil halt meg Mariupolban – közölte szerdán a város polgármesterének egyik tanácsadója.

A lakosoktól elvették a vizet és az áramot, és kedden az ukrán külügyminiszter azzal vádolta meg Oroszországot, hogy háborús bűnöket követ el azzal, hogy 300 ezer civilt tart “túszként”. “Tényleg nem tudjuk kiszámítani, hogy hány halálos áldozatunk van – úgy értem, három-négyszer több. Még azt sem tudjuk megszámolni, hogy hány embert öltek meg az utcán a bombázások és a tüzérség” – mondta a CNN-nek Mariupol alpolgármestere, Szergej Orlov. “Nem tudjuk, hányan vannak, mert nem tudjuk összeszedni az összes holttestet, és nem tudjuk megszámolni”.

Some of the bodies are in body bags, but others are wrapped only in what appear to be blankets.
(Evgeniy Maloletka/AP)

Hogy megbirkózzanak a holttestek puszta számával, a város munkásai egy több mint 22 méter hosszú, mély árkot ástak egy temető területén, és ott helyezték nyugalomra az orosz erők ismételt támadásai során megölt katonák és civilek holttesteit. Evgeniy Maloletka, az AP fotóriportere, aki megörökítette a helyszínt, azt mondta, hogy a holttestek egy részét “szőnyegekbe vagy műanyag zsákokba csomagolva hozták”. “Kedden negyvenet hoztak, szerdán eddig további harmincat” – tette hozzá.

Holttesteket helyeznek egy tömegsírba az ukrajnai Mariupol külterületén, március 9-én. (Evgeniy Maloletka/AP)