A narratíva életünk magyarázata, a szenvedély és az értelem új minősége legyen nem pedig valamiféle programismertetés

Posted by

Béndek Péter
>Két biztonság-narratíva csap össze. Evidensen MZP is megtalálta végre a magyar választó Achilles-ínát, a biztonságot, és most a szemünk előtt két biztonságparadigma bontakozik ki, az etnicista, keleti-kollaboráns és az egyelőre erőtlen nyugatias. A tegnapi ellenzéki programbemutatónak a kínos pillanatain túl (súgógép, elakadás-visszatérés az emberformájú lemezeken, MZP hanglejtése és néhol magyartalan hangúlyozása, a vezényelt taps, ami azért annyira nem volt vezényelt, hogy az előadó is együtt mozgott volna a karmesterrel, ehelyett visszatérően zavar támadt a beszédfolyamban) nagy hiányossága volt, hogy a min.elnök-jelölt teljesen fölöslegesen belement egy alig követhetően gyors programzanza előadásába, miközben neki inkább mélyebben kellett volna szántania, nyugodtabban, inkább latolgatva beszélnie, kávzi államférfiként ebben a kívül-belül nehéz helyzetben.
Sokkal jobb volt az ezt megelőzően kijött videója és annak leirata. Az ellenzékben még mindig nagyon gyenge a politikai marketing, pedig van elég marketinges az országban, akik egy politikai kampányt is meg tudnának tervezni tartalmilag, látványilag, struktúrájában, HA kapnának megfelelő politikai narratívát és stratégiát.
Most, ha megkésve is, alakul valami az előbbiből a biztonsággal mint központi maggal, de még nagyon nincs kész, miközben a stratégia már biztosan megkésett, ha lenne is. Fél év alatt elkészült valamiféle program, aminek az előadása fölöslegesen megterheli a nézőt (kell ilyesmi, de a kevesebb bőven több lett volna) és kiszorította a helyéről a narratívát, az életünk magyarázatát, a szenvedély és az értelem új minőségét. (Megjegyzem, ez tipikus technokrata-baloldali hiba, ami feltehetően MZP tanácsadói körének a hatását tükrözi, de a felelősség érte az ellenzéki min.elnök-jelölté, aki megadta magát ennek a régóta kudarcos, de “nagy nevek” képviselte szemléletnek. Pedig az, hogy kiből válik közéletileg “nagy név” Magyarországon, az általános inkompetencia egyik vetülete, amiből MZP épp most akarna kitörni.)