Keleti állapotok

Posted by
Újhelyi Sándor

>Az illetékesnek ma az alábbi levelet küldtem, a Keleti Pályaudvaron kialakult állapotok miatt:
Tisztelt Miniszter Úr!
A Budapesti Keleti pályaudvaron dolgozom önkéntes tolmácsként, az Ukrajnából érkező menekültek ellátásában.
A pályaudvaron felmerült, több súlyos probléma megoldásában kérjük sürgős segítségét!
1. A felújítás miatt az egész pályaudvaron egy WC van, amit csak 200,- Ft megfizetésével tudnak igénybe venni a menekültek és az önkéntesek is. Minden kézmosásért fizetnünk kell 200,- forintot! A felállított TOY-TOY vécékben nincs kézmosási lehetőség, ami járvány időszakban kiemelt kockázat.
2. A menekültek részére nincs semmilyen mosdási lehetőség! A nők és a kisgyermekek esetében ez kifejezetten sok reklamációt eredményez! Szükség lenne egy zuhanyzós konténerre!
3. Nincs pelenkázó, szoptató helyiség!
4. Nincs semmilyen orvosi ellátás, az egész állomáson van egy darab elsősegély doboz, a forgalmi ügyeleten. (szükség volt eddig inzulinra, epilepszia gyógyszerre, magas vérnyomás elleni gyógyszerre, rendszeres a hányás, hasmenés, autista gyereknek nyugtató, stb.)
5. Este százak maradnak az állomáson, akiknek reggel megy a vonatuk tovább. A Katasztrófavédelem elvinné őket 80-100 km-re, de nem tudnak visszajönni a reggel 6-7 órás vonatokhoz, mert a visszaszállítás nincs megoldva. Jelenleg buszokban alszanak, ülve, de a legfőbb probléma a sok csecsemő, kisgyerek. Szükség lenne Budapesten 100-150 „egyéjszakás” szállodai szobára. (Csak a Keletiből, a Nyugati igényét nem ismerem!)
6. Több telefontársaság felajánlott ingyen sim kártyát, de senki nem hozza a ki a pályaudvarra! Képtelenség egyenként megszervezni, hogy eljussanak egy bevásárló központba, erre egyszerűen se tolmács, se kísérő!
7. A legfőbb probléma, hogy nagyon sok menekültnél csak ukrán valuta, a grivna van! A Nemzeti Bank nem váltja most, így a Pénzváltók nem fogadják el! Nem tudnak fizetni a WC-ért, így még kezet sem tudnak mosni! De a legfőbb probléma a továbbutazás esetén a MÁV által kért 3,- EURÓ/fő/vonat helyjegy pénz! Egy távolabbi desztináció esetén, egy 5 fős családnak ez akár 45 Euró is lehet! De csak grivnájuk van, amit a MÁV nem tud elfogadni! Ma is több tízezer forintot dobtunk össze önkéntesek, de ez egyszerűen tarthatatlan! A legegyszerűbb az lenne, ha a MÁV törölné ezt a pénzt, vagy az MNB az állomáson lévő Pénzváltó cégtől átvenné a grivnát, vagy a MÁV-tól!
8. Lengyelország felé, ahová az emberek kb. 40 %-a megy, ma március 8-án, már csak március 12.-ére volt jegy! Szükség lenne egy-két napon belül mentesítő vonatra, mert nem tudjuk hová tenni napokig az embereket!
A mi tapasztalatunk szerint a menekültek 98 százaléka tranzit! A jövő szempontjából nagyon fontos lenne, hogy arról a néhány óráról, esetleg napról, amit Magyarországon eltöltenek, kellemes emlékeik maradjanak!
Tisztelt Miniszter Úr!
Kérjük szépen sürgős közbenjárását a fenti problémák megoldásában!
Köszönettel
U. Sándor, önkéntes tolmács, a Migration Aid Alapítója (2015)

A Facebook-on található ez a bejegyzés