Jelentések az orosz-ukrán háborúról

Posted by

A New York Times  visszavonta az összes tudósítóját Oroszországból

Hannah Ritchie, a CNN munkatársa

A New York Times (NYT) kivonta összes tudósítóját Oroszországból, ezzel több mint egy évszázad óta először fordul elő, hogy a lapnak nem lesznek tudósítói a helyszínen.  “Nagyon szomorú nap a @nytimes moszkvai történetében. Kivonja az összes tudósítóját az országból. 1921 óta folyamatosan voltak ott tudósítóink, egy-két rövid megszakítással, vízumhikuk miatt. Nem Sztálin, nem a hidegháború, semmi sem űzött ki minket” – tweetelte Neil MacFarquhar, a NYT korábbi moszkvai irodavezetője. A lap kedden közleményben jelentette be hivatalos kivonulását Oroszországból, hivatkozva az új jogszabályokra, amelyek a moszkvai ukrajnai invázióról tudósító újságírókat kriminalizálni kívánják azzal, hogy betiltják a “háborúra” való bármilyen utalást. “Oroszország új jogszabálya arra törekszik, hogy kriminalizálja az Ukrajna elleni háborúról szóló független, pontos tudósításokat. A régióban dolgozó munkatársaink biztonsága érdekében egyelőre kivonjuk őket az országból” – mondta a New York Times szóvivője, Danielle Rhoades Ha.

News outlets make difficult and varying decisions to navigate Russia's new media law

Ukrajna légvédelme “jelentős sikereket ért el

From CNN’s Josh Campbell and Hannah Ritchie

A Ukrainian serviceman walks past the vertical tail fin of a Russian Su-34 bomber lying in a damaged building in Kharkiv, Ukraine, on March 8.

Egy ukrán katona elmegy egy orosz Szu-34-es bombázó függőleges faroklebenye mellett, amely egy megrongálódott épületben fekszik az ukrajnai Harkivban március 8-án. (Andrew Marienko/AP)

Ukrajna légvédelme “jelentős sikereket ért el Oroszország modern harci repülőgépeivel szemben” – tweetelte szerdán a brit védelmi minisztérium. Az orosz invázióról szóló legutóbbi hírszerzési jelentésben a minisztérium szerint Ukrajna “valószínűleg” megakadályozta, hogy Oroszország “bármilyen mértékű légi fölény ” szerezzen. “A harcok Kijevtől északnyugatra továbbra is folynak, az orosz erőknek nem sikerült jelentős áttörést elérni” – tette hozzá a közlemény.  Egy szerdán közzétett külön frissítésben a minisztérium arra figyelmeztetett, hogy az ukrán Harkiv, Csernyihiv, Szumi és Mariupol városokat továbbra is “bekerítették az orosz erők, és továbbra is súlyos orosz ágyúzást szenvednek el”

Kijevben reggel 7 óra van. A következőket kell tudni

 

Íme a legfrissebb fejlemények:

Szumij evakuálása: Az ukrán hatóságok közlése szerint feszült és röpke evakuálásra került sor az északkelet-ukrajnai Szumij városából, miután egy orosz légicsapás 21 ember halálát okozta. Egy ukrán tisztviselő szerint mintegy 5000 ember menekült el kedden a városból. Az indiai hatóságok szerint mintegy 700 indiai diák is kijutott.
Orosz olajexporttilalom: Joe Biden amerikai elnök bejelentette az orosz olaj-, földgáz- és szénimport tilalmát az Egyesült Államokba – ez a lépés, figyelmeztetett, a gázárak megugrását eredményezheti. Az Egyesült Királyság közölte, hogy 2022 végéig fokozatosan megszünteti “az orosz kőolaj és kőolajtermékek importját”, az EU pedig közölte, hogy idén kétharmaddal csökkenti az orosz gázimportot, és 2030 előtt fokozatosan megszünteti a függőséget.
Lengyelország repülőgépei: Az Egyesült Államok két Patriot rakétaüteget küld Lengyelországba “védelmi célú telepítésként”, hogy elhárítsa az USA és a NATO-szövetségesek esetleges fenyegetését – közölte az amerikai európai parancsnokság szóvivője. Korábban kedden a Pentagon elutasította Lengyelország javaslatát, hogy MiG-29-es vadászrepülőgépeit az USA-nak adja át Ukrajnába történő szállítás céljából, és azt “nem megvalósíthatónak” nevezte.
Zelensky Churchillt idézi: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a brit alsóházban felszólította a törvényhozókat a Moszkva elleni szankciók szigorítására. Winston Churchill egykori brit miniszterelnök híres háborús beszédét idézve Zelenszkij azt mondta: “A végsőkig harcolni fogunk a tengeren, a levegőben. Továbbra is harcolni fogunk a földünkért, bármi áron”.
Ukrajna óvatos a tűzszünettel kapcsolatban: Az Ukrán Fegyveres Erők szerint “nehéz bízni a megszállóban”, miután Oroszország moszkvai idő szerint szerda délelőtt 10 órától (ukrán idő szerint 9 óra/2 óra ET) új tűzszünetet hirdetett. Oroszország közölte, hogy kész evakuálási folyosókat biztosítani Kijevből, Csernyihivből, Szumjból, Harkivból és Mariupolból, valamint más, az ukrán féllel egyeztetett városokból.
Civileket tartanak “túszul”: Az ukrán külügyminiszter szerint az orosz csapatok 300 000 civilt tartanak “túszként” az ostromlott déli Mariupol városában, ahol szerinte egy gyermek kiszáradás miatt halt meg. Az ukrán hatóságok közölték, hogy egy régóta várt humanitárius segélykonvoj a városba érkezett, és úgy tűnik, hogy tűz alá került.
Az amerikai márkák kivonulnak Oroszországból: A McDonald’s és a Starbucks lett a legújabb nyugati vállalat, amely bezárja oroszországi tevékenységét, a Coca-Cola és a PepsiCo után, amely szintén kivonja egyes termékeit az országból.  

Folytatódik az evakuálás Szumijból

 

From CNN’s Hannah Ritchie and Teele Rebane

Residents evacuate from Sumy, Ukraine, on March 8.

Lakosok evakuálnak az ukrajnai Szumijból március 8-án. (Az ukrán elnökség képe/Anadolu Agency/Getty Images)Az északkelet-ukrajnai Szumi városából szerdán is üzemben marad egy evakuálási folyosó – közölte Dmytro Zsivicszkij regionális kormányzó a közösségi médiában közzétett bejegyzésében. “Barátaim! A tárgyalócsoport egész éjjel dolgozott, és ma meghosszabbították a humanitárius folyosó működését Szumi és Poltava között” – írta szerda kora reggel Zsivicszkij, hozzátéve, hogy a folyosó helyi idő szerint reggel 9 órától este 9 óráig lesz nyitva. Az emberek saját járműveikkel utazhatnak majd – mondta. Emellett a keddi evakuálás során használt 22 autóbuszt visszaszállítják a városba Poltava központi városából, hogy helyi idő szerint körülbelül délután 2 órától segítsék az evakuálást – mondta. Ezek ugyanazok a buszok, amelyeket tegnap az első menetoszlophoz használtunk. Ezekkel fogják szállítani a terhes nőket, a gyermekes nőket, az időseket és a fogyatékkal élőket” – tette hozzá.

Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Kirill Timosenko szerint a folyosó lehetővé tette, hogy kedden mintegy 5000 civil evakuálja a várost. Néhány összefüggés: Szumi az elmúlt napokban súlyos támadásoknak volt kitéve az orosz erők részéről, lakosságának nagy része el van vágva Ukrajna többi részétől. A városban hétfőn egy éjszakai légicsapás során legalább 21 civil vesztette életét.

Biden vagy Putyin lesz a felelős a benzinárak miatt?

Stephen Collinson, a CNN elemzése

Amerika  politikai jövője azon a kritikus ponton fog múlni, hogy a rekord benzinárak miatt az autósok Vlagyimir Putyin orosz elnököt vagy Joe Biden amerikai elnököt okolják-e. A tankolás megemelkedett költségeinek elképesztő mértékű emelkedése azóta, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát, újabb gyomorcsapást jelent a fogyasztók számára, akiket már így is elért a világjárványból eredő infláció 40 éves csúcsa. Biden kedden elismerte, hogy a kedden aláírt, az orosz energia behozatalát tiltó rendelete még több fájdalmat fog okozni a az autósoknak az üzemanyagárak miatt a tavaszi szünet és a nyári vakáció előtt.

Az ukrajnai háború újabb rendkívüli kihívást jelentett Biden számára, aki az elmúlt 100 év legsúlyosabb közegészségügyi válságával szembesülve lépett hivatalba, és személyes népszerűségi mutatói zuhanni kezdtek, miután tavaly nem sikerült gyorsan legyőznie a Covid-19-et.

Az üzemanyag árkérdés jól jellemzi azt a dilemmát, amely nemzetközi válságok idején gyakran sújtja az elnököket. Biden kénytelen lépéseket tenni olyan kritikus globális folyamatok védelme érdekében, mint a nemzetközi jog védelme, egy kegyetlen bombázások alatt álló nép nyomorúsága és egy veszélyes diktátor elrettentésének vágya. De tudja, hogy tetteinek itthon is káros hatása lesz. A jelenlegi polarizált nemzeti környezetben, és mivel a kongresszusi választásokig mindössze nyolc hónap van hátra, az elnök számára a hátrányok csak fokozódni fognak.

Analysis: Biden slams 'Putin's price hike' as high gas prices add to Democrats' woes

Orosz-amerikai ellen emeltek vádat, mert illegális orosz ügynök volt

Sonia Moghe a CNN-től

Egy orosz-amerikai kettős állampolgárt azzal vádolnak, hogy kémként tevékenykedett az Egyesült Államokban, a bírósági beadványok szerint olyan szervezeteket vezetett, amelyek “orosz propaganda terjesztésére törekedtek”. Elena Bransont kedden azzal vádolták, hogy az orosz kormány ügynökeként illegálisan tevékenykedett és összeesküvést szőtt az Egyesült Államokban, szándékosan elmulasztotta a Foreign Agents Registration Act szerinti regisztrációt, összeesküvést szőtt vízumcsalás elkövetésére és hamis nyilatkozatot tett az FBI-nak – áll a büntetőjogi előterjesztésben.
Branson 2020-ban Oroszországba menekült. A vád szerint Branson legalább 2011-től kezdve az orosz kormány és orosz hatóságok nevében dolgozott az orosz érdekek előmozdításán az Egyesült Államokban. Az ügyészek azt állítják, hogy találkozókat koordinált orosz tisztviselők számára, hogy lobbizzanak amerikai politikai tisztségviselők és üzletemberek számára, és szervezeteket működtetett az orosz kormány politikájának nyilvános népszerűsítésére.  A vádak az Egyesült Államok és Oroszország közötti feszültségek további fokozódását jelentik, és az Egyesült Államok az első helyen áll az Oroszország megbüntetésére irányuló multinacionális erőfeszítésben.

Russian-American charged with acting as illegal Russian agent in the US

Az USA Patriot rakétákat küld Lengyelországba

Barbara Starr, a CNN munkatársa

Az Egyesült Államok két Patriot rakétaüteget küld Lengyelországba “védelmi céllal”, hogy elhárítsa az amerikai és NATO-szövetségeseket fenyegető esetleges fenyegetést Oroszország Ukrajnában zajló inváziója során – közölte kedd este az amerikai európai parancsnokság szóvivője. A Patriotok légvédelmi rakétarendszerek: A beérkező rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták, modern repülőgépek és cirkálórakéták ellen és megsemmisítésére tervezték őket. “A védelmi miniszter utasítására és lengyel szövetségeseink kérésére Wolters tábornok, az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának parancsnoka utasította az amerikai hadsereg európai és afrikai részlegét, hogy helyezzen át két Patriot-üteget Lengyelországba” – mondta Adam Miller százados, az EUCOM szóvivője közleményében.
“Ez egy körültekintő erővédelmi intézkedés, amely alátámasztja az Ötödik cikkely iránti elkötelezettségünket, és semmiképpen sem fog támadó műveleteket támogatni” – állt a közleményben, utalva arra az elvre, hogy a NATO egyik tagja elleni támadás az összes tag elleni támadásnak minősül. “Minden lépésünk célja az agresszió elrettentése és szövetségeseink megnyugtatása”.

Címkép: Patriotok