Nőnap alkalmából II. (Nagy) Katalinról

Posted by
Gábor György
>Vlagyimir Putyin, minden oroszok agresszora és elvont entitása nőnap alkalmából elmondott beszédében felidézte, mit jegyeztek fel kortársai II. Katalin cárnőről, akinek – mint mondta – a szobra itt áll a Kremlben, s aki nem orosznak született, mégis Anyának hívják az oroszok, s aki azt mondta, hogy „írással és karddal védem a hazámat, amíg csak pislákol bennem az élet.”
Persze sok mást is felidéztek kortársai a cárnőről, aki a penna és a kard mellett egyebeket is fontosnak tartott, de amit most Putyin nem tartott fontosnak megemlíteni. Például az azonos neműek párkapcsolatát törvényi úton is üldöző orosz elnök nem tartotta fontosnak megemlíteni, hogy Nagy Katalin számtalan férfi szeretője mellett leszbikus kapcsolatot (kapcsolatokat) is fenntartott. De azt is elfelejtette megemlíteni a pravoszláv egyházat saját ideológiai támasztékául fenntartó Putyin, hogy Katalin kora legkiválóbb felvilágosult filozófusaival, köztük Voltaire-rel és Diderot-val ápolt bensőséges kapcsolatot. Diderot-t elhívta magához, s kettejük szobáját egy titkos átjáró kötötte össze. Később, amikor Diderot Párizsban elszegényedett, hihetetlenül elegáns módon támogatta filozófus barátját: Diderot nem akart barátnőjétől támogatást kérni, erre Katalin az orosz nagykövettel megvásároltatta a filozófus hatalmas és értékes könyvtárát, azt orosz császári könyvtárnak neveztette át, majd azonnali hatállyal kinevezte Diderot-t a császári könyvtár igazgatójává, Diderot lakását pedig szolgálati lakásként bocsátotta a filozófus rendelkezésére.
A fentiekben nem azért hivatkoztam II. Katalin leszbikus kapcsolataira, s nem azért említettem, hogy a kor elszegényedő filozófusait a császárnő támogatta, mert titokban az a vágyam, hogy Putyin szeretője legyek, egyben kitartottja is, csupán azért, hogy a nőnapon is derüljön ki: a nők szerencsére nem olyanok, amilyennek a férfiak, köztük egy-egy sötét diktátor szeretné őket láttatni, s hogy az év egyetlen napján szóba hozza saját képére és kedvére meghamisított személyiségüket. Ez a leredukált, leegyszerűsített, hazug módon szimplifikált nő-kép sosem a nőről, mindig kizárólagosan a férfiról árulkodik